Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Tialanta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Neptune
    Senior
    • 09-2013
    • 184

    #16
    Zaczynamy sezon piwowarski 2014/2015!

    Warka #16 - Black IPA "Waimea"




    Data warzenia: 25.9.2014

    Zasyp:
    Pale Ale - 3,5kg
    Wiedeński - 2kg
    Jęczmień Palony - 0,3kg
    Czekoladowy - 0,1kg

    Drożdże:
    US-05

    Zacieranie:
    62 C - 20'
    66 C - 20'
    72 C - 20'

    Chmielenie:
    Waimea - 25g - 60'
    Waimea - 25g - 15'
    Waimea - 50g - na zimno


    Wyszło ok. 19l brzeczki 15,5 blg.

    Statystyki:
    Alc: 6.6%
    IBU: 63
    Barwa: 33

    Comment

    • Neptune
      Senior
      • 09-2013
      • 184

      #17
      Warka #17 - Amber Ale "Motueka"

      Data warzenia: 2.10.2014

      Zasyp:
      Pilzneński - 3,5kg
      Wiedeński - 1,5kg
      Pszeniczny - 0,5kg
      Czekoladowy - 0,1kg
      Zakwaszający - 0,1kg

      Drożdże:
      US-05

      Zacieranie:
      66 C - 60'

      Chmielenie:
      Motueka - 35g - 60'
      Motueka - 35g - 15'
      Motueka - 30g - na zimno


      Wyszło ok. 20l brzeczki 14 blg.

      Statystyki:
      Alc: 5.6%
      IBU: 37
      Barwa: 13

      Comment

      • Neptune
        Senior
        • 09-2013
        • 184

        #18
        Warka #18 - New Zealand Pale Ale "Pacifica"

        Data warzenia: 17.10.2014

        Zasyp:
        Pilzneński - 3kg
        Pale Ale - 1kg
        Pszeniczny - 0,4kg
        Zakwaszający - 0,15kg

        Drożdże:
        US-05

        Zacieranie:
        66 C - 60'

        Chmielenie:
        Pacifica - 50g - 60'
        Pacifica - 25g - 15'
        Pacifica - 20g - na zimno


        Wyszło ok. 18l brzeczki 12 blg.

        Statystyki:
        Alc: 5.0%
        IBU: 45
        Barwa: 5

        Comment

        • Neptune
          Senior
          • 09-2013
          • 184

          #19
          Warka #19 - Sahti

          Data warzenia: 30.10.2014

          Zasyp:
          Pale Ale - 4,5kg
          Żytni - 2kg
          Pszeniczny - 0,5kg
          Biscuit - 0,1kg

          Drożdże:
          Piekarskie świeże

          Zacieranie:
          66 C - 60'

          Gotowanie: 10'

          Dodatki:
          Kilka gałązek jałowca i 25g chmielu lubelskiego dodane na dno fermentora przed filtracją.

          40g owoców jałowca dodane na 10' gotowania.


          Wyszło ok. 17l brzeczki 18 blg.

          Statystyki:
          Alc: 7.1%
          IBU: 0
          Barwa: 9


          Drożdże zeżarły cały cukier właściwie w dwa dni. Także już po 1,5 tygodnia od warzenia mogłem wypić to piwo - wyszło bardzo dobre.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎