Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Tialanta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Neptune
    Senior
    • 09-2013
    • 184

    Browar Tialanta

    Debiut piwowarski nastąpił dnia 6.02; wówczas został uwarzony mój milk stout. Nastąpiło to na fali mojej ogólnej fascynacji piwem, a pomysł na uwarzenie własnego podsunął mi znajomy, który również zrobił swoje piwo. Następnie nastąpiła faza chłonięcia wiedzy i zgłębiania podstawowych tajników sztuki piwowarskiej, a więc wszelkie fora, blogi, vlogi i tym podobne z youtuberem Kopyrem na czele. Gdy już naładowawszy się informacjami, stwierdziłem, że jestem gotowy, zakupiłem niezbędny sprzęt i surowce. Zgodnie z twierdzeniem, że najlepiej od razu rzucić się na głęboką wodę, warzyłem od razu z zacieraniem.

    Warka #1 - Milk Stout "Droga Mleczna"

    Zasyp:
    Pale Ale Maris Otter - 3kg
    Płatki Jęczmienne - 0,5kg
    Caramunich - 0,3kg
    Pszeniczny - 0,3kg
    Palony Jęczmień - 0,3kg
    Czekoladowy - 0,2kg

    Chmiele:
    Fuggles - 70g

    Drożdże:
    Safale S-04

    Dodatki:
    Laktoza - 0,5kg
    Mech Irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    67-69 C - 60' (po 45' negatywna próba jodowa, wsypanie słodów ciemnych)
    78C - 5'

    Chmielenie i dodatki:
    Fuggles 40g - 60'
    Fuggles 30g - 15'
    Laktoza 0,5kg - 15'
    Mech Irlandzki 5g - 15'

    Wyszło jakieś 17l brzeczki 19 blg, co po rozcieńczeniu 6 l wody daje około 23 litry 14blg. Fermentacja w około 20C.

    Błędy:
    Oczywiście nie do uniknięcia przy pierwszym warzeniu.
    - Zadanie drożdży w zbyt wysokiej temperaturze (ok.30C)
    - Prawie pomyłka przy rodzaju drożdży, w wyniku czego saszetka S-33 popłynęła do rury.
    - Nieporadne, zbyt wolne wysładzanie, oraz zbyt szybkie przerwanie filtracji, w wyniku czego jakieś 0,5l brzeczki kilkanaście blg poszło w odpływ.
    - Nienapowietrzenie brzeczki bezpośrednio przed zadaniem drożdży, w wyniku czego odfermentowało tylko do 9 blg.

    Planowane statystyki:
    Alc: 2,5-3%
    IBU: ~25
    Barwa: ~38


    Warka #2 - American India Pale Ale "Wolna Amerykanka"

    Data warzenia: 13.02.2014

    Zasyp:
    Pilzeński - 5kg
    Pale Ale - 0,5kg
    Carared - 0,3kg
    Pszeniczny - 0,2kg
    Carapils - 0,1kg

    Drożdże:
    Safale S-05

    Zacieranie:
    65-67 C - 60'

    Chmielenie:
    Palisade 25g - 60'
    Citra 15g - 60'
    Palisade 25g - 30'
    Cascade 25g - 15'
    Citra 25g - 5'
    Cascade 25g - 0'
    Amarillo 25 g - do chmielenia na zimno
    Simcoe 25g - do chmielenia na zimno

    Wyszło 20l brzeczki 16 blg. Fermentacja w około 18C.

    Błędy:
    Obeszło się bez poważniejszych; zapomniałem wrzucić mech irlandzki

    Planowane statystyki:
    Alc: 6-6.5%
    IBU: ~70
    Barwa: ~7


    Pytanie: Jak napisałem wyżej, mój niefortunny milk stout odfermentował jedynie do 9 blg. Piwo jest w miarę pijalne, więc najwyżej będzie miało tylko te 2,5%, choć ma jeszcze nieco kwaskowy posmak, taki właśnie świeżego piwa, jeśli ktoś wie o czym mówię (nie podejrzewam infekcji). Na 9 blg stoi już od 4 dni, piana opadła, żadnej aktywności fermentacyjnej nie widać. Dzisiaj zrobiłem próbkę FFT, jako że przeczytałem gdzieś, że na to nigdy nie jest za późno. Niemniej jednak w próbce również brak jakiejkolwiek aktywności. W związku z tym, czy jeśli w ciągu kolejnych 3-4 dni nie będzie nic się z tym piwem działo, to czy mogę zacząć myśleć o butelkach?
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #2
    Mech irlandzki jest przereklamowany. Stosowałem go namiętnie, ale raz czy dwa zapomnialem. A że różnicy nie poczułem to olałem na dobre.

    Comment

    • Neptune
      Senior
      • 09-2013
      • 184

      #3
      Wątek niewiarygodnie wręcz zakurzony, a praca wre. Dodaję więc wszystkie kolejne warki powstałe do dziś.

      Warka #3 - Irish Red Ale "Czerwony Kapturek"

      Data warzenia: 19.02.2014

      Zasyp:
      Pale Ale - 2kg
      Monachijski -1,5kg
      Carared - 0,7kg
      Caraamber - 0,3kg

      Drożdże:
      Safale S-04

      Zacieranie:
      65-67 C - 60'

      Chmielenie:
      Fuggles - 30g - 60'
      Fuggles - 30g - 15'

      Wyszło 21l brzeczki 10 blg, więc nieco za mało. Fermentacja w około 18C.

      Planowane statystyki:
      Alc: 4%
      IBU: ~25
      Barwa: ~10

      Piwo wyszło bardzo smaczne, choć nieco za jasne jak na Red Ale.

      Comment

      • Neptune
        Senior
        • 09-2013
        • 184

        #4
        Warka #4 - Witbier "Biała Dama"

        Data warzenia: 9.3.2014

        Zasyp:
        Pszeniczny - 1,5kg
        Pilzeński - 1,5kg
        Pszenica - 1kg
        Płatki owsiane - 0,4kg
        Zakwaszający - 0,1kg


        Drożdże:
        S-33

        Zacieranie:
        61-62 C - 60'
        68-69 C - 30'
        76 C - 5'

        Chmielenie:
        Citra 10g - 60'
        Kolendra 15g - 15'
        Skórki curacao 15g - 15'
        Skórki pomarańczy 20g - 15'

        Wyszło 20l brzeczki 12 blg

        Statystyki:
        Alc: 4,2%
        IBU: ~15
        Barwa: ~4

        Comment

        • Neptune
          Senior
          • 09-2013
          • 184

          #5
          Warka #5 - Peated Stout "Oddech Islay"

          Data warzenia: 2.4.2014

          Zasyp:
          Słód whisky Château wędzony torfem 45ppm - 3kg
          Pale Ale - 2kg
          Monachijski - 0,5kg
          Pszeniczny Czekoladowy - 0,3kg
          Jęczmień Palony - 0,2kg

          Drożdże:
          US-05

          Zacieranie:
          61-62 C - 20'
          68-69 C - 40'
          78 C - 5'

          Chmielenie:
          Target - 35g - 60'
          Fuggles - 18g - 15'

          Wyszło 22l brzeczki 16,4 blg; wegług Brewtargeta, wydajność 83% (co jest dużą ilością dla mnie, biorąc pod uwagę poprzednie warki).

          Na cichą dodane 50g płatków z beczki po whisky.

          Statystyki:
          Alc: 5,9%
          IBU: ~37
          Barwa: ~29


          Jedno z najlepszych piw, jakie do tej pory (październik 2014) uwarzyłem.

          Comment

          • Neptune
            Senior
            • 09-2013
            • 184

            #6
            Warka #6 - A'la Grodziskie "Grodziskie"

            Data warzenia: 3.4.2014

            Zasyp:
            Pszeniczny - 1,5kg
            Wyermann wędzony - 1kg
            Pilzeński - 0,5kg

            Drożdże:
            S-33

            Zacieranie:
            61-62 C - 20'
            71-72 C - 40'
            78 C - 5'

            Chmielenie:
            Lubelski - 25g - 60'
            Lubelski - 25g - 15'

            Wyszło 20l brzeczki 8,4 blg, co daje wydajność na poziomie 73%.

            Statystyki:
            Alc: 3,2%
            IBU: 21
            Barwa: ~3

            Comment

            • Neptune
              Senior
              • 09-2013
              • 184

              #7
              Warka #7 - American Pale Ale "Summer Ale"

              Data warzenia: 15.4.2014

              Zasyp:
              Pilzneński 4,5kg
              Pszeniczny 0,5kg

              Drożdże:
              US-05

              Zacieranie:
              66 C - 60'

              Chmielenie:
              Cascade - 25g - 60'
              Cascade - 25g - 15'
              Cascade - 50g - do chmielenia na zimno

              Wyszło 22l brzeczki 12 blg, co daje wydajność na poziomie 73%.


              Statystyki:
              Alc: 6,1%
              IBU: 34
              Barwa: ~4

              Comment

              • Neptune
                Senior
                • 09-2013
                • 184

                #8
                Warka #8 - Russian Imperial Stout "Devil"

                Data warzenia: 24.4.2014

                Zasyp:
                Pale Ale - 3kg
                Whisky wędzony torfem 45ppm - 2kg
                Pszeniczny - 1,3kg
                Jęczmień Palony - 0,5kg
                Płatki jęczmienne - 0,4kg
                Pszeniczny czekoladowy - 0,2kg
                Ekstrakt słodowy płynny bursztynowy - 1,7kg
                Ekstrakt słodowy płynny ciemny - 0,5kg

                Drożdże:
                US-05

                Zacieranie:
                62 C - 20'
                66 C - 40'
                78 C - 5'

                Chmielenie:
                Simcoe - 50g - 60'
                Citra - 25g - 30'
                Simcoe - 25g - 15'
                Citra - 25g - 5'
                Mosaic - 25g - 0'
                Simcoe - 25g - do chmielenia na zimno
                Mosaic - 25g - do chmielenia na zimno

                Wyszło ok. 19l brzeczki 25,3 blg.


                Statystyki:
                Alc: ~ 10,1%
                IBU: 97
                Barwa: 46

                Comment

                • Neptune
                  Senior
                  • 09-2013
                  • 184

                  #9
                  Warka #9 - Hefe-Weizen "Reinheitsgebot"

                  Data warzenia: 12.5.2014

                  Zasyp:
                  Pilzneński - 2,5kg
                  Pszeniczny - 1,5kg
                  Biscuit - 0,5kg

                  Drożdże:
                  WB-06

                  Zacieranie:
                  62 C - 30'
                  72 C - 30'
                  78 C - 5'

                  Chmielenie:
                  Hallertau - 25g - 60'

                  Wyszło ok. 23l brzeczki 12,4 blg, co daje wydajność na poziomie 85%.

                  Statystyki:
                  Alc: 6.1%
                  IBU: 7
                  Barwa: 6

                  Comment

                  • Neptune
                    Senior
                    • 09-2013
                    • 184

                    #10
                    Warka #10 - Irish Red Ale 2.0 "Czerwony Kapturek"

                    Druga warka tego piwka, gdyż poszło szybko, wszystkim smakowało i jest idealne na ciepłe miesiące.

                    Data warzenia: 21.5.2014

                    Zasyp:
                    Pale Ale - 2kg
                    Monachijski - 1,5kg
                    Carared - 0,7kg
                    Caraamber - 0,3kg
                    Jęczmień Palony - 0,05kg

                    Drożdże:
                    S-04

                    Zacieranie:
                    67 C - 60'
                    78 C - 5'

                    Chmielenie:
                    Fuggles - 30g - 60'
                    Fuggles - 30g - 15'

                    Wyszło ok. 20l brzeczki 11,6 blg.

                    Statystyki:
                    Alc: 4.1%
                    IBU: 27
                    Barwa: 13

                    Comment

                    • Neptune
                      Senior
                      • 09-2013
                      • 184

                      #11
                      Warka #11 - American IPA 2.0 "Wolna Amerykanka" - INFEKCJA

                      Data warzenia: 29.05

                      Comment

                      • Neptune
                        Senior
                        • 09-2013
                        • 184

                        #12
                        Warka #12 - Imperial Sweet Stout "Angel"

                        Nazwa nawiązuje do warki #8

                        Data warzenia: 5.6.2014

                        Zasyp:
                        Pilzneński - 5kg
                        Czekoladowy Pszeniczny - 0,5kg
                        Płatki Owsiane - 0,4kg

                        Ekstrakt słodowy ciemny - 1,2kg

                        Drożdże:
                        US-05

                        Zacieranie:
                        70 C - 60'
                        78 C - 5'

                        Chmielenie:
                        Fuggles - 40g - 60'
                        Cascade - 25g - 60'
                        Cascade - 25g - 15'
                        Laktoza - 0,45kg - 15'
                        Karmel - 0,25kg - 2'
                        Wyskrobane laski wanilii - 3 szt. - 2'
                        Kardamon - 5g - 0'

                        Wyszło ok. 17l brzeczki 24 blg.

                        Statystyki:
                        Alc: 9.1%
                        IBU: 58
                        Barwa: 40

                        Comment

                        • Neptune
                          Senior
                          • 09-2013
                          • 184

                          #13
                          Warka #13 - Blonde Ale 2.0 "Summer Ale" - INFEKCJA (Apteka)

                          Numer 13 okazał się tym razem być pechowym :/
                          Po kolejnej infekcji w tak krótkim czasie zacząłem poszukiwać jej przyczyn. Okazała się nią zbyt niedokładna dezynfekcja fermentorów. Niedługo potem zarzuciłem też warzenie na resztę lata.


                          Data warzenia: 9.6.2014

                          Comment

                          • Neptune
                            Senior
                            • 09-2013
                            • 184

                            #14
                            Warka #14 - Milk Stout 2.0 "Droga Mleczna"


                            Data warzenia: 27.6.2014

                            Zasyp:
                            Pale Ale - 3kg
                            Pszeniczny - 0,5kg
                            Płatki Owsiane - 0,4kg
                            Kawowy - 0,3kg
                            Czekoladowy - 0,2kg
                            Jęczmień Palony - 0,2kg

                            Drożdże:
                            S-04

                            Zacieranie:
                            70 C - 60'

                            Chmielenie:
                            Fuggles - 50g - 60'
                            Laktoza - 0,5kg - 15'


                            Wyszło ok. 19l brzeczki 14 blg.

                            Statystyki:
                            Alc: 4.1%
                            IBU: 27
                            Barwa: 35

                            Comment

                            • Neptune
                              Senior
                              • 09-2013
                              • 184

                              #15
                              Warka #15 - Blonde Ale 3.0 "Summer Ale"

                              Jeszcze jedno podejście do tego samego piwa, po ostatniej infekcji (warka #13). Ostatnie piwo sezonu 2013/2014.

                              Data warzenia: 30.6.2014

                              Zasyp:
                              Pilzneński - 3kg
                              Pszeniczny - 1kg

                              Drożdże:
                              US-05

                              Zacieranie:
                              62 C - 60'

                              Chmielenie:
                              Fuggles - 10g - 60'
                              Hallertau Hersbrucker - 25g - 60'
                              Summer - 25g - 15'
                              Summer - 25g - na zimno


                              Wyszło ok. 20l brzeczki 10,5 blg.

                              Statystyki:
                              Alc: 4.5%
                              IBU: 25
                              Barwa: 4

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎