jestem ciekaw czy było by zainterwsowanie takowym gdyby pojawił się w sprzedaży
ekstrakt wędzony
Collapse
X
-
Pewnie nie.
Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-07-06, 21:07. -
Comment
-
myślę że raczej jako bazowy ,na zasadzie barwiącego to raczej płyn używany w zakładach mięsnych aby wędliny udawały wędzonePewnie nie.
Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
To z dymu da się zrobić ekstrakt?
Obawiam się, że w ogóle jest to mało prawdopodobne. Składniki "wędzonki" to przede wszystkim łatwo lotne związki aromatyczne. Nie sądzę, żeby udało się to uchowac w procesie ekstrahowania słodu wędzonego.
Swoją drogą, jeden z najpocieszniejszych opisów, jaki kiedykolwiek widziałem, dotyczył pstrąga wędzonego - skład: pstrąg, sól, dym
Comment
-
-
Weyermann ma w ofercie ekstrakt wędzony. Ktoś próbował robić z niego piwo? Ciekawi mnie ile rzeczywiście jest w nim "wędzoności".Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-07-15, 22:07.Comment
-
Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.
Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-07-16, 05:45.Comment
-
Składnikami dymu są głównie różnorodne związki fenolowe oraz kwasy organiczne. Substancje te w warunkach standardowych są zazwyczaj cieczami.Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.
Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.
Termin "sucha destylacja" przy haśle "wędzenie" podaje E. Pijanowski i wsp., "Ogólna technologia żywności", WNT, Warszawa 2004Comment
-
Comment