W końcu nadeszła ta wiekopomna chwila i podjęta została decyzja o zakupie zestawu startowego PuchMistrz Pro wraz z brewkitem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg. Na początek warzymy z brewkitów, choć zakupione już zostały zestawy redakcyjne z ekstraktów. Warzenia z zacieraniem na razie nie przewidujemy, choć nie wiadomo co przyniesie przyszłość
Yavo warzy
Collapse
X
-
Warka #01
Brewkit - Piwo Jasne PiWES dołączony do zestawu startowego, do tego dokupiony piwowarski zamiennik cukru do brewkitów CP;
Drożdże - zaproponowane przez Arta nie pamiętam już, jakie.
Woda - Primavera źródlana zakupiona w Carrefour.
Warzenie 01.02.2018
Aby ostudzić brzeczkę do temperatury umożliwiającej zadanie drożdży, zamiast 23 litrów, przygotowaliśmy litr więcej.
Drożdże zadane o 23:45 przy temperaturze 26 stopni przy 10.3 BLG (wartość przeliczona).
Fermentacja burzliwa - 08.02.2018 17:30 - BLG 2.5, dobę później 2.0, zlaliśmy na cichą kolejne dwie godziny później (09.02.2018 o 19:30).
Fermentacja cicha - do 14.02 po południu.
Rozlew - ok. 23 litry piwa, zabutelkowane do butelek z zamknięciami pałąkowymi (z kapslownicy zrezygnowaliśmy, ponieważ... no, powiedzmy że po prostu zrezygnowaliśmy).
Refermentacja - cukier - ok. 3.26 g/500 ml - w postaci 150 g cukru w 300 ml wody.
Leżakowanie - nadal w temperaturze pokojowej, plan jest taki że za tydzień butelki wędrują do garażu.
Testy organoleptyczne - 24.02.2018 - piwo bardzo lekkie, kompletnie nienagazowane, czekamy więc aż dojrzeje. -
Warka #02
Brewkit - Mangrove Jack's Blonde Lager 23L, do tego Ekstrakt Słodowy Jasny;
Drożdże - z zestawu.
Woda - Primavera źródlana.
Warzenie 14.02.2018
Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 25 stopni przy 10.5 BLG (wartość przeliczona).
Fermentacja burzliwa w 21 stopniach do 25.02.2018 - BLG 3.0, zlanie na cichą na kolejny tydzień.
Fermentacja cicha - do 02.03 wieczorem.
Rozlew - nieco ponad 23 litry piwa.
Refermentacja - cukier - ok. 3.44 g/500 ml - w postaci 160 g cukru w 500 ml wody.
Leżakowanie - w temperaturze pokojowej (20-21 stopni), za tydzień butelki wędrują do garażu.
Testy organoleptyczne - 02.03.2018 - jako młode piwo smakuje dużo lepiej niż warka #01, bardziej wytrawne i słodowe. I jest trochę za ciemne jak na lagerową blondynkę, ale to nic nie szkodzi
----------
#01 - 1 marca powędrowała do garażu na leżakowanie, 2 marca otworzyliśmy jedną butelkę - piwo nadal bardzo lekkie, tym razem już z porządnym gazem, lekko kwaśne, uznaję iż tak smakuje młode piwo, więc nie wylewam całej warki do Wisły i czekamy dalej.Comment
-
Warka #03
Zestaw - Jasne Pełne 12º BLG z CP;
Drożdże - Mauribrew Ale Y514;
Woda - Primavera źródlana;
Warzenie 04.03.2018 - gotowanie 60';
Chmiel:
30g Marynka (szyszki) - 0'
25g Lubelski (granulat) - 50'.
Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 24 stopni przy 12.7 BLG (wartość przeliczona).
Fermentacja cicha - przy 21-22 stopniach, dziś zmierzyłem BLG: 5.0, czyli nadal trwa.
----------
#01 - leżakuje w garażu, 7 marca próba organoleptyczna - piwo nadal lekko kwaśne, mocno słodowe, z delikatną nutą alkoholu. Nieco za słodkie, chmiel w zapachu niewyczuwalny, bardziej drożdże, lekka goryczka, dobrze nagazowane. Martwi mnie ten kwas i zapach drożdży. Jeśli znajdzie się jakaś zbłąkana dusza forumowa, która tu zajrzy i przekona mnie, żebym jeszcze poczekał i nie wylewał całej warki do Wisły, byłoby super.
#02 - brak gazu, średnia nuta alkoholu, mocno słodowe. Tej warki na pewno nie wyleję, delikatnie przemieszałem butelki, żeby drożdże zajęły się dalszą refermentacją (warka stoi w butelkach w temperaturze 22 stopni). Do garażu pójdą... no nie wiem, w weekend?Comment
-
11.03.2018
#01 - bardzo ładnie nagazowane, w zapachu trochę mocz , w smaku lekkie kwiaty, trochę alkoholu, lekki kwasek. Browarnicy mają problem, co z nim począć, czy dać mu jeszcze szansę, czy wylewać do Wisły. Staje się coraz lepsze, ale to nadal nie to.
#02 - od dziś leży sobie w garażu i cicho leżakuje
#03 - dziś przelana na cichą (stanęło na 5º BLG) - planowany poziom alkoholu po refermentacji - 4.3% alkoholu. Jako młode piwo - rewelacyjne, wreszcie czuć goryczkę (efekt chmielenia we własnym zakresie). Zabutelkowaliśmy jedną porcję 0.5L - test bez fermentacji - z płaską łyżeczką cukru;Last edited by yavo; 2018-03-11, 18:02.Comment
-
Warka #04
Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")
Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;
Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;
Woda - Primavera źródlana;
Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.
Chmiel i dodatki:
10 g Marynka (szyszki) - 0'
10 g Lubelski (granulat) - 51'
250 g cukier kandyzowany - 51'
Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.
Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.
Fermentujemy przy 21ºC.
----------
#01 - nadal leżakuje w garażu, kwas coraz mniejszy, więc jest szansa, że coś z tego będzie, aczkolwiek goryczki tam nie uświadczysz;
#02 - leżakuje w garażu, jest gaz, jest smak, dużo lepsze niż #01, ale nadal czuć posmaki drożdżowe;
#03 - rozlana do butelek 17.03.2018 przy 4.1º BLG, wyszło 17.5 litra czystego piwa; do refermentacji użyliśmy 105 gramów cukru w 200 ml wody (ok. 3.00 g/500 ml). Butelka testowa (bez fermentacji cichej) - w smaku piwo dobre, ale kompletnie nieklarowne, więc oczywiście utwierdza nas to w przekonaniu, że fermentacja cicha jest słuszna i zbawienna. To będzie naprawdę dobre piwo, z dobrze wyczuwalną w smaku goryczką, choć przydałoby się trochę więcej aromatu.Last edited by yavo; 2018-03-18, 11:31.Comment
-
Warka #05
Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);
Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);
Woda - Żywiec Zdrój;
Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';
Chmiel:
10g Marynka (szyszki) - 0'
7.5g Lubelski (granulat) - 50'.
Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).
Fermentacja cicha - przy 21 stopniach.
----------
#01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
#02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
#03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
#04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".Comment
-
Oczywiście chodzi o burzliwą, aczkolwiek cicha też idzie w tej temperaturze.
----------
#03 - bardzo dobra, brakuje trochę aromatu i gazu;
#04 - odfermentowała do 4º, wyszło siedem litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 15g Spalt Select; planowana zawartość alkoholu 7.7%;
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.Last edited by yavo; 2018-03-30, 09:55.Comment
-
Comment
-
09.04.2018
#04 (blond) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, bez dodawania dodatkowej wody, z cukrem na poziomie 2.75 g/500 ml. Wyszło siedem litrów, będzie radośnie kopało w mózg
#05 (pils na górnej) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, z cukrem na poziomie 3.2 g/500 ml. Wyszło szesnaście litrów naprawdę dobrego piwaComment
-
Warka #06
Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")
Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;
Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;
Woda - Primavera źródlana.
Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.
Chmiel:
30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'
Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.
Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.
----------
#05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!Comment
-
26.04.2018
#01 (PiWes Jasne Pełne) - dwie ostatnie butelki litrowe dojrzewają w garażu;
#02 (Blond Lager) - pijalne, choć za dużo w nim drożdży;
#03 (Jasne Pełne z CP) - dobre, chociaż bez goryczki, ale przynajmniej nie ma drożdży;
#04 (Belgian Blond Ale) - BARDZO dobre, ziołowość długiego chmielenia na zimno bardzo ładnie przykrywa alkohol, jestem dumny (a nawet nadęty) z tego piwa ;
#05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, choć przydałoby się nieco więcej goryczki w smaku, z tym piwem i z #04 nie wstyd iść do ludzi;
#06 (Żytnie) - odfermentowało do 3º BLG (planowy alkohol 5.6%), dziś przelane na cichą - BARDZO dobre, lekko kwaskowe, w zapachu delikatny pumpernikiel, chmiel wyczuwalny, ale nieprzesadnie. Zapowiada się świetne orzeźwiające piwo. Planowany rozlew - za dziewięć dni.Comment
-
Warka #07
Jasne Pełne Gorzkie
Skład - 2*1.7 kg WES jasny;
Drożdże - Safale S-04;
Woda - Żywiecki Kryształ.
Warzenie - 06.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.
Chmiel:
30g Marynka 8.5% - 0'
10g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 0'
20g Spalt Spalter 4.2% - 30'
25g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'
Docelowo dwa dni przed rozlewem 10g Mosaic 2017 13.4%.
Hop do fermentatora, dolewka wody do 17.5 litrów, studzenie przez noc.
Drożdże zadane przy 14.2º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Nadal fermentuje, planowane przelanie na cichą - około środy.
----------
#05 (Pils na górnej) - nadal bardzo dobre, choć nieco za bardzo ziołowe, najlepsze efekty daje po zmieszaniu z warką #03
#06 (Żytnie) - zabutelkowane 5 maja, z cukrem do refermentacji na poziomie 4 g/500 ml. Wyszło 21 litrów (3*0.3L + 40*0.5L). Butelki nadal stoją w cieple, około środy powędrują do garażu, który w międzyczasie zmienił nazwę na "piwnica" z uwagi na leżakujące tam pyszności . Jedna butelka wczoraj powędrowała do lodówki, będziemy dziś degustować.Last edited by yavo; 2018-05-12, 10:14.Comment
-
Warka #08
Jasne Lekkie Czeskie
Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;
Drożdże - Safale S-04;
Woda - Żywiecki Kryształ.
Warzenie - 22.05.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.
Chmiel:
25g Iunga 10.5% - 0'
30g Saaz / Żatecki 3.21% - 30'
20g Saaz / Żatecki 3.21% - 50'
Docelowo cztery dni przed rozlewem Lubelski 2016 30g 3.75%.
Hop do fermentatora, dolewka wody do 18.1 litrów, studzenie przez noc.
Drożdże zadane przy 11.1º BLG, planowana goryczka 44 IBU. Fermentuje, planowane przelanie na cichą - 30 maja.
----------
#06 (Żytnie) - będzie hitem lata, gdy tylko dojrzeje. A my niecierpliwi jesteśmy.
#07 (Jasne Pełne Gorzkie) - dodano 20.05 ok. 20g Mosaic 2017 13.4%; rozlew 24.05 przy BLG 3.5º, alkohol ok. 5.9%. Końcowo 16 litrów, cukier 3 g/500 ml. Mosaic to jest to!Last edited by yavo; 2018-05-26, 09:05.Comment
-
Warka #09
American Pale Ale
(albo coś w tym stylu, inauguracja kolejnego fermentatora)
Skład - 2*1.7 kg WES jasny;
Drożdże - Safale S-04;
Woda - Primavera Źródlana.
Warzenie - 25.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 65 minut (zagadałem się z sąsiadką w garażu).
Chmiel:
25g Iunga 10.5% - 0'
12.5g Chinook 2017 10.9% - 38'
12.5g Chinook 2017 10.9% - 52'
Docelowo cztery dni przed rozlewem 30g Mosaic 2017 13.4%.
Hop do fermentatora, dolewka wody do 19 litrów, studzenie przez noc.
Drożdże zadane przy 12.1º BLG, planowana goryczka 51 IBU. Fermentuje od pół godziny, planowane przelanie na cichą - przyszła sobota albo niedziela.Comment
Comment