Witbier- pszenica niesłodowana

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinhead86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 18

    #1

    Witbier- pszenica niesłodowana

    Mam zamiar uwarzyć witbiera na podstawie receptury Piotra Wypycha (coder):
    http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder)
    Chcę i niejako muszę z braku dostępu do płatków pszenicznych zamienić na pszenice niesłodowaną. Ile jej dać żeby zastąpić 1:1 płatki?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Tyle samo.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Pinhead86
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 18

      #3
      Ok dzieki

      Comment

      • Pinhead86
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 18

        #4
        Zrobiłem witbiera na drożdżach brewferm blanche i wyczytałem, że one mają chyba to do siebie, że dosyć mocno dają siarka podczas fermentacji. Faktycznie u siebie tez to zaobserwowałem. Nie ma tragedii ale ciekawi mnie rozwiązanie na ten stan jaki ludzie proponowali mianowicie wrzucenie miedzi do fermentora i stąd moje pytanie po co? Co ta miedź robi?

        Comment

        • przemek18
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.06
          • 18

          #5
          Jak masz kawałek jakiegoś kabla to ściągasz z niego izolacje kabelek wyparzasz we wrzątku i ładujesz do fermentora. Miedź z tego co wiem to wchodzi w reakcje przez co wytrąca i redukuje trochę siarczków przez co piwo aż tak nie daje siarką. W moim witbierze też tak było ja jednak nie dałem miedzi bo raz, że nie wiedziałem o takim patencie a dwa, że po prostu nie miałem nic takiego pod ręką. Jedyna różnica to tak, używałem suchych drożdży s-33. Jak otworzyłem fermentor przed rozlewem do butelek też na chwilę uderzył mnie taki zapach ale później szybko wywietrzał. Teraz piwo zabutelkowane po ok tygodniu zapach tej siarki jeszcze trochę czuć ale im dłużej stoi tym mniej, także nie ma się o co martwić. U mnie w momencie przelania z butelki do szklanki praktycznie cały zapach wietrzeje, nie wiem czym to spowodowane ale żadnej infekcji nie miałem
          Ostatnia zmiana dokonana przez przemek18; 2015-08-26, 11:08.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • chmielakikrasnystaw
            Chmielaki Krasnostawskie 2019
            chmielakikrasnystaw
            KONSUMENCKI KONKURS PIW
            49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
            PIWA ZGŁOSZONE

            Piwa dolnej fermentacji:
            Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
            1. Primator Pumpa – Pivovar...
            2019-08-07, 13:51
          • e-prezes
            Osjann, Witbier
            e-prezes
            Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
            Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
            2025-03-22, 17:47
          • pebejot
            Krzywaczka 948, Browar Alteria
            pebejot
            Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
            Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
            Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
            Dookoła jest...
            2024-10-13, 23:31
          • dadek
            Mainz, Weisenauer Straße 15, Kuehn Kunz Rosen Brauerei
            dadek
            Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
            2022-11-25, 03:09
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 11:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...