Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiatrakowe Warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • magiq666
    Junior
    • 06-2009
    • 27

    Wiatrakowe Warzenie

    Witam Serdecznie Państwa pasjonatów. Po dłuższym czasie zbierania sprzętu i surowców dziś popełniam swoją pierwszą warkę. Będzie to Indiana Ale z zestawu surowców Brewfermu zamówionego w Holandii. Zgodnie z instrukcją proces warzenia wygląda następująco.

    Indiana Ale

    5kg słód pilzeński
    100 gr chmiel EKG (granulat)
    drożdże Safbrew T-58
    dodatkowo w posiadaniu 100gr chmielu Simcoe (granulat)

    Zacieraine

    41C 20 min
    66C 45-50 min
    78C 5 min

    Chmielenie 80 min
    70 min 20 gr EKG
    50 min 10 gr EKG
    25 min 20 gr EKG
    5 min 10 gr Simcoe
    0 min 10 gr Simcoe

    Kwestia Simcoe to mój wymysł mam nadzieje, że negatywnie nie wpłynie na smak piwa.

    Kwestia fermentacji i dodania cukru w najbliższym czasie

    Drożdźe rozrobione w wodzie z cukrem w temp 19 stopni dziś rano.

    Pozdrawiam Daniel
  • magiq666
    Junior
    • 06-2009
    • 27

    #2
    Wiec piwko po schłodzeniu ma 1062 stopni plato. Lecz wydajność wyszła dramatyczna bo 14 litrów.

    Comment

    • Zywiec79
      • 02-2014
      • 123

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika magiq666 Wyświetlenie odpowiedzi
      Drożdźe rozrobione w wodzie z cukrem w temp 19 stopni dziś rano.
      Następnym razem lepiej uwadniaj w wodzie bez cukru ( zaleca się w ok 30 stopniach ). Drożdże jak dostana na "dzień dobry " cukrów prostych to mogą gorzej sobie później radzić z cukrami złożonymi (maltozą i sacharozą)

      Comment

      • magiq666
        Junior
        • 06-2009
        • 27

        #4
        Nie będę ukrywał, że starałem się działać zgodnie z tym, o czym mówił producent. Przy kolejnej warce będę drożdże uwadniał tylko wodzie. I spokojniej będę podgrzewał brzeczkę przy chmieleniu, bo teraz dałem jej za "bardzo do pieca". Oby efekt finalny był spożywalny :P









        '

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10737

          #5
          Co znaczy "dałem jej do pieca"?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • magiq666
            Junior
            • 06-2009
            • 27

            #6
            A już tłumacze, gdyż sam nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem, ale doprowadziłem brzeczkę do wrzenia i w tym wrzeniu utrzymywałem ją przez 60 min może ciut dłużej oczywiście pod przykrywką. I mam wrażenie, że tu był mój błąd bo uciekło w powietrze 6l piwka. Ale na pocieszenie dodam ze fermentacja ruszyła jak szalona wchodząc do pokoju zastanawiałem się co się dzieje, bo tak głośno całość pracuje.
            Last edited by magiq666; 14-09-2014, 06:46.

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10737

              #7
              To że odparowało to normalne. Gotuje się bez przykrywki, jeśli po gotowaniu blg jest zbyt duże można dolać wody
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • magiq666
                Junior
                • 06-2009
                • 27

                #8
                Dobre rady zawsze w cenie przy kolejnej warce będę już mądrzejszy Najważniejsze, że domowe piwo warzenie naprawdę mi się spodobało a lepsze wyniki przyjdą z czasem

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10737

                  #9
                  Wysładza sie do blg trochę niższego nisz zakładane bo podczas chmielenia woda i tak wyparuje. Gotować należy na małym ogniu by brzeczka tylko "pykała"
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • magiq666
                    Junior
                    • 06-2009
                    • 27

                    #10
                    Przede wszystkim to w nawyk musi mi wejść sprawdzanie blg :P bo nie będę ukrywał, że w ferworze walki zapomniałem to zrobić przed fermentacją. Następnym razem będę "rosołowo" gotował piwko.

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10737

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika magiq666 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przede wszystkim to w nawyk musi mi wejść sprawdzanie blg
                      I tu przydatny jest refraktrometr, nie trzeba chłodzić brzeczki
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • magiq666
                        Junior
                        • 06-2009
                        • 27

                        #12
                        Z dniem wczorajszym moja piwniczka bogatsza jest o 42 butelki 0.33 ml. Piwko dostało 88gr cukru rozrobionego w 300 ml wody. Natomiast w ten weekend wielkie warzenie. Przygotowałem surowców na 3 piwka. Powstaną Irish Red, American Brown Ale oraz pszeniczniak W weekend nastąpi relacja z pola walki
                        Last edited by magiq666; 02-10-2014, 11:23.

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Senior
                          • 10-2013
                          • 335

                          #13
                          no to czekamy na relacje

                          Comment

                          • magiq666
                            Junior
                            • 06-2009
                            • 27

                            #14
                            Hefe-Weizen

                            Słody
                            słód pilzneński 1,7kg
                            słód pszeniczny 2,5kg
                            Słód Carahell 0,2kg
                            Pszenica niesłodowana 0,2 kg

                            Chmiele
                            Chmiel Willamette 60g granulat
                            Drożdże
                            Drożdże Fermentis Safbrew WB-06 11,5 g
                            Zacieranie

                            - 45°C - 10 min
                            - 50°C - 15 min
                            - 63°C - 30 min
                            - 73°C - 40 min
                            Czas gotowania

                            80 minut
                            Chmielenie

                            Po 10min – 30 g chmielu
                            Po 50min – 15 g chmielu
                            Po 75min – 15 g chmielu


                            I znów problem z wydajnością bo wysładzałem w 18 litrach dodałem 5 litrów przed chmieleniem, a gotowca uzyskałem 16 litrów Następnym razem przelewam jeszcze kontrolnie do wiara z miarką, żebym wiedział ile straciłem wody przy wysładzaniu.
                            Piwko podczas pomiaru miało około 13 blg mierzyłem na ciepło więc mogłem mieć nieścisłości. W najbliższych dniach kolejne warzeniem czkam na opóźnioną przesyłkę z wiaderkami do fermentacji :P
                            Pozdrawiam serdecznie.
                            Last edited by magiq666; 08-10-2014, 11:01.

                            Comment

                            • magiq666
                              Junior
                              • 06-2009
                              • 27

                              #15
                              Dziś po 2 tygodniach od zabutelkowania pierwszego piwka postanowiłem je stestować. I powiem najoszczędniej jak się da. Jest naprawde smaczne i zaskakująco klarowne Ciekawe jak będzie smakować po kolejnych tygodniach Pozdrawiam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎