Lagerowe z Ciechanowa - czym chmielone?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

W sumie nie dam rady dokładnie sprecyzować, bo dość dawno piłem i nie pamiętam, a poza tym sensor ze mnie żaden. Jedyny szczegół, który mi utkwił, to że goryczka była taka cierpkawa. Dodać jeszcze mogę, iż to Lagerowe dość mocno przypominało mi Lubusza z Witnicy. W każym bądź razie dla mnie wrażenia były bardziej pozytywne, niż negatywne. Piwko smakowało.

Comment

• Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

Coś co można określić tzw.posmakiem trawiastym lub kojarzącym sie z nim, zdarza się mi zawsze gdy w piwowarstwie domowym używam chmielu Magnum, szczegónie gdy sypnę go na smak.
      Dlatego uznaję go za najgorszy chmiel jaki jest dostępny dla piwowarów domowych.

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19351

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        ... Wątpię, żeby którykolwiek polski browar stosował chmielenie na zimno (choć tu mogę się mylić)
        Browar Stary Kraków stosował chmielenie na zimno do Smoczej Głowy.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
          Strakonice, Letní speciál
          darekd
          Korzystając z uroków mijającego lata spróbowałem letnią nowość z browaru w południowoczeskich Strakoniach.

Letní speciál to lekkie piwo dolnej fermentacji chmielone odmianami: Mandarina Bavaria (DE), Fuggles (GB), Enigma (AUS) i Amarillo (US).
          Chmielone również na zimno....
          2025-09-21, 21:36
        • heckler
          Czechy, Kvasice, Tlumačovská 681, Restaurace Sportareál
          heckler
          Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
          bywa ich lane piwo.
          Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...
          2025-08-11, 06:20
        • darekd
          L'Olmaia, IPA
          darekd
          Kraftowy browar z toskańskiego Montepulciano (czyli winnego regionu), którego historia sięga 2004 r.

http://www.birrificioolmaia.com/

Piwa nie ma ich stronie, być może dlatego, że jest skierowane do marketów.

5% alk. Chmielone Amarillo na zimno

...
          2024-06-09, 23:22
        • kaczka116
          EDI, Chmielone na zimno
          kaczka116
          Piwo gotowe do oceny
          2018-08-23, 15:10
        • m2200
          Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
          m2200
          Cześć,

znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

Jak...
          2019-04-30, 16:10
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...