No więc nadchodzi pora po pierwszym brewkicie na zacieranie. Nie mam potrzebnego sprzętu niestety ale im więcej o tym myślę tym bardziej nie mogę wytrzymać. Otóż zamierzam wybrać jakiś zestaw przykładowo India Pale Ale - IPA 14º BLG i co następuje, posiadam 13L garnek z nierdzewki i znajdzie się drugi o podobnej pojemności emaliowany i moje pytania
Czy cukier z całego zasypu dla takiego piwa jest w stanie rozpuścić w 9 może 10L wody?
I jak widzicie coś takiego aby 10L brzeczki po filtrowaniu zebrać do jednego gara i taką samą ilością wody wysłodzić do drugiego gara i w obu nachmielać brzeczkę i wysłodziny, jeśli dobrze to nazwałem. Następnie całość zlać do fermentatora, w nim schłodzić brzeczkę i na koniec zadać drożdżami.
Czy cukier z całego zasypu dla takiego piwa jest w stanie rozpuścić w 9 może 10L wody?
I jak widzicie coś takiego aby 10L brzeczki po filtrowaniu zebrać do jednego gara i taką samą ilością wody wysłodzić do drugiego gara i w obu nachmielać brzeczkę i wysłodziny, jeśli dobrze to nazwałem. Następnie całość zlać do fermentatora, w nim schłodzić brzeczkę i na koniec zadać drożdżami.
Zaczynałam od 69 i nie przejmowałam się zbytnio spadkiem temperatury, raz bodaj dolałam wody, żeby podnieść deczko temperaturę, jak mi za bardzo dobijała do 60.
natomiast zastanawiam też ile maksymalnie cukru ze słodu jest się w stanie rozpuścić w zadanej ilości wody aby osiągnąć wysokie Blg, po zaś miałem pomysł na osiągnięcie np 18* a potem dolania odpowiedniej ilości wody aby uzyskać ok. 20L o mniejszym Blg, tutaj liczyłbym się z tym że jakość chmielenia byłaby niższa.
Comment