Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile dokładnie waży grubościenny garnek 50/100l z nierdzewki?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 05-2007
    • 1501

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Możesz postać, zamiast wrzucać - ja nie będę miała na to czasu
    Stać to będę ale w kolejce do nalewaków bo podobno ma być ich ogrom
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Robert13
      Senior
      • 04-2010
      • 899

      #17
      Musze przez to przejść, a jedyną rzeczą jaka może mnie powstrzymać to chytrość lub brak wolnej i wymaganej kwoty, bo to musi być razem z garnkiem 50l.


      Są gdzieś na forum wspomnienia piwowarów co to robili burzliwą w balonach?
      Pytam, bo nie znalazłem...

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
        Stać to będę ale w kolejce do nalewaków bo podobno ma być ich ogrom
        Ogrom będzie, ale po Warsztatach. Możesz postać w trakcie WWP
        Last edited by Marusia; 06-04-2010, 19:52.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 05-2007
          • 1501

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Ogrom będzie, ale po Warsztatach. Możesz postać w trakcie WWP
          Jak stawka będzie zadawalająca to nie ma sprawy
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 05-2007
            • 1501

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            Musze przez to przejść, a jedyną rzeczą jaka może mnie powstrzymać to chytrość lub brak wolnej i wymaganej kwoty, bo to musi być razem z garnkiem 50l.


            Są gdzieś na forum wspomnienia piwowarów co to robili burzliwą w balonach?
            Pytam, bo nie znalazłem...
            Pewnie jeszcze wspomnienia baloniarzy gdzieś są, nigdy mnie to nie interesowało, zrobiłem fermentację w balonie tylko raz ze względu na zajęte inne fermentory i podziękowałem.Jak mam się "spuszczać" nad myciem, lać jakieś oxy, krety czy inne bzdety, to ja dziękuję.U mnie utrzymanie czystości polega na umyciu fermentorów wodą z płynem do mycia naczyń, najtańszym ze Schleckera i odkażeniu pirosiarczynem.Nie załapałem jeszcze żadnego kwasa po użyciu tej metody, a i dostanie się do powierzchni czyszczonej jest banalnie łatwe .Każdy ma inną metodę, i lepiej zastosować już sprawdzoną i ze sprawdzonymi naczyniami do tego przeznaczonymi, niż eksperymentować i nie być pewnym końcowego efektu.Moim skromnym zdaniem szkoda czasu i kasy
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • jacer
              Senior
              • 03-2006
              • 9875

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Ogrom będzie, ale po Warsztatach. Możesz postać w trakcie WWP
              Czyli co? Całe warsztaty o suchym pysku? ?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 05-2007
                • 1501

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Czyli co? Całe warsztaty o suchym pysku? ?
                Na to wygląda, nie wiedziałem że na czas Warsztatów Dutkiewicz wprowadził prohibicję
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • jacer
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 9875

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na to wygląda, nie wiedziałem że na czas Warsztatów Dutkiewicz wprowadził prohibicję
                  Wezmę flaszkę, załatw kiełbasę, musztarde mam
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 05-2007
                    • 1501

                    #24
                    Wezmę jeszcze musztardówki bo z gwinta tak głupio będzie łoić
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 05-2007
                      • 1501

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wezmę jeszcze musztardówki bo z gwinta tak głupio będzie łoić
                      Albo weź dwie musztardy, szybko opróżnimy i będzie z czego dziabać już nie będę się obciążał szkłem
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Seta
                        Piję piwo
                        • 10-2002
                        • 6964

                        #26
                        Matko jaki spam!

                        Robert - zanim wydasz kasę i kupisz dodatkowe balony to zrób raz w starym burzliwą, a potem umyj. Jak Ci się uda to OK, ale mnie na to nie namówisz...
                        Czemu plastik z atestem do spożywki Cię odrzuca? Słód w foliowych workach też?
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Robert13
                          Senior
                          • 04-2010
                          • 899

                          #27
                          Niby piwa wychodzą mi z wiaderek smaczne, smakują znajomym aż tak bardzo, że jest juz dwóch chętnych do rozpoczęcia piwowarzenia -jeden za tydzień przychodzi na "kursa", ale gdy patrzę na plastik to czuję się źle.
                          Słody we folii to insza inszość.

                          Szkło wydaje mi się jakieś "luckie".
                          Czekam na jakiegoś geniusza, co to wymyśli 30 litrowe wiadra fermentacyjne z blachy nierdzewnej.
                          Jakem wczoraj rozglądał się, to znalazłem też coś takiego za 60zł o pojemności 16 litrów:
                          http://www.allegro.pl/item972706230_...adar_4476.html

                          Jeszcze jakby mu dorobic gwint do zakręcania pokrywki i zwiekszyć pojemność dwukrotnie to na cichę fermentację nie widzę lepszego urządzenia.
                          A gdyby wywiercić otwór pod rurkę, to nie widze lepszego do burzliwej.
                          Byłby w cenie szklanego balona ale by go przewyższał pod każdym względem.
                          Co o tym myślicie?

                          Dziękuje za podpowiedź, by spróbować raz zrobić to w balonie, bo własnie jutro pójdę do jednego i drugiego by takowy pożyczyć.
                          Na pewno jeden z nich ma takowy balon, drugi ma na 50%.

                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            #28
                            Jak masz ochotę wydać niemal 3 razy więcej na pojemnik 2 razy mniejszy niż standardowy plastikowy fermentor - Twoja wola. Ale nie szukaj do tego uzasadnienia logicznego - bo nie ma
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Seta
                              Piję piwo
                              • 10-2002
                              • 6964

                              #29
                              Nie rozumiem Twojego "czucia plastiku" i ciężko mi doradzać. Powiem co bym zrobił na Twoim miejscu - kupiłbym wiadra oraz jakiś kurs samoakceptacji a zaoszczędzona kasę przeznaczyłbym na fajne drożdże, lodówkę fermentacyjną, chłodnicę, klimatyzator do piwnicy lub coś innego, co NAPRAWDĘ może przyczynić się do powstania lepszego piwa...
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • Robert13
                                Senior
                                • 04-2010
                                • 899

                                #30
                                @Marusia
                                Momencik.
                                Nie mam takiej ochoty, bo jeszcze nie ma takich fermentatorów na rynku, tylko są takie sobie wiadra do wszystkiego . Na razie sobie swobodnie dywaguję.
                                Ale moim zdaniem zrobienie takiego o pojemności 32 litrów nie kosztowałoby aż dwukrotnie więcej niz tego 16 litrowego.
                                A tutaj masz balon szklany 34 litry za 82zł:
                                http://www.allegro.pl/item977579991_...na_gratis.html

                                Czy potrafisz wymienić jedną wadę takiego wiadra-fermentatora z blachy nierdzewnej?
                                Balon szklany-trudno go wymyć, szkło jest łatwe do uszkodzenia, względnie wysoka cena
                                wiadro plastikowe -łatwe do umycia ale nie nadaje się do zrobienia wina, dla mnie wadą jest to że jest plastikowe, względnie niska cena ale też nie jest długowieczne.

                                Czy taki nowy produkt nie znalazłby wielu klientów?


                                @Seta
                                Dziekuje za troskę.
                                Moje piwa mi smakują.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎