Od pewnego czasu kombinuję z różnymi rodzajami wody. W wyniku eksperymentów zrezygnowałem z wody kupowanej w sklepie. Obecnie ciągnę wodę ze studni, ale mam przeczucie że mógłbym jeszcze coś poprawić w tej materii. Czy udało się komuś kupić w sklepie jakąś dobrą, niezbyt twardą wodę? A może ktoś zna dobre ujęcie wody w 3-mieście? Chętnie dowiedziałbym się na jakiej wodzie uwarzone zostały Wasze najlepsze piwa
Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?
Collapse
X
-
Ja warzę na kranówie, z Opolszczyzny, najtwardszej w Polsce. Jest tak wapienna, że na szkle zostaje szary osad. Może dlatego moje piwa są takie mętne
?
Ostatnia zmiana dokonana przez pjenknik; 2003-09-18, 16:05. -
Idealna do uwarzenia "pale ale". Próbowałeś?pjenknik napisał(a)
Ja warzę na kranówie, z Opolszczyzny, najtwardszej w Polsce. Jest tak wapienna, że na szkle zostaje szary osad. Może dlatego moje piwa są takie mętne
?
Inni muszą dodawać gips, aby utwardzić, a ty masz gotową. Prawdziwy skarb.Comment
-
Comment
-
Odp: Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?
Na kranówie z rzeki Warty, ale przegotowanej. Dla mnie woda ma tak minimalny wpływ na smak piwa, że jest do pominięcia.piwochłon napisał(a)
Chętnie dowiedziałbym się na jakiej wodzie uwarzone zostały Wasze najlepsze piwaComment
-
Nie bardzo. Na Opolszczyźnie w wodzie nie ma gipsu (siarczan wapnia), jest wapień (węglan wapnia). Jest to woda zbliżona do bawarskiej, dobra do warzenia dolnych ciemniaków.mapajak napisał(a)
Idealna do uwarzenia "pale ale". Próbowałeś?
Inni muszą dodawać gips, aby utwardzić, a ty masz gotową. Prawdziwy skarb.
Do ale musi być z gipsem, więc raczej w grę wchodzi "Dolina Nidy".Comment
-
Ja warze na wodzie z tzw. „krystaliku” czyli górska woda z masywów granitowych – praktycznie 0 minerałów i innych związków. Nie gotuje jej wogóle. I piwko jest OK.
Józek
PS.
Taką mam w kranie
Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)Comment
-
Woda Żywiec niegazowana w 5 litrowych PET-ach ma pH około 7 (przy pomiarze 29 lutego 2004 roku =6,95 - zakup w MACRO). Nie jest calłkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. U mnie w kranie waha się w okolicach 7-7,7 pH.Comment
-
Nasze najlepsze piwa są warzone na "Wrocławiance" - czyli najzwyklejszej kranówce. Przed zacieraniem słodu woda jest zawsze gotowana.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Przypominam, że twardość wody mierzy się w stopniach niemieckich, a kwasowość wody w pH. To są zupełnie inne sprawy.slado napisał(a)
Woda Żywiec niegazowana w 5 litrowych PET-ach ma pH około 7 (przy pomiarze 29 lutego 2004 roku =6,95 - zakup w MACRO). Nie jest calłkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. U mnie w kranie waha się w okolicach 7-7,7 pH.Comment
-
Nie jest całkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. To jest fakt.
Przed chwilą otrzymałem potwierdzenie, pomiar z piątku 27 lutego - twardość ogólna = 78,4. Nieznacznie wyższa niż z początku lutego.Comment
-
Pierwsze piwo uwarzyłem na filtrowanej i gotowanej kranówie. Teraz warzę na wodzie "Primavera" dostępnej w 5l butelkach. Zmieniłem wodę ze wględy na koszty i czas. Przefiltrowanie 20 litrów wody przez filtr "Britta" to koszmar (cenowo także). Nie mogę porównać smaku piwa warzonego na różnych wodach, bo były to różne piwa (Browamator ciemne i Browamator pszeniczne).Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Oferujemy Państwu,
linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...5 Photos2025-06-05, 09:53 -
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
!
Comment