Termometr piwowarski
Collapse
X
-
-
Przy zakupie termometru z biowinu weź pod uwagę błąd pomiaru, spowodowany nagrzewaniem się elektroniki w wyświetlaczu.
Ja mimo wszystko nakłaniałabym Cię do złożenia sprzętu samemu. Jak nie taki do podłączenia do komputera, to chociaż taki jak wcześniej pisałam z czujniekiem pt100. Trzeba tylko polować na okazje na allegro lub na giełdach elektornicznych i lubić zabawę w składanie, i skalowanie
Ale zachęcająco brzmi, prawda?
Comment
-
Hm, no ale tego http://allegro.pl/item94245675_termo...300_od_ss.html
obudowa się nie nagrzeje. Moim zdaniem to chyba najlepsza opcja
A w elektronike nie chce mi się bawić
Pozdrawiam
djComment
-
Jeśli mógłbym odświeżyć temat.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemar(...)nawet dwa DS 18B20 (...)
Zastanawiam się właśnie jak wsadzić je do gara aby opóźnienie mierzonej temp. w stosunku do temp. zacieru było jak najmniejsze. Czy ktoś kto wsadził jakikolwiek czujnik do metalowej rurki w garze sprawdzał ze zwykłym termometrem czy ewentualnie wskazania są takie same w trakcie podgrzewania?, czy występuje jakiś czas zwłoki? związany z rozgrzaniem rurki?

Tak się składa, że robiłem takie doświadczenia. Mam 3 Dallasy DS18S20 (rózni się on od ww. dokładnością ale przyjmijmy, że te różnice - przynajmniej deklarowane katalogowo - są mało żnaczące - bodajże 0,5*C/zakres).
Nóżki czujników potraktowałem klejem do rurek ciepłej wody użytkowej (CWU). Posiada atest Instytutu Higieny (i czegoś tam) ale samego atestu nie miałem w łapach więc nie znam szczegółów. Jedno jest pewne - tak śmierdzi nitro, że nie ryzykowałbym jakiegokolwiek kontaktu zwłaszcza z gorącym zacierem. Na pokryte klejem nóżki nałożyłem koszulki termokurczliwe. Nóżki z koszulkami zalałem ww. klejem z dodatkiem opiłków plastilu (z rurki do CWU) w ten sposób, żeby średnica tego "gniota" nie odbiegała od wymiarów obudowy DS-a. nałożyłem na to dodatkowo koszulkę termokurczliwą (tak, żeby nie przykryć obudowy DS-a). Poza tym zrobiłem 3 króćce z rurki Cu fi 6/0,5. Jeden koniec rurki zaślepiłem, przylutowując blaszkę Cu.
Przystąpiłem do testów - oczywiście w czajniku.
Wszystkie trzy "gołe" czujki włożyłem do wrzątku. Jednakowa inercja (mylnie nazywana czasem zwłoki
) stała czasowa - orientacyjnie rzędu sekundy, góra kiku sek. (nie wiem dokładnie, bo najmniejsza działka w Lampomittari to 10 min.)
Następnie jeden czujnik umieściłem w rurce tak, by dotykał "dna" rurki, drugi - również w rurce ale wypełnionej do ok. 1/3 h gliceryną, a trzecia czujka - golas.
cdn. bo mi to jeszcze nie przejdzie albo się wykasuje
Uwaga do Arta - jeśli uznasz, że to za długie posty - do przechmielin
"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Przepraszam, dziś wyjątkowo spałem 2 godz.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamJeśli mógłbym odświeżyć temat.

Arcie bardzo proszę, możesz poprawić (nie wiem jak to wyedytować) w miarę szybko, żeby nikt nie zauważył.
Dzięki z góry
-
A może byś tak użył tego trójkącika z wykrzyknikiem przy poście i wysłał info do Arta (teraz już się nie fatyguj, juz to uczyniłam) Art nie musi czytać wszystkich postów
Poza tym nie musisz co chwila pisać postów z ponagleniem. Tu nie piekarnia
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-04-05, 10:03.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Wynik testu trochę mnie zaskoczył.
Otóż okazało się, że po włożeniu tego zestawu czujek (dwie w króćcach, jedna bez) do wrzątku stałe czasowe inercji "niewiele" się różnią. Różnica to kilka sekund!
Teraz wyobraźcie sobie te czujki w zacierze. Powiedzmy 18 l zacieru na kuchence gazowej. Jaką mamy stałą czasową inercji tego układu (tj. gar z zacierem)? Rzędu kilkudziesięciu jak nie kilkuset sekund. Poza tym pilnujemy, żeby gradient temperatury nie przekraczał 1*C/min. Przy założeniu liniowego podjazdu temperatury z 52*C na 62*C z tym gradientem mamy "odpowiednik stałej czasowej inercji" (bo nie ryzykowałbym określenia >stała czasowa<) dokładnie 600 sekund !!!
Porównajcie więc te "czasy" 600 sekund i 6 sekund.
x 100
Inercja króćca miałaby znaczenie przy warzeniu piwka tylko wtedy, gdyby czujnik specjalnie odizolować termicznie od króćca!
Przyznam, że nie robiłem testów z czujką umieszczoną w króćcu ale nie dotykającą ścianki króćca. A to z dwóch powodów. 1. Nie przewidywałem, że tak to będzie zrobione docelowo; 2. Średnice moich czujek są zbliżone do wewn. średnicy króćców więc nie byłoby to tak do końca możliwe.
Można jednak przypuszczać, że stała czasowa znacznie się zwiększy. A i o zwiększenie błędu pomiaru nietrudno."Dużo to nie znaczy Dobrze
-
Of course. Oprócz tych pościków to pisałem do Arta na PWPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykA może byś tak użył tego trójkącika z wykrzyknikiem przy poście i wysłał info do Arta (teraz już się nie fatyguj, juz to uczyniłam) Art nie musi czytać wszystkich postów
Poza tym nie musisz co chwila pisać postów z ponagleniem. Tu nie piekarnia
Ale już na szczęście po kłopocie.
WIELKIE DZIĘKI DLA ARTA!!!!!!
Słuchajcie, Art nawet nie spytał ile piwek mnie to będzie kosztowało
.
-
Oczywiście mam z tych działań wykresy a także zdjęcia króćców i czujek. Niestety póki co poza zasięgiem. Zamieszczę je po południu jeżeli tylko moi dwaj młodzi, niedoszli piwowarzy mi pozwolą
.
-
Przecież czujnik nie jest w wyświetlaczu.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPrzy zakupie termometru z biowinu weź pod uwagę błąd pomiaru, spowodowany nagrzewaniem się elektroniki w wyświetlaczu.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007Przecież czujnik nie jest w wyświetlaczu.
chodzi o to że wyświetlacz z elektroniką jest zamontowany na stale do czujnika i przez to znajdzie się dość blisko gorącej brzeczki - poniał?
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment