Drozdze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wartburg
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 95

    #1

    Drozdze

    Szanowni koledzy
    Mam problem. Od jakiegos czasu warze sam od podstaw i nie do konca jestem zadowolony. Uzywam do tego drozdzy suchych, a one daja taki dziwny posmak. No mi nie do konca smakuje. Nie mam natomiast jak zdobyc plynnych. I stad prosba. Czy ktos z Szanownych Forumowiczow mogl by mi odstapic pewna ilosc drozdzy plynnych? Ja moge zrewanzowac sie pewna iloscia slodu. Mieszkam w Krakowie. Oczekuje propozycji. Nadmiene tylko ze obdzwonilem wiekszosc browarow w promieniu 100 km od Krakowa i o ile udalo mi sie zalatwic slud o tyle z drozdzy nici.

    Chyba ze macie jeszcze jakis inny pomysl. Bede wdzieczny.

    Wartburg.
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    #2
    Spróbuj drożdży zwykłych, o ile oczywiście dobrze zrozumiałem, że za suche uważasz sproszkowane. A soją drogą spóbuj zakręcić się koło krakowskiej Akademii Rolniczej. Lubelska AR sprzedaje na przykład płynne (rozrobione) drożdże winiarskie za bardzo tanie pieniądze. Może coś podobnego ma krakowska AR. A mieć powinna, wszak jeden z profesorów katedry, która sprzedaje te drożdże, przeniósł się właśnie do Krakowa. Poszukaj więc w katedrach technologii żywności, albo zapytaj o prof. Bohdana Achrema-Achremowicza (najpawdziwszy Tatar i bardzo przyjemny gość), tego z Lublina.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Marianowar_pl
      Drożdże płynne - jak używać?
      Marianowar_pl
      Witam wszystkich,

      Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

      Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
      2025-05-12, 16:32
    • darekd
      Artezan, And the Planets Are Going Crazy
      darekd
      "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

      15% ekstr., 6,3% alk.

      Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
      2024-02-25, 01:38
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-08, 00:16
    • Piotr7
      drożdże dla początkującego
      Piotr7
      Witam!
      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
      2024-12-09, 14:24
    • etman
      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

      Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
      2024-11-23, 19:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...