Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwne abominacje Dziada i Żurawia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krejn
    Senior
    • 07-2012
    • 102

    #16
    Warka No.7 - St. Padraig's Grasshopper

    Warka No.7 - St. Padraig's Grasshopper

    Zasyp:
    - 5kg pilzneński

    Zacieranie:
    - W 20L kranówy
    - 54°C - 20 min.
    - 69°C - 90 min.
    - 78°C - 10 min.

    Gotowanie:
    - 60 min. - 50g Magnum (sz)
    - 30 min. - 25g Magnum (sz)
    - 10 min. - 25g Magnum (sz)
    - Od początku cichej (na zimno) - 50g Simcoe (g)

    Drożdże:
    - Gęstwa z No.6

    Przed rozlewem dodany został barwnik spożywczy zielony, przez co piwo uzyskało kolor jak na jednym z wcześniejszych zdjęć.
    What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

    Comment

    • Krejn
      Senior
      • 07-2012
      • 102

      #17
      Warka No.8 - Truskawkowy pocisk odłamkowy

      Warka No.8 - Truskawkowy pocisk odłamkowy

      Zasyp:
      - 2kg pale ale
      - 2kg pszeniczny
      - 1kg pszenica niesłodowana

      Zacieranie:
      - W 25L kranówy
      - 55°C - 30 min.
      - 62°C - 30 min.
      - 72°C - 30 min.
      - 78°C - 10 min.

      Gotowanie:
      - 10 min. - 50g Willamette (g) + 200 ml syropu truskawkowego z Łowicza

      Drożdże:
      - Gęstwa po Koźlaku Pszenicznym

      Końcowe Blg: 12°

      Fermentacja główna przez lekko ponad 2 tyg. w temperaturach z zakresu 17-21°C

      Do refermentacji została dodana pozostała część syropu truskawkowego z butelki, jednak sam proces przebiegł nieprzewidywalnie. Najpierw długo nie chciało się nagazować, a jak w końcu ruszyło to dwie butelki nie ujechały. Piwo ewidentnie przegazowane, a do tego okrutnie śmierdzi, więc nie polecamy zabawy z sokami zagęszczanymi. Pomysł do poprawienia.
      What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎