Pomysł bez sensu - nie lepiej poprosić piwowara o gęstwę? Browarmia w zeszłym roku rozdawała gęstwę po klasztorniaku z własnej inicjatywy.
Drożdże z browaru restauracyjnego
Collapse
X
-
-
To samo pomyślałem, ale dopiero teraz miałem okazję do kompa się dobraćChyba nie jest jakąś niesamowitą trudnością podbić do piwowara w czasie warzenia i zagadać o gęstwę? Szczerze to nie wiem czy oni to tam przechowują, czy idzie wszystko w kanał, ale tak jak Marusia wspomniała BrowArmia rozdawała już drożdże.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
, ale dla któregoś z rzędu piwowara - nie sądzę.
Ja jeszcze coś wyjaśnię - mi nie chodzi o to, że jutro wsiadam w samochód z wyparzonymi słoikami i walę do Spiża, tudzież innego browaru restauracyjnego i biorę wszystko, co mają, na wynos. Mi chodziło tylko o to, żeby wywołać dyskusję o wadach i zaletach takiego rozwiązania. Oczywiście organizowanie wyprawy specjalnie po drożdże mija się z celem, ale jeśli ktoś ma blisko, a piwo, z którego drożdże chciałby namnożyć mu wyjątkowo smakuje - to czemu nie? IMO niczym to się nie różni od namnażania z gęstwy od kolegi piwowara.
Nie czarujmy się koszt 20 kilka złotych potrafi stanowić ponad 50% kosztów surowców w przypadku jednej warki. I oczywiście z jednej fiolki można zrobić bardzo dużo warek, co jednak wtedy, gdy chcemy zrobić jedną warkę, i ewentualnie sprawdzić czy dany styl nam pasuje, czy nam wychodzi itd. Co nam po kilku zamrożonych próbkach w zamrażarce, skoro okazało się, że dajmy na to Koelsch, to nie jest nasze ulubione piwo i nie będziemy go więcej warzyć. W mojej obecnej praktyce piwowarskiej za każdym razem warzę praktycznie piwo w innym stylu. Jedyne które do tej pory się powtarzało to Hefeweizen. I nawet w przyszłości nie widzę sensu w warzeniu seriami - najpierw 4 warki pilsa, potem 3 warki ale, 4 stouty i 5 weizenów - bo to jest po prostu nudne.Comment
-
Kopyr, widzę, że masz zdecydowany pogląd na tę sprawę - o czym więc chcesz dyskutować?
Najlepiej jest we Wrocku: każdy ma inny szczep i się wymieniamy potem gęstwamiJa obecnie "rzygam" THG, już nie chce mi się na nich robić, trochę rozdałam, ale ciągle się z kolejnych warek zbierają
Waśnie startuję saszetkę German Ale dla odmiany, a za 2 tygodnie Mareks będzie miał już gęstwę Czech Pils i można będzie machać dolniaczki
A ze Spiża to za dopłatą bym drożdży nie wzięłaComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment