Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy „Na Piaskach”

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Warka 19 AIPA

    Piwo po 11 dniach fermentacji burzliwej przelałem na fermentację cichą. Nie zmierzyłem BLG, ale myślę że te 11 dni to był wystarczająco długi czas dla drożdży do przerobienia 14 BLG. Na powierzchni piwa cały czas była gruba piana (tak na ok. 3 cm), myślę że to była piana z drożdży, miała kremową konsystencję. Ta piana utrzymywała się od pierwszego dnia fermentacji (ciekawe zjawisko, już kiedyś używałem drożdży US-05, ale wówczas nie zaobserwowałem takiego zjawiska). Pobrałem gęstwę do następnej warki.

    Comment


    • #62
      Warka nr 20 Scottish Export/80

      Piwo również z zestawu Homebrew.pl, warzone w sobotę 8 kwietnia 2017 r.
      Skład:
      - słód Pale Ale – 4 kg,
      - słód pszeniczny – 0,5 kg,
      - słód bursztynowy – 0,5 kg,
      - jęczmień prażony – 0,06 kg,
      - chmiel Challenger – 25 gr.
      - chmiel Fuggles – 25 gr.

      Zacieranie:
      - 15 min. w temp. 58 st.
      - 60 min. w temp. 64 st.
      - podgrzanie do temp. 78 st. i rozpoczęcie wysładzania.

      Gotowanie 80 minut, chmielenie:
      - 40 minut Challenger,
      - 20 minut Fuggles,

      Piwo przez dodanie niewielkiej dawki jęczmienia prażonego uzyskało ciemną barwę. Chmielenie w połowie gotowania, więc bardziej na smak a nie na goryczkę i aromat. Uzyskałem 22 litry brzeczki 12 BLG. Do fermentacji zadałem drożdże Safale US – 05 (gęstwę z poprzedniej warki). Temperatura w pomieszczeniu z fermentorem 16 st.

      Comment

      Working...
      X