Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cieknący kurek z BA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Senior
    • 05-2004
    • 186

    #16
    Niestety u mnie cieknie mniej więcej tak:
    Attached Files
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"

    Comment

    • Małażonka
      Senior
      • 03-2003
      • 4602

      #17
      Doskonały rysunek - mamy to samo!

      Comment

      • emes
        Nadszyszkownik Chmielowy
        • 08-2003
        • 4275

        #18
        No ale czemu się dziwić jak ten kurek był gotowany ? Ja bym nawet na pomysł nie wpadł, żeby taki element gotować
        Na Twoim miejscu kupiłbym nowy kurek, bo nawet jak się będzie uszczelniał, to po zmianie pozycji poprzez obrót znów będzie nieszczelny.

        Comment

        • biziel
          Member
          • 10-2004
          • 53

          #19
          Faktycznie w takim przypadku dokręcanie kranika nic nie da. Mam nadzieje że kranik przestał cieknąć i piwo Ci nie ucieka.

          Comment

          • Małażonka
            Senior
            • 03-2003
            • 4602

            #20
            Chwila, Emes, ja swojego nie gotowałam, a cieknie dokładnie tak samo. Ponieważ, jak już pisałam, wykorzystywany jest jedynie do filtracji - strat wielu nie ma, ale ponarzekać sobie mogę...

            Comment

            • may
              Senior
              • 01-2002
              • 1508

              #21
              emes napisał(a)
              No ale czemu się dziwić jak ten kurek był gotowany ? Ja bym nawet na pomysł nie wpadł, żeby taki element gotować
              Wspomniany element gotuję przed każdym napełnieniem fermentora. Jeszcze nie przecieka - może wkrótce

              Comment

              • emes
                Nadszyszkownik Chmielowy
                • 08-2003
                • 4275

                #22
                To może jednak coś da to potraktowanie olejem spożywczym, co prawda ja to robiłem w zupełnie innym celu.

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #23
                  Małażonka napisał(a)
                  Ponieważ, jak już pisałam, wykorzystywany jest jedynie do filtracji
                  Do rozlewu macie osobny??
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Małażonka
                    Senior
                    • 03-2003
                    • 4602

                    #24
                    Acha, w BIGB-ie znajdują się cztery fermentory, trzy z kurkami, a jeden z dziurami w dnie . Skoro i tak mam trzy kurki, to co mi szkodzi ten jeden oznaczyć i stosować jedynie do filtracji - czysta oszczędność - nie muszę go dezynfekować, wystarczy tylko umyć i znów jest gotowy do pracy

                    Comment

                    • cielak
                      Senior
                      • 03-2004
                      • 2890

                      #25
                      rozbor napisał(a)
                      ...Podejrzewam, że przyczyną powstania nieszczelności było wyparzenie, a dokładnie wygotowanie przez 5 min.

                      Może należy zamieścić ostrzeżenie:

                      NIE GOTOWAĆ!!! DEZYFENKOWAĆ CHEMICZNIE [/B]

                      Ja zalałem wrzątkiem i też cieknie.
                      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                      Comment

                      • Chris
                        Senior
                        • 05-2004
                        • 812

                        #26
                        Rozbor! A próbowałeś ustawić tę wajche od kurka prostopadle do scianki fermentora,a nie jak zrobiłeś to pokazując na zdjęciu (równolegle)? Miałem któregoś razu taki "problem" i rozwiązanie było właśnie takie.
                        chickkiller :)

                        Comment

                        • emes
                          Nadszyszkownik Chmielowy
                          • 08-2003
                          • 4275

                          #27
                          Widzę nowy podział w browarnictwie domowym: browary cieknące i nie cieknące

                          Comment

                          • SlawekT
                            Senior
                            • 08-2006
                            • 174

                            #28
                            U mnie kurek zaczął przeciekać po 4 warkach. Nie wyparzałem go ani razu (dezynfekcja chemiczna), ale myślę, że wysoka temperatura wysładzania lub wlanie gorącego zacieru może zrobić swoje. BA po złożonej skardze przysłał mi nowy. ten do tej pory nie cieknie, ale staram się na niego uważać.
                            ten stary użyłemdwa razy i za każdym razem miałem lekkie skwaśnienie piwa. Myslę, że żle zaczęło się dzieć przy cichej fermentacji, degustacja piwa po burzliwej nie dawała podstaw do niepokoju. Przestrzegam więc przed używaniem nieszczelnych kurków. przeciek tworzy "mostek z atmosferą.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎