Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warzenie Goldiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • golden_boy
    Member
    • 10-2010
    • 50

    Warzenie Goldiego

    Witajcie
    Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji zrobiłem w 70. Wysładzanie zakończyłem gdy brzeczka miała 4 BLG. Na początku gotowania BLG wynosiło 11, po godzinie gotowania podczas zlewania brzeczki z garnka do fermentora BLG wysnosiło 15 przy ok 19 litrach ( wg instrukcji powinno być 12 BLG przy 20l).
    Czy ta różnica wynika z nadmiernego odparowania podczas gotowania? Obecnie pierwsza warka chłodzi się na balkonie szczelnie zamknięta

    Pozdrawiam Dawid
  • kostas
    Senior
    • 08-2014
    • 212

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika golden_boy Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy ta różnica wynika z nadmiernego odparowania podczas gotowania? Obecnie pierwsza warka chłodzi się na balkonie szczelnie zamknięta

    Pozdrawiam Dawid
    Najprawdopodobniej tak, a jak za słodkie, to rozcieńczaj. Nie znam ilości wagowej słodu w zasypie, więc ciężko jest cokolwiek określić, ale myślę że osiągnąłeś dość dobrą wydajność. Najważniejsze jest to, że pierwsza warka za Tobą - dalej będzie już tylko lepiej, tak trzymać
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • golden_boy
      Member
      • 10-2010
      • 50

      #3
      Wczoraj zadałem drożdże, po kilku godzinach było widać że zaczęły pracować (drożdże : Danstar Nottingham - Ale Yeast ). Skład wagowy słodów :

      Słód pilzneński 2,65 kg
      Słód monachijski 1,45 kg
      Słód karmelowy jasny 0,35 kg

      Pozdrawiam Dawid

      Comment

      • sredstvom
        Senior
        • 10-2015
        • 362

        #4
        Ja swoje debiutanckie PA zbyt krotko wysladzalem i tez mi wyszedl wysoki ekstrakt po chmieleniu. Na bezczela dolalem przegotowanej wody - ale przed zadaniem drozdzy. Piwo pije sie wysmienicie

        BTW - ktos kiedys podal na tym forum przydatny wzor do wyliczenia ilosci potrzebnej wody w zaleznosci od aktualnego i docelowego BLG oraz ilosci brzeczki. Dobry czlowieku, jak to czytasz, to podaj ten wzor jeszcze raz, bo przekopalem sie przez wyszukiwarke, ale nie znalazlem. Wprawdzie wyliczylem sam na partyzanta, ale zajelo mi to troche czasu...
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • kostas
          Senior
          • 08-2014
          • 212

          #5
          x= Ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - żądane °Blg ) / ( żądane °Blg - 0 °Blg)

          czyli: x=20 litrów *(16°Blg-14°Blg)/(14°Blg-0°Blg) = 40/14 = 2850 ml wody do rozcieńczenia (2.85 litra)
          Browar Domowy El Greco na Facebooku

          Comment

          • sredstvom
            Senior
            • 10-2015
            • 362

            #6
            Niech dobre duchy twa reke prowadza podczas zacierania!
            Dzieki serdeczne!
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment

            • golden_boy
              Member
              • 10-2010
              • 50

              #7
              23. I - przelane na cichą, BLG zeszło z 15 na 4, według kalkulatora ABV = 5,9%
              Wydajność 67,9 %

              Comment

              • golden_boy
                Member
                • 10-2010
                • 50

                #8
                27 I - 50 g Centennial'a na cichą
                31 I - zabutelkowałem 34 x 0,5l i jedna 0,33l, 72 g cukru zagotowałem w 500 ml wody.

                Comment

                • golden_boy
                  Member
                  • 10-2010
                  • 50

                  #9
                  Warka #2
                  AIPA 17 BLG (miało być, wyszło 13 BLG) zestaw z CP
                  Warzyłem 30 stycznia


                  Pale Ale 5,55 kg
                  Cara Gold 0,45 kg
                  Pszeniczny 0,15 kg

                  zacieranie w 20 l
                  52C - 10 min
                  69 --> 65 - 80 min
                  wygrzew 76 C

                  w przepisie było aby do wysładzania użyć 13 litrów ( ja użyłem więcej stąd zamiast 17 jest 13 )

                  Chmiele:
                  60' - 25g Chinook
                  20' - 20g Simcoe
                  10' - Amarillo
                  5' - Amarillo

                  Wyszło mi 27 litrów, chłodziłem w zamkniętym fermentorze na balkonie.
                  Dzisiaj zadałem 2 opakowania uwodnionych S-04.


                  Pozdrawiam Dawid

                  Comment

                  • golden_boy
                    Member
                    • 10-2010
                    • 50

                    #10
                    Warka #3 Bohemie Amber Ale 12 z CP


                    Pale Ale 3,2 kg
                    Bursztynowy 30-70 EBC 0,5 kg
                    Karmelowy czerwony 40-6 EBC 0,25 kg
                    Karmelowy jasny 100-180 EBC 0,5 kg

                    Zacieranie w 14 l

                    68°C - 75 min
                    wygrzew 76°C

                    Chmielenie
                    60' - 15 g Bohemie
                    30' - 15 g Bohemie
                    10' - 20 g Bohemie

                    15' - 5g uwodnionego mchu irlandzkiego
                    Wyszło 20 litrów 13 BLG

                    Wydajność 61%,

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎