Pastylki fermentacyjne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19255

    Pastylki fermentacyjne

    Odkryłem coś takiego, dostępne także w Polsce. Czy ktoś to stosował? Wygląda jak cukierek zawinięty w folię. Ciekaw jestem czy to się rozpuści w butelce?
    Oczywiście kupiłem dwa opakowania, więc sprawdzę na sobie (i swoich piwach) i tak
    Last edited by e-prezes; 2010-01-29, 15:59.
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Odkryłem coś takiego, dostępne także w Polsce. Czy ktoś to stosował? Wygląda jak cukierek zawinięty w folię. Ciekaw jestem czy to się rozpuści w butelce?
    Oczywiście kupiłem dwa opakowania, więc sprawdzę na sobie (i swoich piwach) i tak
    Ciekawa rzecz, prezesie sprawdź i opisz
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Ale osohoci? To jakby cukier w kostkach? Tyle że kostki akurat 3g?
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

        #4
        Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

        Glukoza w kostkach, bardzo wygodna rzecz.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • oscarboj
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.03
          • 36

          #5
          Coś podobnego, czyli glukozę w tabletkach można kupić w co drugiej aptece, tyle że jedna tabletka (ok. 1,03g) zawiera 1g glukozy, skrobie ziemniaczaną i stearynian magnezu; no ale w takiej ilości te dodatki można pominąć.
          Last edited by oscarboj; 2010-01-29, 20:08.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19255

            #6
            Z tego co słyszałem to mieszanina ekstraktu słodowego i glukozy.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Jak z ekstraktem to mało te 3g - tylko do lagerów...
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • September
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.01
                • 7

                #8
                Raz użyłem Coopers Carbonation Drops i w porównaniu z glukozą sa dość wygodne. Nie ma problemu z rozpuszczaniem się czy spienianiem się przy nalewaniu. Mimo to pozostałem przy sypaniu glukozy czy suchego ekstraktu, można dokladniej dozować.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19255

                  #9
                  Pierwsze wrażenia - pozytywne! Zobaczymy za jakiś czas.

                  Comment

                  • keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

                    #10
                    Prezesie gdzie zakupiłeś to cudo?
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19255

                      #11
                      Były na Allegro u gościa, który sprzedaje również inne produkty czeskie, głównie ekstrakty. Aktualnie nie ma.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19255

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Jak z ekstraktem to mało te 3g - tylko do lagerów...
                        użyłem połówki pastylki (da się kruszyć) do butelek 0,33 i całej do 0,5. zobaczymy po dłuższym czasie czy za małe czy za duże ilości.

                        Comment

                        • coelian
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.01
                          • 19

                          #13
                          jak tam nagazowanie po czeskich "cukierkach" ??
                          Bürgergasse Brauerei - browar domowy

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19255

                            #14
                            Należyte. Pastylka rozpuszcza się i jak znoszę do piwnicy po 2 dniach od rozlewu to jej nie widać. W dwumiesięcznym piwie nagazowanie było jak trzeba, zarówno przy delikatnie zmniejszonej dawce jak i zwiększonej (0,5 pastylki na but 0.25)

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19255

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              Były na Allegro u gościa, który sprzedaje również inne produkty czeskie, głównie ekstrakty. Aktualnie nie ma.
                              Gość ma własny sklep online poza allegro, choć i na tym ostatnim sprzedaje.

                              Comment

                              Przetwarzanie...