Otrzymanie ekstraktu drożdżowego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • matey23
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 3

    #1

    Otrzymanie ekstraktu drożdżowego

    Witam,
    Nie interesuję się piwowarstwem ale mikrobiologią.
    Mam pytanie dotyczące otrzymania ekstraktu drożdżowego - yeast extract.
    Czy jest możliwość otrzymania takiego ekstraktu z drożdży używanych do pieczenia
    i dostępnych w każdym spożywczaku? Jeżeli istnieje taka możliwość to czy mogę prosić o szczegóły?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Mateusz
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
    Czy jest możliwość otrzymania takiego ekstraktu z drożdży używanych do pieczenia
    Nie jest możliwe, po co ci drożdże a właściwie gęstwa drożdżowa?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • matey23
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.10
      • 3

      #3
      Chciałbym założyć hodowlę jakiegoś szczepu na podłożach stałych.
      W sumie wszystko mam (trochę już zajmuje się mikrobiologią) oprócz odpowiedniego szczepu
      Potrzebuję wykonać to na olimpiadę biologiczną, jestem uczniem liceum.
      Do tej pory zajmowałem się hodowlą enterokoków w mikologii jeszcze nigdy nie siedziałem

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Obawiam się, że to niemożliwe. To są inne szczepy. To tak jakbyś krzyżując szczury chciał wyhodować żyrafę. Jako mikrobiolog nie powinieneś nawet zadawać takich pytań...
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-12, 23:10.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Kup sobie saszetke suchych drożdży i hoduj je do woli.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • matey23
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.10
            • 3

            #6
            Dzięki serdeczne, pewnie tak zrobie
            A mam jeszcze jedno pytanko, tylko o podłoże.
            Czy do hodowli potrzebna jest pożywka YPD czy wystarczy może
            zwykła Luria Agar z dodatkiem glukozy? (jak duzy ten dodatek?)
            Mateusz

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
              Dzięki serdeczne, pewnie tak zrobie
              A mam jeszcze jedno pytanko, tylko o podłoże.
              Czy do hodowli potrzebna jest pożywka YPD czy wystarczy może
              zwykła Luria Agar z dodatkiem glukozy? (jak duzy ten dodatek?)
              Mateusz
              To ty jesteś mikrobiologiem czy nie?

              O takie rzeczy to my powinniśmy się pytać ciebie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
                Dzięki serdeczne, pewnie tak zrobie
                A mam jeszcze jedno pytanko, tylko o podłoże.
                Czy do hodowli potrzebna jest pożywka YPD czy wystarczy może
                zwykła Luria Agar z dodatkiem glukozy? (jak duzy ten dodatek?)
                Mateusz
                Fora Ci się pomyliły.
                Jeśli chcesz hodować drożdże piwowarskie czy piekarskie, to wystarczy brzeczka z agarem.

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
                  Witam,
                  Nie interesuję się piwowarstwem ale mikrobiologią.
                  Mam pytanie dotyczące otrzymania ekstraktu drożdżowego - yeast extract.
                  Czy jest możliwość otrzymania takiego ekstraktu z drożdży używanych do pieczenia
                  i dostępnych w każdym spożywczaku? Jeżeli istnieje taka możliwość to czy mogę prosić o szczegóły?
                  Pozdrawiam serdecznie,
                  Mateusz
                  wyszukaj tematy dotyczące skosów

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Matey, o co Ty właściwie pytasz? Póki co, nie dostałeś informacji na pytanie które zadałeś już w samym tytule, a dziękujesz za odpowiedzi na kompletnie inne pytanie.
                    Jeśli wciąż chcesz wiedzieć jak się robi ekstrakt drożdżowy, to się sprecyzuj, a jakoś Ci pomożemy.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Axl2
                      Słodkie piwo z ekstraktu
                      Axl2
                      Witam wszystkich,

                      Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                      2023-11-12, 21:50
                    • Grbuy
                      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                      Grbuy
                      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                      2023-11-30, 20:57
                    • AaLeX
                      Łomża, Argus Lager
                      AaLeX
                      Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                      2025-08-29, 14:26
                    • darekd
                      Tvarg, Prémiový ležák 12%
                      darekd
                      Browar z okolic Ołomuńca na Morawach. Więcej:

                      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ipivovar-tvarg

                      https://www.tvarg.cz/

                      Ekstr. 12%
                      Alk. 5%

                      Aromat...
                      2024-11-06, 02:33
                    • darekd
                      Giesinger, Märzen
                      darekd
                      Browar rzemieślniczy z Monachium, którego historia sięga 2006 r.

                      Piwo niefiltrowane, 5,7% alk.

                      Aromat - słodowy z nutami ciasta drożdżowego z jabłkami, jak na marcowe calkiem wyraźna chmielowa nuta łąki
                      Piana - umiarkowanie wysoka, przeciętna trwałość, dłuższy...
                      2024-09-28, 23:57
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...