Skąd  były brane receptury ?
							
						
					Domowy Browar Wojtasa
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warki 1 i 2 z gotowych zestawów surowców z Twojego Browaru,
Warka 3 z https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:...C5%82od%C3%B3w
Reszta to już inwencja własna + wariacje powyższych receptur. Troche poczytam o piwie tu i tam, sprawdzę kilka receptur dostępnych w internecie i coś własnego z tego montuje
							
						"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warka #27
Jasne Miętowe 2
Słody:
Pilzneński 3 kg
Pszeniczny 1 kg
Karmel 30 0.4 kg
Wiedeński 0.3 kg
Chmiele
Marynka 20g
Lubelski 20g
Dodatki:
Mięta Pieprzowa suszona 10g
Drożdze:
S-04
Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Marynka 20g/60'
Lubelski 20g/15'
Mięta 10g/5'
Po 6 tygodniach od butelkowania piwo w smaku jak pasta do zębów, całkowicie zdominowane przez mięte. Po pól roku aromat i smak mięty się ułożyły, przyjemnie wyczuwalne w tle, wyszło super."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warka #28
Pszeniczne 12 Blg
Słody:
Pilzneński 2.3 kg
Pszeniczny 2.5 kg
Karmel 30 0.2 kg
Chmiele
Lunga 30g
Dodatki:
Suszona skorka pomaranczy 10g
Drożdze:
S-33
Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Lunga 15g/60'
Lunga 15g/10'
skorka pomaranczy 10g/2'"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warka #29
Ciemne Bez-chmielowe
Słody:
Pale Ale 4 kg
Wiedeński 0,44 kg
Honig 0,1 kg
Special 0,15 kg
Karmel 30 0,23 kg
Przeniczny czekoladowy 1200 0,2 kg
Dodatki:
Piołun 25 g
Lukrecja 35 g
Anyz 5 g
Drozdze:
Mauribrew
Zacieranie:
66*C,60min
Chmielenie:
Piołun 25g 30'
Lukrecja 25g 15'
Lukrecja 10g 5'
Anyż 5g 5'
Za dużo piołunu, pierwszy łyk dwa smacznie i ciekawie, ziołowo. Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Dlatego przepis na gruit był tak pilnie strzeżony i byle kmieć poznać go nie mógł. Wszytko się sypło z tym nowomodnym dżenderowym chmielem. Przez tę piekielną babę i to, że nauczyła się pisać trzeba było zacząć zbierać na tacę, a nie kulturalnie zarabiać na sprzedaży ziela
							
						Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Yes! Pale Ale – AVAR Brewing Co.
Alkohol: 5,6% / 13 P / ? IBU
Styl: American Pale Ale (APA)
Chmiele: ?
Uwarzono w: Avar Brewing (Czechy, Hlucin)
To jest piwo z efektem WOW! Świetnie stylowe, super aromaty chmielowe. Pijalne na maksa. Dawno nie piłem...- 
							Channel: Czechy
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....- 
							Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny, żółto złoty.
Aromat - cytrusy.
Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...- 
							Channel: Anglia
 
2024-11-27, 14:56 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta
...
	- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
2024-08-19, 10:29 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek
), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
	- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment