Jak zmierzyć zawartość alfakwasów w dzikim chmielu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BroWarszawski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.02
    • 10

    #1

    Jak zmierzyć zawartość alfakwasów w dzikim chmielu?

    Zrobiłem wczoraj zapas świeżego, dzikiego chmielu. Chciałbym pójść za ciosem i zrobić z niego użytek. Jak sprawdzić jaka jest zawartość alfakwasów?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    http://www.browamator.pl/lista.php?arch=&grupa_p=13&pwd[13]=%2F169220%2F169292%2F169317&grupa_rek[13]=&ngrp=&sortuj=#169317

    Tu masz odpowiedź. Generalnie w domu nie masz szans. Chyba że masz dojście do llaboratorium browaru.

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Z dzikim chmielem nie masz zbyt wielkich szans na powodzenie w warzeniu, na 100 % szyszki są zapylone. Na plantacjach nie ma "facetów" tylko same "panienki".
      A w naturze panuje równowaga
      Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2005-09-12, 16:39.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        A krótko mówiąc:
        zapylone - posiadają nasiona
        posiadają nasiona - posiadają tłuszcz
        posiadają tłuszcz - Twoje piwo nie ma piany

        Comment

        • BroWarszawski
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.02
          • 10

          #5
          Ok. Sprobuje i zdam relacje.

          Comment

          • gralll
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.06
            • 127

            #6
            ja też spróbuje i to dzisiaj !

            w końcu wareczka tak jak obiecałem na dzikim zrobię taką mniejszą jestem ciekaw co wyjdzie?

            Comment

            • BroWarszawski
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.02
              • 10

              #7
              Fajnie. Napisz jakie wyniki. Moj chmiel wysuszyl sie blyskawicznie (w ciagu niecalego tygodnia), zanim zdazylem sie zabrac za eksperyment. Po wysuszeniu niestety nie jest szczegolnie aromatyczny... Tak naprawde stracil chyba wszystkie swoje walory - mysle, ze zebralem zbyt pozno - po wysuszeniu szyszki sa juz calkiem otwarte.

              Comment

              • gralll
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.06
                • 127

                #8
                a ...

                mój suszył sie tak 3-4 dni na stryszaku dość mocno pachniało w sumie mam go około 100g teraz w zamrażalce dzisiaj albo jutro go wyjmę ...

                Comment

                • gralll
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.06
                  • 127

                  #9
                  mam zestaw do ekstrakcji

                  i na dobrą sprawę mógłbym ten chmiel ekstrahować wodą lub alkoholem muszę poczytać ...

                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                    i na dobrą sprawę mógłbym ten chmiel ekstrahować wodą lub alkoholem muszę poczytać ...
                    No, no poczytaj. I to sporo. Bez tego ani rusz.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • gralll
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.06
                      • 127

                      #11
                      ...

                      kiedyś oznaczałem w ten sposób tłuszcz w ściekach ale w tym momencie nie interesuje mnie konkretny wynik tylko sam fakt czy coś takiego się pojawi z tych szyszek po odstaniu ...

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Alkoneser
                        Heller-Trum, Bamberger Heinzlein Hell
                        Alkoneser
                        Zawartość alk: 0,9%
                        Nasycenie: lekkie
                        Piana: wysoka, szybkoopadająca
                        Smak: mała zawartość alkoholu sprawia, że piwa nie sprawia wrażenia aż tak "wodnistego" jak piw bezalkoholowych.

                        Świetna alternatywa dla piwoszy dbających o formę - niska zawartość...
                        2023-10-22, 20:44
                      • kaczka116
                        Łąkomin, Biały Kieł na Dzikim Zachodzie
                        kaczka116
                        Piwo gotowe do oceny
                        2020-01-25, 18:47
                      • Orzech1988
                        X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                        Orzech1988
                        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                        Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                        2019-01-13, 22:23
                      • Javox
                        Proef, Mikkeller Taipa
                        Javox
                        West Coast Pale Ale

                        Zawartość alko 4,8%

                        Chmiele: Mosaic, Centennial, El Dorado, Cascade, Chinook, Magnum.

                        Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - lekko opalizujące pomarańczowy.
                        ...
                        2025-06-25, 16:14
                      • Javox
                        AB InBev Germany, Stella Artois
                        Javox
                        Piwo warzone w Niemczech (bez prawa czystości) na sprzedaż poza granicę kraju,
                        Wiele na to wskazuje, że piwo to produkuje się w browarze Hasseröder (Wernigerode) w środku Niemiec.

                        Zawartość alko 5.0%, puszka 500 ml.

                        Piana - więcej na początku potem niepełna...
                        2025-06-07, 02:37
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...