Brzęczka to nie woda i może wrzeć w innej temperaturze inż. 100*C. Jak chcesz zrobić kontrolę sprzętu to sprawdź w jakiej temperaturze wrze czysta woda.
Brzeczka FJCP to nie woda ale wodny roztwór, nie ma prawa wrzeć w temperaturze 110 oC. Sprawdź lepiej termometr.
Mi ostatnio piwo odfermentowało do 0 BLG !!!
Ponieważ uznałem że to niemożliwe sprawdziłem balingometr.
I faktycznie oszukiwał mnie
Pasek papieru z nadrukowana skalą przesunął się w rurce.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Brzeczka to wodny roztwór wielu substancji oraz cukrów. Jego temperatura wrzenia rośnie wraz z wzrostem zawartości cukrów. Więc temp 110 st.C jest jak najbardziej możliwa!!!!!
Najłatwiej sprawdzić termometr wsadzając go do garnka z czystą wrzącą wodą. Jeżeli pokaże Ci temp. powyżej 100 st.C to go wywal, a jeżeli trochę niżej to znaczy że jest sprawny.
Dlaczego niżej zapytacie????
Aby prawidłowo termometr wskazywał temperaturę to musi być CAŁY nie tyłka zbiorniczek z rtęcią lub alkoholem zanurzony w danej cieczy. W innym przypadku trzeba brać poprawkę zależną od temp. otoczenia.
1. A ile tego cukru by musiało być aby temperatura wrzenia wynosiła 110oC?
2. Nie wydaje mi się aby cały termometr należało zanurzać w cieczy, skalujac termometr na pewno producent uwzględnił fakt, że jego część będzie miała temperaturę otoczenia.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
kangurpl napisał(a) 1. A ile tego cukru by musiało być aby temperatura wrzenia wynosiła 110oC?
2. Nie wydaje mi się aby cały termometr należało zanurzać w cieczy, skalujac termometr na pewno producent uwzględnił fakt, że jego część będzie miała temperaturę otoczenia.
A więc tak:
1. na temperaturę wrzenia brzeczki oprócz stężenia cukrów wpływ mają także wszystkie inne rozpuszczone w wodzie substancje, więc konkretnej odpowiedzi na to pytanie nie jestem w stanie udzielić, ale podrąże w niedziele temat i jak znajdę jakieś dane liczbowe to zaraz je tu umieszczę.
2. Skąd producent przy kalibracji termometru ma wiedzieć ile będzie on znużony w cieczy i jaka będzie temperatura otoczenia. W końcu jeden termometr morze być używany na setki sposobów. Do określenia błędu przy pomiarze temperatury gdy w czasie wykonywania pomiaru część słupka rtęci znajduje się w innej temperaturze stosuje się wzór:
t= k(tw-tl)l gdzie : k - to względny współczynnik rozszerzalności słupka rtęci (lub innej cieczy), tw – temperatura słupka przy wzorcowaniu, tl – średnia temperatura słupka o długości l, l – długość słupka cieczy wyrażona w stopniach skali termometru.
Trochę z innej beczki ale nie warto tworzyć nowego wątku, bo nazywać musiał by się tak samo.
Zdecydowałem się na zrobienie termometru do warzenia na DS18B20, układzik jest bardzo
dokładny ( 0,5*C) i bogato udokumentowany. Całość pracuje na kompie za pośrednictwem RS 232 i jest dość tania ( 20zł) . Gotowy termometr z alarmem 60zł i bez możliwości dalszej rozbudowy.
Możliwości pomiarowe to, zaprogramowanie alarmu dla minimalnej i maksymalnej temperatury z sygnałem dźwiękowym lub przyszłościowo sterowaniem podgrzewania.
(...)Zdecydowałem się na zrobienie termometru do warzenia na DS18B20, układzik jest bardzo
dokładny ( 0,5*C) i bogato udokumentowany.
Te 0,5*C błędu ma w ograniczonym zakresie pomiarowym (nie pamietam ale chyba od -20 do 80*C). Sprawdzałeś może w wodzie 0*C i 100*C. Mnie nie wyszły te testy zbyt dobrze (nawet jeśli uwzględnić wpływ ciśnienia atm.)
Te 0,5*C błędu ma w ograniczonym zakresie pomiarowym (nie pamietam ale chyba od -20 do 80*C). Sprawdzałeś może w wodzie 0*C i 100*C. Mnie nie wyszły te testy zbyt dobrze (nawet jeśli uwzględnić wpływ ciśnienia atm.)
Wiele się nie pomyliłeś szczegóły tutaj, co do testów zauważyłem prawidłowość 99*C zaczyna się gotować, w 100*C się gotuje czyli chyba dobrze
(...)99*C zaczyna się gotować, w 100*C się gotuje czyli chyba dobrze
Aż za dobrze
Ja działam na trzech DS18S20, które wg katalogu mają identyczną dokładność jak DS18B20. W zerze zawyżały o ok. +1,6..2*C , w 100*C o ok. -1,5..-2,3 więc nawet jeśli brać pod uwagę skrajne (ale możliwe) ciśnienia atm. to i tak nie trzymają klasy dokł.
Trzeba jednak zaznaczyć, że ze względu na niskie poziomy napięć w RS232 mojego laptopa musiałem zrezygnować z trybu "parasite-power" (nie działało pow. 70*C, często zrywało komunikację) i wyprowadziłem sobie z tego RS zasilanie na Vdd.
Poza tym nie rozgryzłem prawdę mówiąc korekcji błędu w programiku Lampomittari (OFFSET, T zero_slope, Alpha) - w zał.
Przy odrobinie czasu może pobawię się tą korekcją (a może ktoś to już ćwiczył?),
jak nie pomoże to spróbuję podziałać na DS18B20.
Attached Files
Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2006-04-13, 10:56.
Powód: brak załącznika
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
Comment