Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Jest już jeden zainteresowany...
Co do zarzutów na temat fachowości, nie widziałem sprzętu Krzysia czy innych tuzów domowego browarnictwa. Na mnie zrobił wrażenie, bo nijak nie przystaje do tego co ma większość domowych piwowarów, w tym ja.
To nie był zarzut - Kangur miał na myśli, że jest to sprzęt amatorski - "fachowy" kojarzy się z "profesjonalny" - mi się też tak skojarzyło
Skoro i tak już odeszliśmy od meritum - mógłbyś rozwinąć powyższe?
Skąd ma się wziąć brakujące ~20 litrów, skoro keg zacierny ma tylko 30? Zacierać na półtora raza?
Mógłbym to rozwinąć. W amatorskim zacieraniu stosuje się prosty zabieg: 1/2 wody do zacierania głównego i 1/2 wody do wysładzania. To daje średnio 35 litrów brzeczki przedniej. Ale wystarczy zrobić pierwszy zacier bardzo gęsty i przelać go dwa razy po 25 litrów, a otrzymasz 60 litrów brzeczki przedniej o stężeniu ok 12 - 13 Blg. Już wtedy wąskim gardłem jest kadź warzelna, która ma 50 litrów. Jeśli jeszcze do niej wpuścisz chłodnicę o takiej pojemności ( a jest to na oko 2 - 3 litry, to nawet z tych 50 litrów coś się przeleje. Dlatego stwierdzam, ze wąskim gardłem w tym przypadku jest naczynie, mieszczące chłodnicę.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Jest już jeden zainteresowany...
Co do zarzutów na temat fachowości, nie widziałem sprzętu Krzysia czy innych tuzów domowego browarnictwa. Na mnie zrobił wrażenie, bo nijak nie przystaje do tego co ma większość domowych piwowarów, w tym ja.
Na mnie nie zrobił wrażenia, bo wygląda jak skład złomu. Dla mnie browar ma wyglądać porządnie. Jeśli tak będzie wyglądał przyszły "Stary Kraków", to będzie chyba mekką złomiarzy.
Mój sprzęt składa się obecnie ze zwykłej kuchni domowej o pow. 17 m2, wuposażonej w kuchenkę Beata na gaz ziemny, wanny w łazience, gara 29 l., kadzi filtracyjnej 25 l., czterech wiader 30 l., trzech wiader 20 l., trzech wiader 12 l., i skrzynki narzędziowej z przyborami oraz piwnicy z piwem i zapasami. Jestem w trakcie budowy nowego browaru, ale już nie w domu.
PS. Używanie kegów w takiej konstrukcji jest wyjątkowo nieeokonomiczne, ze względu na kiepskie właściwości cieplne stali stopowej.
no cóż, przepraszam za niefortunne sformułowanie... oczywiście sprzęt kolegi Wesoly jest o niebo lepszy i rzeczywiście przystaje do niego tytułowy termin. postaram się być równie skrupulatny w śledzeniu forum jak inni
Oferujemy Państwu, linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
Dzień Dobry.
Do sprzedania mam cały browar jak na zdjęciach. Palniki 7,5 kw na solidnych stojakach ze stali nierdzewnej wraz z reduktorem. Trzy kegi w pełni uzbrojone, wszystkie elementy ze stali nierdzewnej kwasoodpornej:
1. Keg 1 do wody - zawór + wejście na termometr ( wspawana...
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi: - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł - śrutownik stołowy 200 zł - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł - refraktometr 0-40°Brix'a...
Comment