Filtrator w kotle?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • denzel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 8

Filtrator w kotle?

Witam
    Szukam i szukam na forum i niczego nie widzę odnośnie pytania.( jak w temacie)
    Zastanawiam sie czy jest możliwość (tzn można gotować filtr z oplotu) w kotle zaciernym.
    Gdyż nie chce mi sie przelewać całego eliksiru do innego naczynia i tam wysladac.
  • Darkman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 133

Ja ostatnio gotowałem 65` z filtratorkiem w środku kotła i nie widzę różnicy.... Podwiesiłem go tylko co by mi gara w czasie mieszania nie obijał co skutkowało nierówną trajektorią ruchu łychy

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

Wielu tak robi. To bardzo powszechne rozwiązanie. Sam tak mam zamontowany i to właśnie jest tak na prawdę sens stosowania filtratora z oplotu. Wszystko robisz bez przelewania i dźwigania.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• kitex
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.12
        • 2

ja zacieram w garnuszku emaliowanym (30L). czy warto w nim robić otwór na kranik, docelowo na potrzeby filtra z oplotu? czy nie powstaną odpryski przy wierceniu? czy macie jakieś sposoby na wspomniane odpryski?

Comment

• Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kitex
          ja zacieram w garnuszku emaliowanym (30L). czy warto w nim robić otwór na kranik, docelowo na potrzeby filtra z oplotu? czy nie powstaną odpryski przy wierceniu? czy macie jakieś sposoby na wspomniane odpryski?
          Kup sobie wiaderko z kranikiem. Pieniądze żadne, dosłownie żadne, bo i tak musisz je miec do rozlewu, a przy zacieraniu 4-5kg słodu w 10-15litrach wody ulga cielesna od dźwigania cieżaru jest żadna. Pomyśl raczej o takim udoskonaleniu, by podczas filtracji wiaderko z filtratorem stało wyżej aniżeli gar 30 litrowy.

Comment

Related Topics

Collapse

• grodek
            Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
            grodek
            Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
            - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
            - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
            - śrutownik stołowy 200 zł
            - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
            - refraktometr 0-40°Brix'a...
            2024-03-10, 20:01
          • bromar
            Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
            bromar
            Cześć,
            Sprzedam sprzęt domowy:
            18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
            Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
            2023-07-27, 19:05
          • Alicjaalicja1990
            Zestaw na start sprzedam
            Alicjaalicja1990
            Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
            2. Fermentator z rurką 33l
            3. Aerometr
            4. Łyga
            5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
            6. Filtrator z oplotu
            7. Jodowy...
            2022-05-23, 20:49
          • Czapajew
            Sprzedam Filtrator z oplotu - 25 zł
            Czapajew
            Sprzedam Filtrator z oplotu - 25 zł

Mam do sprzedania filtrator z oplotu o długości 65cm wraz z redukcją. Oplot zabezpieczony jest zaciskiem. Pasuje on do fermentatorów z kranikiem firmy Browamator jak i innych kraników 3/4 cala. Wykorzystanie filtratora z oplotu zamiast kadzi filtracyjnej...
            2013-03-24, 10:15
          • teodorehare
            Filtrator z oplotu - problemy
            teodorehare
            Zrobiłem za "namową " Forumowiczów filtrator z oplotu z rurki do spłuczki - wykonałem go wg. wszelakich dostepnych wskazówek. Jednak filtracja to jedna wielka tragedia - trwała tak długo, ze zwatpiłem. Długość mojego oplotu to ok. 90 cm. Dlaczego tak długo to trwało ? (dla...
            2008-04-12, 16:32
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...