Kupiłem ostatnio kilka słodów ( Sklep Piwosza ) z zamiarem eksperymentowania co jak smakuje. Poza pilzneńskim nabyłem takż monachijski. Tego drugiego właśnie dotyczy moje pytanie:
Czy tak na oko, (nieśrutowany oczywiście) z wyglądu, zapachu czy smaku rożni się on od pilzneńskiego ? Bo te które nabyłem są takie same, może dopiero piwa się różnią ?
Właśnie kończy się fermentacja warki do ktorej wziąłem 80% monachijskiego i resztę pilzneńskiego. Kolor ma ciemo żółty, miodowy a spodziewalem czegoś bardziej czerwonego. Chociaż nie pamietam czy gdzieś to wyczytałem czy tylko sobie wymyśliłem, że takie otrzymuje sie z tego słodu.
Otworzyłem nowy temat bo może zbierze się troche praktycznych informacji o zastosowaniu różnych słodów, ich mieszaniu i rezultatach.
					Czy tak na oko, (nieśrutowany oczywiście) z wyglądu, zapachu czy smaku rożni się on od pilzneńskiego ? Bo te które nabyłem są takie same, może dopiero piwa się różnią ?
Właśnie kończy się fermentacja warki do ktorej wziąłem 80% monachijskiego i resztę pilzneńskiego. Kolor ma ciemo żółty, miodowy a spodziewalem czegoś bardziej czerwonego. Chociaż nie pamietam czy gdzieś to wyczytałem czy tylko sobie wymyśliłem, że takie otrzymuje sie z tego słodu.
Otworzyłem nowy temat bo może zbierze się troche praktycznych informacji o zastosowaniu różnych słodów, ich mieszaniu i rezultatach.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 tylko jakąś co oznaczją ją dużą literką L stopni. Może jakis przelicznik??
 tylko jakąś co oznaczją ją dużą literką L stopni. Może jakis przelicznik??
							
						 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	 
		
	
Comment