jestem ciekaw czy było by zainterwsowanie takowym gdyby pojawił się w sprzedaży
ekstrakt wędzony
Collapse
X
-
Pewnie nie.
Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-07-06, 21:07. -
Comment
-
myślę że raczej jako bazowy ,na zasadzie barwiącego to raczej płyn używany w zakładach mięsnych aby wędliny udawały wędzonePewnie nie.
Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
To z dymu da się zrobić ekstrakt?
Obawiam się, że w ogóle jest to mało prawdopodobne. Składniki "wędzonki" to przede wszystkim łatwo lotne związki aromatyczne. Nie sądzę, żeby udało się to uchowac w procesie ekstrahowania słodu wędzonego.
Swoją drogą, jeden z najpocieszniejszych opisów, jaki kiedykolwiek widziałem, dotyczył pstrąga wędzonego - skład: pstrąg, sól, dym
Comment
-
-
Weyermann ma w ofercie ekstrakt wędzony. Ktoś próbował robić z niego piwo? Ciekawi mnie ile rzeczywiście jest w nim "wędzoności".Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-07-15, 22:07.Comment
-
Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.
Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-07-16, 05:45.Comment
-
Składnikami dymu są głównie różnorodne związki fenolowe oraz kwasy organiczne. Substancje te w warunkach standardowych są zazwyczaj cieczami.Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.
Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.
Termin "sucha destylacja" przy haśle "wędzenie" podaje E. Pijanowski i wsp., "Ogólna technologia żywności", WNT, Warszawa 2004Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 10:06 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Rauchbock
Ekstr. 16%
Alk. 6,4%
Aromat - tony wędzonego słodu dominują (nie piszę czy oscypek czy kiełbasa, bo wiadomo że słód nie jest wędzony produktami spożywczymi, a odgadnięcie jakie drewno zostało użyte do wędzenia słodu jest poza moimi możliwościami,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
Peated Foreign Extra Stout
7,5 ABV / 19 P
Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.
----------------------------------------
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-08, 10:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment