Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Yavo warzy
Collapse
X
-
No dobra, nie było mnie tu równe dwa miesiące, wstyd... Lecimy dalej, bo zaległości coraz większe.
Warka #158 - Cicho tam
(Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa)
Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.
Warzenie - 04.01.2023 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie - 15 litrów, odebrane 21 litrów, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+6).
Chmiel:
20g Centennial US 2021 granulat 10.7% - 0'
10g Mosaic US 2021 granulat 11.8% - 35'
30g Centennial i 40g Mosaic na zimno tydzień przed rozlewem.
Po gotowaniu 17.5 litra brzeczki o ekstrakcie 10.58º, więc dolewka wody do 19l - 9.81º.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane dzień później.
Cicha i chmiel 14.01 (1,68º), zabutelkowane 20.01 - 1.21º, 4.64%. Końcowo 18.2 litra, cukier 2.5g na pół litra piwa. 1*1.5l, 15*1l, 1*0.75l, 1*0.66l, 1*0.5l.
Z nowości w zagrodzie - aktualnie licznik warek pokazuje 180, po drodze uwarzyłem ciemne pszeniczne, portera (#149) jeszcze nie degustowaliśmy.
Leave a comment:
-
Warka #157 - Niedokończony sen
(Koelsch)
Skład - Weyermann pilzneński premium 3.63 kg, Steinbach pszeniczny 0.5 kg.
Warzenie - 09.12.2022 w 13.75l wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.3 litra wody, odebrane 23.6 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (18.1 + 5.5).
Chmiel:
30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
20g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'
Po gotowaniu 20.6 litra brzeczki o ekstrakcie 13.08º, dolewka wody do 23.4 litra (10.96º).
Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie zadane dzień później.
Fermentacja bez cichej, rozlew 30.12 przy 3.14º (4.28% alko) - cukier 3g na 500ml piwa. Końcowo 23.2 litra - 46*0.5l, 1*0.33l.
W większości nagazowane. Koelsch jest dość chimeryczny i bardzo wymagający, jeśli chodzi o sterylność procesu - dość powiedzieć, że w opisywanej warce było kilka butelek z końskim aromatem, dwie nienagazowane i jedna... słona
. Ostatnia butelka wypita przedwczoraj.
- 1 like
Leave a comment:
-
Warka #156 - Posobotnie
(Dorada Pampeana, zestaw z CP)
Skład - pilzneński 3.65 kg, do tego dodatkowo Steinbach pszeniczny 1.25 kg.
Warzenie - 04.12.2022 w 14.7 litra wody, 47ºC - 30', 67ºC - 30', 72ºC - 30', wygrzew 77ºC - 5'. Wysładzanie - 19.2 litra wody, filtracja. Odebrane 30.3 litra, gotowanie przez 60' na trzy gary (18.1+8+4.2).
Chmiel:
10g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 0'
15g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 30'
25g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 60'
Tydzień przed rozlewem 50g Cascade US.
Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 24 litry brzeczki o ekstrakcie 12.7º (w notatkach mam napisane, że kipiało i się wylało), dolałem wody do 26.5 litra - 11.0º.
Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa, zapewne z warki #153, zadana 05.12.
Chmiel 23.12 bez pomiaru (sąsiedzi chmielili), rozlew 30.12 przy 2.03º (4.87% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 26.1 litra - 19*1l, 3*0.75l, 10*0.5l.
Mniam mniam - wypite. Nazwa piwa pochodzi od słynnej urodzinowej imprezy niżej podpisanego.
Leave a comment:
-
Warka #155 - ctrl + I
(wheat new zealand ipa, surowce i pomysł na przepis z CP)
Skład - Weyermann pilzneński premium 2.74 kg, Steinbach pszeniczny 2.75 kg, Viking Malt owsiany 1 kg, Viking Malt wiedeński 0.2 kg.
Warzenie - 18.11.2022 w 20.1 litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie przy użyciu 16.3 litra wody, filtracja. Odebrane 28.85 litra, gotowanie przez 60' na trzy gary (17+6.85+5).
Chmiel:
50g Pacifica NZ 2021 granulat 5.2% - 0'
10g Rakau NZ 2020 granulat 8.7% - 40'
10g Waimea NZ 2020 granulat 15.3% - 45'
Tydzień przed rozlewem 50g Motueka NZ 2021, 40g Rakau NZ i 40g Waimea NZ.
Piwo jest swobodną wariacją na temat wszystkich ctrl + cokolwiek (milion razy wspominałem już, że to ulubione piwo mojej Żony).
Po gotowaniu 23.5 litra brzeczki o ekstrakcie 15.96º, dolałem więc wody do 26 litrów - 13.46º.
Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #153 - zadane dzień później.
Cicha i chmiel 29.11 przy 4.09º, chmiel trzy dni później, rozlew 06.12 przy 2.57º (5.93% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 25.6 litra - 6*1l, 2*0.75l, 1*0.66l, 33*0.47l, 7*0.33l.
Mniam mniam - wypite.
Leave a comment:
-
Warka #154 - A jak amerykańskie żytnie
(amerykańskie żytnie, zestaw z CP)
Skład - Słód pale ale Maris Otter 1.4 kg, żytni 1.4 kg, pilzneński 1.3 kg, pszeniczny 0.2 kg.
Warzenie - 05.11.2022 w trzynastu litrach wody, 66ºC - 75', wygrzew 77ºC - 5'. Wysładzanie przy użyciu czternastu litrów wody, filtracja. Odebrane 21.45 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+6.45).
Chmiel:
15g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
25g Ahtanum US 2020 granulat 3.6% - 60'
25g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 60'
Tydzień przed rozlewem 25g Ahtanum US i 25g Cascade US.
To chyba moje pierwsze podejście do amerykańskiego żytniego - i od razu napiszę, że było tak dobre, że zagościło w moim browarze na stałe. Dość napisać, że w tym momencie nagazowują się dwie kolejne warki tegoż, a trzecia domaga się uwarzenia (kupiłem po pięć kilo głównych słodów, kilogram pszenicznego i rozbiłem to na trzy warki). Każda warka będzie oczywiście na innych chmielach, no ale jak zwykle - nie uprzedzajmy faktów.
Niezaprzeczalną zaletą tego piwa również jest to, że jest gotowe do spożycia nawet osiem dni po rozlewie - wczoraj próbowaliśmy warki #167 na chmielu o wdzięcznej nazwie Ahhhroma i jest wysoce pijalne, choć ma ciut za mało gazu (a jakże!). Dobra, ale do brzegu.
Po gotowaniu 17.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.85º, chłodzenie przez noc na balkonie i dolewka wody do 19.3 litra - 12.02º.
Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #153 - zadane dzień później.
Cicha i chmiel 16.11 przy 3.42º, rozlew 23.11 przy 2.81º (5.02% alko) - cukier 2.5g (to mój nowy standard) na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 18.5 litra - 1*1l, 2*0.75l, 16*0.5l, 18*0.47l.
Żonie bardzo smakowało, mimo iż żytnie - jak już wspomniałem, piwo jest wysoce pijane i nienarzucające się (nie to, co ja). W notatkach mam nawet zapisane "3 grudnia - cudowne, cudowne".Last edited by yavo; 23-03-2023, 09:00.
Leave a comment:
-
Warka #153 - ctrl + H
(wheat ipa, zestaw z CP)
Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, owsiany 1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.
Warzenie - 28.10.2022 w dziewiętnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie przy użyciu 14.7 litra wody, filtracja. Odebrane 25.9 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (19+6.9).
Chmiel:
50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
10g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
10g Mosaic US 2021 granulat 11.8% - 45'
Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2020 granulat 12.6% i 40g Mosaic US.
Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E), #129 (ctrl + F) i #144 (ctrl + G) - jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo znów poszła Iunga i dodatkowo kilo słodu owsianego. Jak szaleć to szaleć.
Po gotowaniu 22.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.94º, dolałem więc wody do 23 litrów - 13.55º.
Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #146 - zadane dzień później.
Cicha 06.11 przy 4.49º, chmiel trzy dni później, rozlew 16.11 przy 2.51º (6.01% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 10*1l, 2*0.75l, 1*0.65l, 19*0.5l, 1*0.33l.
Nieustająco świetne - no i nagazowane. Już dawno go nie ma.
Leave a comment:
-
Warka #152 - Cosie znowu stałosie?
(Koelsch - zestaw z Centrum Piwowarstwa)
Skład - pilzneński 3.45 kg, pszeniczny 0.45 kg.
Warzenie - 16.10.2022 w trzynastu litrach wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.5 litra wody, odebrane 23.4 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+7.4).
Chmiel:
30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'
Po gotowaniu 20.3 litra brzeczki o ekstrakcie 12.1º, dolewka wody do 21.5 litra (11.06º).
Drożdże - FM52 Amerykański Sen - gęstwa, zadana dzień później.
Cicha 26.10 przy 1.54º, rozlew 1.11 przy takim samym ekstrakcie (5.15% alko) - cukier 2g na 500ml piwa (zwiększam ilość cukru do nagazowania). Końcowo 21 litrów - 9*1l, 2*0.75l, 11*0.5l, 12*0.47l.
Nagazowane, optimum smaku osiągnęło w marcu - zaprzyjaźniony Niemiec chwalił, a i jego polska Małżonka bardzo chwaliła (piwo, nie Niemca
) przy sobotniej kolacji
. Została tylko jedna butelka, czeka na powrót mojej Małżonki z dalekich krajów.
Jeszcze jedno - ten zestaw jest świetną bazą do różnego rodzaju wynalazków, o których kiedyś wspomnę - wystarczy zmienić chmiel na nowozelandzki (np, Nectaron) - i wychodzi super pyszna pszeniczna APA. Polecam nieustająco!
Last edited by yavo; 20-03-2023, 13:14.
Leave a comment:
-
Warka #151 - Ein Reich, Ein Volk, Ein Rotbier
(Rotbier - zestaw z Centrum Piwowarstwa)
Skład - wiedeński 2.85 kg, Red Active 0.95 kg, melanoidynowy 0.55 kg, monachijski 0.25 kg.
Warzenie - 14.10.2022 w czternastu litrach wody, 57ºC - 12', 64ºC - 50', 72ºC - 30', 78ºC - 1'. Wysładzanie - również czternaście litrów wody, odebrane 23 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16 + 7).
Chmiel:
25g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 0'
25g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 30'
30g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 55'
Po gotowaniu i dolewce wody, 21 litrów o ekstrakcie 12.98º.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen gęstwa - zadane dzień później.
Cicha 24.10 przy 2.85º, rozlew 30.10 przy 2.39º (5.76%) - cukier 1.75g na 500ml piwa. Końcowo 21.1 litra - 1*0.75l, 40*0.5l i 1*0.33l.
Zestaw smakuje najlepiej trzy-cztery miesiące po zabutelkowaniu, teraz jest naprawdę smaczne. Zostało z sześć butelek, jutro już go nie będzie. Mam tylko nadzieję, że zaprzyjaźniony Niemiec nie poprosi jutro podczas kolacji o rozwinięcie skrótu na butelce.
Leave a comment:
-
Warka #150 - Cosie stałosie?
(Koelsch - zestaw z Centrum Piwowarstwa)
Skład - pilzneński 3.45 kg, pszeniczny 0.45 kg.
Warzenie - 09.10.2022 w trzynastu litrach wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.5 litra wody, odebrane 22.25 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary.
Chmiel:
30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'
Po gotowaniu 19.8 litra brzeczki o ekstrakcie 12.8º, dolewka wody do 21.5 litra (11.15º).
Drożdże - bez komentarza... SafAle S-04 (gęstwa z jakiegoś innego nienagazowanego piwa) - zadane dzień później.
Cicha 21.10 przy 3.33º, rozlew 26.10 przy 2.87º (4.53%) - cukier 1.6g na 500ml piwa. Końcowo 21.5 litra - 1*1.5l, 18*1l, 2*0.75l i 1*0.5l.
Nienagazowane, dawno już go nie ma. Dla potomności zapisuję, iż ten zestaw najlepiej smakuje po 3-4 miesiącach od zabutelkowania.
Leave a comment:
-
Warka #149 - Nic na siłę
(Uwaga, uwaga - porter bałtycki [na górniakach], zestaw z... no nie uwierzycie, z Centrum Piwowarstwa)
Skład - monachijski 3.7 kg, pilzneński 1.95 kg, karmelowy jasny 0.2 kg, karmelowy ciemny 0.15 kg, barwiący 0.1 kg.
Warzenie - 01.10.2022 w 20.1 litra wody, 52ºC - 5', 66ºC - 40', 72ºC - 20', dorzutka słodu barwiącego, a potem 72ºC - 15', 78ºC - 1'. Wysładzanie przy użyciu całych trzech litrów i stu mililitrów wody, odebrane 17 litrów, gotowanie przez 70' w jednym garze (juhuuu!).
Chmiel:
30g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 10'
15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 65'
Po gotowaniu 14.3 litra brzeczki o ekstrakcie 20.4º.
Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale - dwie saszetki zadane dzień później.
Cicha 15.10 przy 5.46º, druga cicha trzy dni później (nie wiem, co mi przyświecało - pewnie potrzebowałem zwolnić kubeł i przelałem piwo do szklanego balona).
Rozlew 01.11 przy 5.31º (8.29%) - cukier 2g na 500ml piwa w 400 ml syropu. Końcowo 13.33 litra - 1*0.47l, 40*0.33l. Do dwóch butelek wlałem porcję espresso. Około grudnia-stycznia wyjechało do piwnicy do Łodzi, aby nie kusiło - została tylko jedna butelka w piwnicy na dzielni, kilka kilometrów stąd. Planowana premiera, no nie wiem - sierpień 2023?
Co? Tak, z wysłodzin zrobiłem ubogiego portera - zalałem młóto dziewięcioma litrami wody, które skrzętnie odebrałem, po gotowaniu (z Saazem Late 2021) miało toto 8.85º, dodałem moich ulubionych drożdży (SafAle) i pozwoliłem im hasać (albo i nie).
Wysłodziny zabutelkowane 15.10 z cukrem 1.5g na pół litra wody - siedem i pół litra piwa o ok. 3.59% alko. Jak wspomniałem, jest to ubogi porter; nawet nie kojarzę czy go próbowałem, spija je przyjaciel z czwartego piętra i jako miłośnik porterów - nie narzeka.
Leave a comment:
-
Warka #148 - Próby obciążeniowe wiaduktu na Przybyszewskiego
(English pale ale, zestaw od Dori <posypuje głowę młótem z warki #168>)
Skład - pale ale 4 kg, cookie 0.3 kg, karmelowy 0.3 kg. - wszystkie z Viking Malt.
Warzenie - 30.09.2022 w 14 litrach wody, 68ºC - 60', wygrzew 78ºC. Wysładzanie przy użyciu czternastu litrów wody, odebrane 22.8 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.8).
Chmiel:
50g Challenger UK 2021 granulat 8.0% - 0'
50g East Kent Goldings 2020 granulat 5.0% - 60'
Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.46º, dolałem więc wody do 21 litrów - 12.31º.
Drożdże - wszystko wskazuje na to, że moje ulubione Safale S-04 (gęstwa).
Cicha 10.10 przy 3.86º, rozlew 15.10.2022 przy 3.86º (4.64%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 21.5 litra - 3*0.66l, 42*0.47l.
No cóż, piwo wyszło niedobre, ale za to nienagazowane; było sztucznie dogazowywane poprzez wkraplanie fermentującego nanostartera 16 listopada, a tydzień później wyjechało do garażu.
Dość napisać, że pijalne (i nawet nieco nagazowane) zrobiło się dopiero teraz. Co z tego, że pięć miesięcy po warzeniu jest dobre i naprawdę angielskie, skoro do wszystkich piw z tego okresu mam dość duży... eeee, wstręt mentalny. Zostało jeszcze pewnie koło dziesięciu-piętnastu butelek.
Leave a comment:
Leave a comment: