Browar Bartka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bloodnydav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 2

    #1

    Browar Bartka

    Hej,
    Postanowiłem napisać pierwszy post gdyż dziś uwarzyłem pierwsze piwo od początku do końca samemu, od zacierania słodu po chmielenie. Wcześniej uwarzyłem trzy warki z brewkitu i postanowiłem pójść krok dalej.

    Warka: 22l
    Goryczka: około 29 IBU
    Ekstrakt: 13 Blg
    Słody:
    3,7 kg Weyermann pizneński
    0,4 kg Weyermann pszeniczny
    Zacieranie:
    63°C - 35 minut
    71°C - 30 minut
    78°C - 15 minut
    24 litrów wody - z wysładzaniem
    Chmiel:
    30g Hallertau - 60' gotowania
    20g Hallertau - 10' gotowania

    Teoretycznie miał z tego wyjść Koelsch
    CDN.


    Jeśli ktoś chce zobaczyć jak dokładnie przebiegał cały proces to zapraszam tu jest więcej informacji https://www.facebook.com/BartoliniPiwowar/ Chętnie przyjmę rady oraz krytykę :-)
    Ostatnia zmiana dokonana przez Bloodnydav; 2017-10-21, 19:39.
  • Bloodnydav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 2

    #2
    Hej Ludziska,
    Dzisiaj dokładnie po 7 dniach od zadania drożdży przelałem piwo na tzw. fermentacje cichą.
    Ale od początku.
    22 października o 5:00 rano dopiero udało mi się uzyskać odpowiednią temperaturę brzeczki tj. 17 stopni Celsjusza. Wtedy zadałem drożdże, które wystartowały z fermentacją po około 5 godzinach.
    Fermentującą brzeczkę wyniosłem do piwnicy gdzie temperatura otoczenia wynosiła około 14 stopni, a brzeczka przez prawie całe 7 dni utrzymywała 15-15,5 stopni Celsjusza.
    Fermentacja burzliwa trwała około 3 dni następnie wszystko się uspokoiło i pomalutku drożdże wykonywały swoją pracę.
    Dziś po 7 dniach wszystko przelałem delikatnie do drugiego fermentora aby jak najlepiej oddzielić piwo od pozostałości, czyli martwych drożdży, chmielin itp.
    Sprawdziłem poziom gęstości i nasze male pracownice pięknie odfermentowały brzeczkę do 5 blg.
    Teraz piwo będzie pozostawione do kolejnego etapu czyli fermentacji cichej na kolejne 7 dni w temp około 10 stopni celsjusza.
    W trakcie fermetnacji z rurki wydobywał się bardzo niemiły kwaśny zapach. Myślałem, że z mojego piwa już nic nie będzie, żę na którymś z etapów coś źle zrobiłem. Na szczęście po spróbowaniu piwa nie poczułem żadnych nieprzyjemnych smaków oraz aromatów.
    Teraz kolejny tydzień cierpliwości i Butelkowanie które zostanie także przedstawione na mojej stronie.
    Jeśli ktoś chce zobaczyć zdjęcia z przelewania na cichą zapraszam do polubienia https://www.facebook.com/BartoliniPiwowar/ !!

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Serokomlak
      Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
      Serokomlak
      Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
      2024-10-27, 00:16
    • Serokomlak
      Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
      Serokomlak
      W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

      Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
      2024-09-28, 23:39
    • dadek
      Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
      dadek
      Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
      2024-10-17, 00:22
    • dadek
      Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
      dadek
      Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
      2025-08-20, 03:14
    • dadek
      Niemcy, Leezen, Schloßstraße 1 a, Handwerksbrauerei Hennings
      dadek
      18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...
      2025-09-28, 01:39
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...