Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browamator pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10737

    browamator pszeniczne

    w BROWAMATORZE ukazał sie brew kit browamator pszeniczny w instrukcji napisano że "aby uzyskać najlepszy efekt zalecany użycie ekstraktu browamator jasny 1,25 kg"czy nie lepszy był by ekstrakt pszeniczny 1.25kg pszenicznego jeszcze nie warzyłem i niechciał bym popełnić błędu
    Mniej książków więcej piwa
  • kangurpl
    Senior
    • 03-2002
    • 2660

    #2
    W piwach pszenicznych z reguły używa sie obu rodzajów słodu.
    Stosunek 1:1 jest jak najbardziej prawidłowy.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • crizz
      ...
      • 02-2003
      • 1255

      #3
      Gotowce pszeniczne zawierają zwykle znaczny udział ekstraktu jęczmiennego. W przypadku gotowca WES jest to 40%. Dodanie 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego zwiększy ten udział do nieco ponad 50%. Czyli w normie.
      Last edited by crizz; 25-11-2003, 08:26.

      Comment

      • burar
        Senior
        • 09-2003
        • 238

        #4
        Sądzę, że pszeniczne lepiej "użyźnić" glukozą lub dodatkowym ekstraktem pszenicznym. Gdy zrobiłem warkę pszeniczną używając ekstraktu słodowego jęczmiennego - wyszło piwo z zabitym smakiem pszenicznego.
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • Ka_Dar
          Senior
          • 03-2003
          • 248

          #5
          crizz napisał(a)
          Dodanie 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego zwiększy ten udział do nieco ponad 50%.
          Chyba 65%

          Comment

          • crizz
            ...
            • 02-2003
            • 1255

            #6
            Ka_Dar napisał
            Chyba 65%
            Oczywiście, że 65%. Liczyłem dla ekstraktu 80%-owego - z takiego wczoraj robiłem piwko...

            Zresztą, była już o tym dyskusja i też miałem takie wątpliwości, jak anteks.
            Last edited by crizz; 25-11-2003, 14:47.

            Comment

            • pjenknik
              • 08-2001
              • 3388

              #7
              Czyli nie będzie to klasyczna pszenica, bo takie piwo powinno mieć ponad 50 % słodu pszenicznego. A około 30-40 % to mają piwa belgijskie klasztorne.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • CarlBerg
                Senior
                • 09-2003
                • 968

                #8
                Czyli ciekawy efekt uzyskamy "łamiąc" brew-kit "Browamator Pszeniczne" puszką 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego i puszką 0,5 kg ekstraktu pszenicznego ... Kontrola Blg poprzez uzupełnianie wodą do chcianej wartości.
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • blues-beer
                  Senior
                  • 11-2003
                  • 114

                  #9
                  A co dodać do takiego pszeniczniaka po fermentacji, przed rozlewem do butelek?

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Senior
                    • 09-2003
                    • 968

                    #10
                    Do pszeniczniaka daję glukozę, 150-170 gram na 20-22 litry
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • mario123
                      Senior
                      • 01-2003
                      • 250

                      #11
                      CarlBerg napisał(a)
                      Czyli ciekawy efekt uzyskamy "łamiąc" brew-kit "Browamator Pszeniczne" puszką 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego i puszką 0,5 kg ekstraktu pszenicznego ... Kontrola Blg poprzez uzupełnianie wodą do chcianej wartości.
                      Uwarzyłem ostatnio pszeniczne z Browamatora i jestem zadowolony. Warzyłem z dodatkową porcją ekstraktu jęczmiennego (1,25 kg) i pszenicznego (0,5 kg). Zastosowalem wode Żywiec. Po fermentacji burzliwej rozlewałem bezpośrednio do butelek z dodatkiem zwykłego cukru (kat.1). Mimo, że leżakuje dopiero 5 tygodni, już jest świetne. Smakuje mi bardziej, niż pszeniczniaki ze sklepu. Jedynie pianę ma mniejszą i szybciej znikającą. Polecam!

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎