Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Warka #153 - ctrl + H
    (wheat ipa, zestaw z CP)

    Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, owsiany 1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.

    Warzenie - 28.10.2022 w dziewiętnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie przy użyciu 14.7 litra wody, filtracja. Odebrane 25.9 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (19+6.9).

    Chmiel:
    50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
    10g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
    10g Mosaic US 2021 granulat 11.8% - 45'

    Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2020 granulat 12.6% i 40g Mosaic US.

    Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E), #129 (ctrl + F) i #144 (ctrl + G) - jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo znów poszła Iunga i dodatkowo kilo słodu owsianego. Jak szaleć to szaleć.

    Po gotowaniu 22.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.94º, dolałem więc wody do 23 litrów - 13.55º.

    Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #146 - zadane dzień później.

    Cicha 06.11 przy 4.49º, chmiel trzy dni później, rozlew 16.11 przy 2.51º (6.01% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 10*1l, 2*0.75l, 1*0.65l, 19*0.5l, 1*0.33l.

    Nieustająco świetne - no i nagazowane . Już dawno go nie ma.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #152 - Cosie znowu stałosie?
    (Koelsch - zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - pilzneński 3.45 kg, pszeniczny 0.45 kg.

    Warzenie - 16.10.2022 w trzynastu litrach wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.5 litra wody, odebrane 23.4 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+7.4).

    Chmiel:
    30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
    10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'

    Po gotowaniu 20.3 litra brzeczki o ekstrakcie 12.1º, dolewka wody do 21.5 litra (11.06º).

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen - gęstwa, zadana dzień później.

    Cicha 26.10 przy 1.54º, rozlew 1.11 przy takim samym ekstrakcie (5.15% alko) - cukier 2g na 500ml piwa (zwiększam ilość cukru do nagazowania). Końcowo 21 litrów - 9*1l, 2*0.75l, 11*0.5l, 12*0.47l.

    Nagazowane , optimum smaku osiągnęło w marcu - zaprzyjaźniony Niemiec chwalił, a i jego polska Małżonka bardzo chwaliła (piwo, nie Niemca ) przy sobotniej kolacji . Została tylko jedna butelka, czeka na powrót mojej Małżonki z dalekich krajów.

    Jeszcze jedno - ten zestaw jest świetną bazą do różnego rodzaju wynalazków, o których kiedyś wspomnę - wystarczy zmienić chmiel na nowozelandzki (np, Nectaron) - i wychodzi super pyszna pszeniczna APA . Polecam nieustająco!
    Last edited by yavo; wczoraj, 13:14.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #151 - Ein Reich, Ein Volk, Ein Rotbier
    (Rotbier - zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - wiedeński 2.85 kg, Red Active 0.95 kg, melanoidynowy 0.55 kg, monachijski 0.25 kg.

    Warzenie - 14.10.2022 w czternastu litrach wody, 57ºC - 12', 64ºC - 50', 72ºC - 30', 78ºC - 1'. Wysładzanie - również czternaście litrów wody, odebrane 23 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16 + 7).

    Chmiel:
    25g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 0'
    25g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 30'
    30g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 55'

    Po gotowaniu i dolewce wody, 21 litrów o ekstrakcie 12.98º.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen gęstwa - zadane dzień później.

    Cicha 24.10 przy 2.85º, rozlew 30.10 przy 2.39º (5.76%) - cukier 1.75g na 500ml piwa. Końcowo 21.1 litra - 1*0.75l, 40*0.5l i 1*0.33l.

    Zestaw smakuje najlepiej trzy-cztery miesiące po zabutelkowaniu, teraz jest naprawdę smaczne. Zostało z sześć butelek, jutro już go nie będzie. Mam tylko nadzieję, że zaprzyjaźniony Niemiec nie poprosi jutro podczas kolacji o rozwinięcie skrótu na butelce .

    Click image for larger version

Name:	20230310_104239_resized.jpg
Views:	15
Size:	21,1 KB
ID:	2331533

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #150 - Cosie stałosie?
    (Koelsch - zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - pilzneński 3.45 kg, pszeniczny 0.45 kg.

    Warzenie - 09.10.2022 w trzynastu litrach wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.5 litra wody, odebrane 22.25 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary.

    Chmiel:
    30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
    10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'

    Po gotowaniu 19.8 litra brzeczki o ekstrakcie 12.8º, dolewka wody do 21.5 litra (11.15º).

    Drożdże - bez komentarza... SafAle S-04 (gęstwa z jakiegoś innego nienagazowanego piwa) - zadane dzień później.

    Cicha 21.10 przy 3.33º, rozlew 26.10 przy 2.87º (4.53%) - cukier 1.6g na 500ml piwa. Końcowo 21.5 litra - 1*1.5l, 18*1l, 2*0.75l i 1*0.5l.

    Nienagazowane, dawno już go nie ma. Dla potomności zapisuję, iż ten zestaw najlepiej smakuje po 3-4 miesiącach od zabutelkowania.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #149 - Nic na siłę
    (Uwaga, uwaga - porter bałtycki [na górniakach], zestaw z... no nie uwierzycie, z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - monachijski 3.7 kg, pilzneński 1.95 kg, karmelowy jasny 0.2 kg, karmelowy ciemny 0.15 kg, barwiący 0.1 kg.

    Warzenie - 01.10.2022 w 20.1 litra wody, 52ºC - 5', 66ºC - 40', 72ºC - 20', dorzutka słodu barwiącego, a potem 72ºC - 15', 78ºC - 1'. Wysładzanie przy użyciu całych trzech litrów i stu mililitrów wody, odebrane 17 litrów, gotowanie przez 70' w jednym garze (juhuuu!).

    Chmiel:
    30g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 10'
    15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 65'

    Po gotowaniu 14.3 litra brzeczki o ekstrakcie 20.4º.

    Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale - dwie saszetki zadane dzień później.

    Cicha 15.10 przy 5.46º, druga cicha trzy dni później (nie wiem, co mi przyświecało - pewnie potrzebowałem zwolnić kubeł i przelałem piwo do szklanego balona).

    Rozlew 01.11 przy 5.31º (8.29%) - cukier 2g na 500ml piwa w 400 ml syropu. Końcowo 13.33 litra - 1*0.47l, 40*0.33l. Do dwóch butelek wlałem porcję espresso. Około grudnia-stycznia wyjechało do piwnicy do Łodzi, aby nie kusiło - została tylko jedna butelka w piwnicy na dzielni, kilka kilometrów stąd. Planowana premiera, no nie wiem - sierpień 2023?

    Co? Tak, z wysłodzin zrobiłem ubogiego portera - zalałem młóto dziewięcioma litrami wody, które skrzętnie odebrałem, po gotowaniu (z Saazem Late 2021) miało toto 8.85º, dodałem moich ulubionych drożdży (SafAle) i pozwoliłem im hasać (albo i nie).

    Wysłodziny zabutelkowane 15.10 z cukrem 1.5g na pół litra wody - siedem i pół litra piwa o ok. 3.59% alko. Jak wspomniałem, jest to ubogi porter; nawet nie kojarzę czy go próbowałem, spija je przyjaciel z czwartego piętra i jako miłośnik porterów - nie narzeka .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #148 - Próby obciążeniowe wiaduktu na Przybyszewskiego
    (English pale ale, zestaw od Dori <posypuje głowę młótem z warki #168>)

    Skład - pale ale 4 kg, cookie 0.3 kg, karmelowy 0.3 kg. - wszystkie z Viking Malt.

    Warzenie - 30.09.2022 w 14 litrach wody, 68ºC - 60', wygrzew 78ºC. Wysładzanie przy użyciu czternastu litrów wody, odebrane 22.8 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.8).

    Chmiel:
    50g Challenger UK 2021 granulat 8.0% - 0'
    50g East Kent Goldings 2020 granulat 5.0% - 60'

    Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.46º, dolałem więc wody do 21 litrów - 12.31º.

    Drożdże - wszystko wskazuje na to, że moje ulubione Safale S-04 (gęstwa).

    Cicha 10.10 przy 3.86º, rozlew 15.10.2022 przy 3.86º (4.64%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 21.5 litra - 3*0.66l, 42*0.47l.

    No cóż, piwo wyszło niedobre, ale za to nienagazowane; było sztucznie dogazowywane poprzez wkraplanie fermentującego nanostartera 16 listopada, a tydzień później wyjechało do garażu.

    Dość napisać, że pijalne (i nawet nieco nagazowane) zrobiło się dopiero teraz. Co z tego, że pięć miesięcy po warzeniu jest dobre i naprawdę angielskie, skoro do wszystkich piw z tego okresu mam dość duży... eeee, wstręt mentalny. Zostało jeszcze pewnie koło dziesięciu-piętnastu butelek.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    Też mnie skusiła cena automatyka,ale jednak nie kupiłem z tych samych powodów.
    Last edited by e-prezes; 27-02-2023, 16:59.

  • yavo
    replied
    No więc znudziło mi się ręczne wypisywanie etykiet i kupiłem sobie metkownicę! Miałem sobie kupić też kociołek Coobra, ale jak mawia art - co gary to gary!

    Click image for larger version  Name:	20230227_140521_resized.jpg Views:	0 Size:	14,4 KB ID:	2331362
    Last edited by yavo; 27-02-2023, 14:23.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #147 - Dziesiąte zwykłe piwo
    (przepis... skądś tam, ale składniki - prawilnie, bo z CP)

    Skład - Bruntal pilzneński klepiskowy 5 kg, Weyermann Caramunich I 0.2 kg, Weyermann Caramunich II 0.2 kg.

    Warzenie - 24.09.2022 w 18.6 litra wody (3.44:1), 52ºC - 5', 63ºC - 10', 66ºC - 20', 72ºC - 30', wygrzew 78ºC - 5'. Wysładzanie przy użyciu 13.7 litra wody, odebrane 27.9 litra, gotowanie przez 70' na trzy gary (18+8+1.9), mech irlandzki w 60'.

    Chmiel:
    14g Iunga PL 2021 granulat 12.5% - 0'
    30g Żatecki CZ 2021 granulat 3.74% - 55'
    30g Żatecki CZ 2021 granulat 3.74% - 65'

    Po gotowaniu 23 litry brzeczki o ekstrakcie 14.4º, dolałem więc wody do 25.5 litra - 12.69º.

    Drożdże - tak, tak - Safale S-04 (gęstwa z #143), zadane dzień później.

    Rozlew 10.10 przy 2.56º (5.51%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 25 litrów - o dziwo, nie zanotowałem do jakich butelek.

    Przepis miał być hihopultraenterprise, ale piwo wyszło nie dość że nienagazowane, to jeszcze słodkie. Nie pamiętam (i nie chcę pamiętać), czy je sztucznie nagazowywałem, dość powiedzieć że ostatnią butelkę wypiliśmy bodaj w jeszcze_poprzedni_weekend. Jako że mam dość dużo Iungi (a i szczypta Lubelskiego się znajdzie), to może powtórzę ten przepis, ale bez monachijskich słodów.

    Ze spraw bieżących - Nectaron to świetny chmiel, a kubły od CP nie przeciekają gdy wleje się do nich wrzątku (czego nie można powiedzieć o przezroczystym szajsie, który kupiłem na allegro). Kocham CP, kocham CP, kocham CP...
    Last edited by yavo; 24-02-2023, 14:51.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Od teraz już nigdy nic nie będzie jak dawniej

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #146 - Witajcie, zabaweczki - znaleźliście mnie, kiedy ja was znaleźć nie mogłem*
    (Amora Preta Summer Ale, zestaw z... yyyy, nooo... homebrewing.pl**)

    Skład - Słód pale ale 4 kg, carabody 0.3 kg.

    Warzenie - 23.09.2022 w dwunastu litrach wody, 68ºC - 60', wygrzew 76ºC - 1'. Wysładzanie piętnastoma i pół litrami wody, odebrane 22.8 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.8).

    Chmiel:
    20g Amora Preta PL 2021 granulat 7.3% - 20'
    50g Amora Preta PL 2021 granulat 7.3% - 60'

    Po gotowaniu 19.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.65º, dolałem więc wody do 22.5 litra - 11.6º.

    Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa, zadana dzień później.

    Cicha 03.10 bez pomiaru, rozlew 08.10 przy 2.74º (4.85%) - cukier 1.6g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 1*1l, 3*0.75l, 40*0.47l, 1*0.33l.

    Premiera 29.10 - "poprawne, ale bez rewelacji". Bardzo dobre zrobiło się 20 listopada, a pyszne pod koniec grudnia, gdy już go prawie nie było. Nagazowane, bo nie na S-04; została tylko jedna butelka, którą dziś spiję do spaghetti bolognese.

    Chmiel jest świetny oraz rewelacyjny - na tyle, że idąc za ciosem pozwoliłem sobie zdradzić CP trzeci raz (o drugim wspomnę wkrótce) i kupiłem mnóstwo tego chmielu i jeszcze jeden taki zestaw. Ów zestaw od dwóch tygodni fermentuje jako #161.

    * - tak, to cytat.
    ** - tak, zdradziłem CP - i to ze dwa razy. No może trzy - ale przysięgam, że myślałem wtedy tylko o Was! A tak serio, zrobiłem zamówienie u Dori, bo miała inny kranik niż czerwony, a przy okazji kupiłem ten zestaw. Przynajmniej tak się wytłumaczę z pierwszej zdrady. A podobno tylko winni się tłumaczą .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #145 - Dziewiąte zwykłe piwo
    (polski lager, zestaw z CP - nie muszę dodawać, że na górniakach, prawda?)

    Skład - Słód pilzneński 3.6 kg, monachijski 0.6 kg.

    Warzenie - 14.09.2022 w czternastu litrach wody, 66ºC - 20', 72ºC - 40', wygrzew 78ºC - 1'. Wysładzanie trzynastoma litrami wody, odebrane 21.7 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+5.7).

    Chmiel:
    10g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
    30g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 30'
    25g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 59'

    Po gotowaniu 18.9 litra brzeczki o ekstrakcie 14.04º, dolałem więc wody do 21 litrów - 12.01º.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen - zadane dzień później.

    Cicha 23.09 przy 2.35º, rozlew 30.09 przy 2.35º (5.26%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 21 litrów - 42*0.5l. Z tego co kojarzę, to piwo też było nagazowane, no bo nie na SafAlach. Ostatnia butelka zeszła w sylwestrowy wieczór - z tego co kojarzę, wyszło za słodkie.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #144 - ctrl + G
    (wheat ipa, zestaw z CP)

    Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.

    Warzenie - 11.09.2022 w osiemnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie dziesięcioma litrami wody, filtracja. Odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6).

    Chmiel:
    50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
    8g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 45'

    Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US.

    Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E) oraz #129 (ctrl + F) - wiadomo; jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo poszła Iunga (dzięki CP za elastyczność!).

    Po gotowaniu 18.3 litrów brzeczki o ekstrakcie 15.4º, dolałem więc wody do 20 litrów - 13.27º.

    Drożdże - Lallemand Verdant IPA - zadane dzień później.

    Cicha 22.09 przy 4.8º, chmiel dzień później, rozlew 30.09 przy 3.14º (5.53%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 18 litrów - 4*1l, 4*0.75l, 2*0.66l, 20*0.5l. Wyszło świetne - świetne drożdże, świetny pomysł z zamianą Amarillo na Iungę. Piwo się nagazowało, no bo nie było robione na SafAle .

    Dla potomności - to pierwsza warka, którą zabutelkowałem bez użycia zaworka grawitacyjnego, tylko bezpośrednio z kranika. Póki co, system zdaje egzamin.
    Last edited by yavo; 30-01-2023, 14:43.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #143 - Na razie mnie nie męcz
    (o dziwo nie Session IPA, a Helles - monachijskie jasne - zestaw z CP)

    Skład - Pilzneński 2.95 kg, monachijski 0.7 kg, wiedeński 0.4 kg, Carapils 0.15 kg.

    Warzenie - 09.09.2022 - 13.5 litra wody, 52ºC - 10', 64ºC - 10', 69ºC - 50', wygrzew 78ºC - 1'. Wysładzanie - 13.5 litra, odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6).

    Chmiel:
    20g Hallertauer Mittelfruch DE 2021 granulat 6.1% - 0'

    Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.46º, więc dolewka wody do 21 litrów - 11.73º.

    Drożdże - no właśnie, i tu zaczynają się schody: rozpoczynamy opis serii nienagazowanych piw. Z braku FM42 Stare Nadreńskie, kupiłem SafAle S-04 i zadałem je 10 września. Cholerne drożdże, przeklinam was na wieki; obyście cierpiały przynajmniej w jednej dwieście pięćdziesiątej szóstej tak jak ja nadal cierpię, spijając nienagazowane efekty waszej nędznej pracy!!!

    Awaryjna cicha (jakby tego było mało, kranik zaczął przeciekać) - 18.09, druga cicha 21.09 bez mierzenia ekstraktu.
    Zabutelkowane 29.09 - 2.98º, 4.78%. Końcowo 20.2l, cukier 1.5g na pół litra piwa - 41*0.5l.

    8 października zwiezione do piwnicy, wstępna premiera dziesięć dni później - jest niedojrzałe, ale za to nienagazowane . 28 października zwożę całą warkę z powrotem do domu i trzącham ją co kilka dni. 10 listopada okazuje się, że jest trochę gazu, tydzień później jest nieco więcej gazu, nieustająco więc trzącham butelki i degustuję .

    Piwo da się pić z czystym sumieniem dopiero pod koniec listopada, więc najlepszą okazją na pozbycie się go była moja coroczna impreza urodzinowa. O dziwo, piwo postanowiło się nade mną zlitować i oprócz tego, że było nagazowane, to było naprawdę bardzo dobre - i zamierzam wkrótce je powtórzyć, ale NIGDY WIĘCEJ na tych drożdżach (wolałbym dać zwykłe piekarnicze) i z nieco większą ilością cukru do nagazowania.
    Last edited by yavo; 23-01-2023, 14:51.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #142 - O co ci chodzi
    (tak, tak, znowu Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa; nuda )

    Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

    Warzenie - 05.09.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie - 17 litrów, odebrane 23.2 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+8.2).

    Chmiel:
    20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

    30g Centennial i 40g Mosaic na zimno tydzień przed rozlewem.

    Po gotowaniu 19.7 litra brzeczki o ekstrakcie 9.71º, więc dolewka wody do 20.1l - 9.5º.

    Drożdże - Lallemand Kveik Voss zadane dzień później.

    Cicha i chmiel 14.09 bez mierzenia ekstraktu, zabutelkowane 21.09 - 1.7º, 4.24%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.6g na pół litra piwa. 19*1l, 2*0.5l.

    Widocznie dwie warki session ipy to też za mało .

    Leave a comment:

Working...
X