Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dodatki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjurek
    Jeżeli chdzi o różne
    Mnie zaintrygował Twój nick
    Piwowarstwo to tylko Twoje hobby? Czy może coś wiecej?
    Przypadkiem nie jesteś z Wrocławia?
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • lukuj
      Senior
      • 07-2003
      • 320

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika quduaty
      BGardzo proszę o podzielenie się informacjami dotyczącymi dodatków / sposobów ich dodawania. Mówimy o różnych ingrediencjach, które dodaje się niezależnie od słodu czy chmielu (jałowiec, imbir etc). Czy bardziej doświadczeni użytkownicy mogą się swoją wiedzą podzielić?
      Na razie na gotowym piwie przetestowałem dodatek karmelu (E150), nie mylić z przypalonym cukrem. Ten (wyprodukowany np z syropu glukozowego) barwnik pozwala "dociemnić" piwo jeśli taka wola. Nie zauważyłem wpływu na smak.
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • franekfr5
        Junior
        • 04-2007
        • 13

        #33
        A jakie wyszło to z dodatkiem imbiru? Dobre? Warto zrobic?

        Comment

        • cafekot
          Member
          • 08-2005
          • 40

          #34
          Będąc w pięknej Pradze popijałem wyroby z dodatkiem piołunu (nie było to piwo) ale zastanawiam się czy nie dodać niewielkiej ilości wywaru z tego ziela do lagera w celu nadania wyjątkowej goryczki ?

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekfr5 Wyświetlenie odpowiedzi
            A jakie wyszło to z dodatkiem imbiru? Dobre? Warto zrobic?
            w Twoim Warzeniu jest kilka receptur na imbirowe
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • franekfr5
              Junior
              • 04-2007
              • 13

              #36
              Uwarzyłem piernikowe
              tu je opisałem http://www.browar.biz/forum/showthre...304#post733304

              Comment

              • skandal
                Senior
                • 05-2002
                • 1439

                #37
                Co z dodawaniem aromatycznych herbat w torebkach?? Kiedy i w jakiej postaci? Torebka do kotła przy gotowaniu czy do fermentatora, a może ekstrakt do fermentatora?

                Comment

                • jacer
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 9875

                  #38
                  A po co ta herbata?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • skandal
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1439

                    #39
                    Dla uzyskania w piwie aromatu/smaku takiego jaki ma dana herbata. I jeszcze jedno-czy nie lepiej dodać jakiegoś soku żeby to uzyskać-tylko też pytanie jakiego.

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Senior
                      • 07-2004
                      • 2287

                      #40
                      Herbata w torebkach to to co zostało zamiecione z podłogi po produkcji normalnej herbaty. Jeżeli chcesz dodać herbaty, to nie lepiej kupić jakąś porządną w herbaciarni?
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • muavmf
                        Senior
                        • 08-2007
                        • 119

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dla uzyskania w piwie aromatu/smaku takiego jaki ma dana herbata. I jeszcze jedno-czy nie lepiej dodać jakiegoś soku żeby to uzyskać-tylko też pytanie jakiego.
                        Czy na pewno chcesz zrobić piwo ?

                        Comment

                        • skandal
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1439

                          #42
                          Znalazłem na tym forum chyba z 50 różnych dodatków do piwa, różne chwasty i inne g... a wy się dziwicie że chce spróbować uzyskać aromat owocowy z owocowej herbaty i to nie jako pierwszy chyba, bo już takie pomysły widziałem na tym forum. Dziwne.
                          Zresztą, tymczasowo nie aktualne bo posłużyłem się sokiem owocowym.

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Senior
                            • 07-2004
                            • 2287

                            #43
                            Ja tam się nie dziwię i uważam to za ciekawy pomysł. Ale uważam, że wykorzystanie tego herbaty z torebek nie jest najlepszym pomysłem.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • skandal
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1439

                              #44
                              Prawdopodobnie o wiele lepsze jest aromatyzowanie sokiem ale ciekaw jestem tej herbaty i może kiedyś spróbuje jaką mała wareczkę testową tak doprawić-oczywiście pochwale się efektami tutaj.

                              Comment

                              • franekfr5
                                Junior
                                • 04-2007
                                • 13

                                #45
                                Jeżeli chcesz uzyskać w piwie aromat owocowy to lepiej dodać całe owoce w czasie cichej fermentacji. Tak sie np robi przy produkcji piwa Kriek. Sok chyba zbyt wiele nie da, ewentualnie do butelek można spróbować.
                                Co do herbaty to bym na bank tego nie robił podczas gotowania brzeczki bo Ci herbata wyjdzie, nie piwo Jak już to podczas fermentacji, a w jakiej formie? Tak jak kolega proponował to jakąś dobrą herbatę aromatyzowaną z herbaciarni albo dobrą herbatę sypaną, nie w torepkach. Poza tym aromat herbaty nie jest zbyt intensywny i przypuszczam zebyś musiał naładować sporo tej herbaty aby potem móc to wyczuć albo istnieje też możliwość, że całkowicie się ulotni.

                                Na Twoim miejscu bym oddlał tak z 2-3 litrów brzeczki i do tego dodał herbate, jakby nie wyszło to zawsze zostaje te 18 litrów na pocieszenie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎