chłodnica z odzysku nada się?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

chłodnica z odzysku nada się?

witam,
    znalazłem w piwnicy taką oto spiralną chłodnicę z nierdzewki (tak sądzę, bo to na pewno nie Al ani Cu).
    Ma ona wymiar 16x16cm czyli jeden zwój ma około 65 cm, zwoi jest 21 czyli będzie ze 13 mb. Średnica wewnętrzna rurki = 5mm
    Podgląd tej konstrukcji tutaj: https://picasaweb.google.com/1093907...eat=directlink

Pytanie: czy wg kolegów warto to oczyścić, wyparzyć, zdezynfekować itp. i użyć?
    Czy wg Was ma to dobre parametry i w przyzwoitym czasie schłodzi 20l?
    Ostatnia zmiana dokonana przez KZ50; 2012-03-12, 23:40.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10819

Wielu używa tego typu, spokojnie możesz chłodzić
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Według mnie jest to typowa chłodnica jaką używa się w schładzarkach np. do piwa. Ponieważ w schładzarce piwo przepływa wewnątrz rurek, a sama chłodnica zanurzona jest w cieczy chłodzącej (najczęściej woda) to na powierzchni rurek może występować kamień. Ponieważ przy chłodzeniu chłodnicę zanurzasz w gorącej brzeczce której nie chcesz zakazić, to należałoby dobrze oczyścić rurki na zewnątrz, aby w kamieniu (najczęściej przy tej opasce spinającej poszczególne zwoje) nie pozostały żadne drobnoustroje. Kamień najlepiej usunąć ciepłym roztworem kwasu.
      Powinieneś być z tej chłodnicy bardzo zadowolony.

Comment

• KZ50
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.03
        • 22

tak, przypomniałeś mi, to prawie na pewno jest chłodnica ze starej zepsutej schładzarki.
        To bardzo się cieszę, w sobotę jej użyje.

Comment

• KZ50
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.03
          • 22

Chłodnica działa

Chłodnica działa, użyłem jej już 2x ,
          efekt przerósł moje oczekiwania. REWELACJA!
          Schładzałem nie dłużej niż 30 min. zuzyłem około 50l wody i to nie bezpowrotnie bo zmagazynowałem ją do mycia butelek.

Comment

Related Topics

Collapse

• bromar
            Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
            bromar
            Cześć,
            Sprzedam sprzęt domowy:
            18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
            Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
            2023-07-27, 19:05
          • pebejot
            Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
            pebejot
            Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
            Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
            2024-12-31, 12:40
          • dadek
            Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
            dadek
            Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
            2024-10-23, 01:37
          • Portomordo0203
            [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
            Portomordo0203
            Dzień dobry,

Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

Cena: 2 500,0 zł

Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
            2024-07-30, 13:15
          • darekd
            Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
            darekd
            Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
            2024-07-22, 00:26
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...