Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Dla mnie zabutelkują, oczywiście że Wam wyślę!
    Dzięki. Zgadamy się na pw.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #125 - Wierny odźwierny
    (Porky Pine Beer, zestaw z CP - ale piwo uwarzyłem ze słodu, nie z ekstraktów)

    Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 5 kg;

    Warzenie - 29.01.2022 - woda 16.3 litra (3.26:1); 67ºC - 60', wygrzew 75.5ºC - 1'. Wysładzanie 13.5 litra wody, filtracja 23'. Odebrane 25.4 litra, gotowanie na dwa gary (17+8.4) przez godzinę.

    Chmiel i dodatki:
    30g Marynka PL 2020 granulat 9.1% - 0'
    500g laktozy - 45'

    Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 22.6 litra brzeczki o ekstrakcie 14.13º.

    Drożdże - WLP066 London Fog - gęstwa z #123 - zadane 30.01.

    10 lutego przelane na cichą, ekstrakt 5.36º.

    Trzy dni przed rozlewem 50g Pilgrim UK plus litr herbatki z 50g pączków sosny, 50g hibiskusa i 50g czarnego bzu*.

    Zabutelkowane 18.02 (3.85º, 5.64% alko) - końcowo 23.5 litra; cukier 1.5g / 500ml. 4*1l, 1*0.75l, 39*0.47l. Bardzo dobre, prawie już go nie ma.

    * - nie mówi się "czarny bez", tylko "Afroamerykanin pozbawiony".
    Last edited by yavo; 07-08-2022, 10:28.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Dla mnie zabutelkują, oczywiście że Wam wyślę!
    Last edited by yavo; 04-08-2022, 15:01.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Cholera, nie butelkują...

    p.s. Uwaga dla tych co sądzą że widzą więcej niż treść posta - nie miałem uśmiechu na twarzy pisząc to.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    No więc z wielką dumą i niekłamanym wzruszeniem informuję, iż piwo od jutra dostępne będzie na kranach "Nowej Wytwórni" w Krakowie na Fabrycznej 13. Szukajcie fruit ale, a z uwagi na plany urlopowe, sam zdegustuję je dopiero na początku września.

    Zdrówko

    PS. Errata: drożdżone było szczepem LalBrew Verdant IPA.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Jasne, gdy tylko będzie gotowe - dam znać; podejrzewam, że to kwestia dwóch-trzech tygodni .

    Leave a comment:


  • zasada
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    PS. Od wczoraj fermentuje 500 litrów, dzisiaj dolewka do 1000
    Napisz, proszę, czy i gdzie będzie można próbować tego piwa.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    A tymczasem garść statystyk dla normalnych inaczej . Nie licząc butelek, które mam u sąsiadów (podejrzewam, że osiem sztuk) mój stan posiadania to 486 sztuk z zamknięciem pałąkowym (no dobra, tam chyba jedna jest ze zwykłą zakrętką) o total pojemności 250.7 litra. Na dzień dzisiejszy mam 234 puste butelki o łącznej pojemności 121.8 litra. A warki w produkcji tylko trzy - no nic, przyjdzie mi zrobić zamówienie...

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    PS. Od wczoraj fermentuje 500 litrów, dzisiaj dolewka do 1000, o! Z tego co pamiętam, drożdżymy​ ​​​​​​Wyeast London Ale III.
    Last edited by yavo; 26-07-2022, 14:38.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Do tego pulpa i pulpa i chłodzenie i drożdże i mała warka (1000 litrów) fermentuje!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Click image for larger version

Name:	20220722_131752.jpg
Views:	52
Size:	29,6 KB
ID:	2326612...słodka i gorzka skórka pomarańczy, jak również szczypta Citry w 55'...

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Click image for larger version

Name:	20220722_125053.jpg
Views:	51
Size:	17,6 KB
ID:	2326608 Gotujemy!!!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Będę negocjował z chłopakami już za tydzień . Pulpa kupiona na allegro.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Oooo, nazwa musi koniecznie być zachowana w jego komercyjnej wersji ta limonkowa pulpa to wlasny wytwor czy zakupiona?

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #124 - Pegasus enczantuje do śpiulkolotu*
    (limonkowe ale)

    Skład - Słód pilzneński 5.35 kg, dekstrynowy 0.5 kg, pszeniczny 0.45 kg plus to, co na starter;

    Starter - 21.01.2022 - starter z 0.5 kg sproszkowanego jasnego ekstraktu - po gotowaniu dolewka do czterech litrów - 12.1º.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen - zadane do startera po południu.

    Warzenie - 23.01.2022: woda 19.6l (3.11:1), 62ºC - 30', 72ºC - 30', 75.6ºC - 5'. Wysładzanie 19 litrami wody do 32 litrów, dwie filtracje po 20', zawrotka trzech pierwszych litrów. Gotowanie przez 60' na trzy gary (17+7.5+7.5 litra).

    Chmiel:
    20g Marynka PL 2020 granulat 9.1% - 0'
    40g Lubelski PL 2020 granulat 5.4% - 50'
    20g Mandarina Bavaria DE 2020 granulat 9.1% - 50'

    Na zimno 80g Mandarina Bavaria dwa dni przed rozlewem.

    Do tego dodatkowo kilogam limonkowej pulpy (przed zadaniem drożdży) oraz sok i starta skórka z pięciu pomarańczy (na cichą).

    Po gotowaniu 28.9 litra brzeczki, wrzut pulpy i dolewka wody - finalnie 31.9 litra brzeczki (+4 litry startera!) o ekstrakcie 12.1º. Teoretycznie IBU 27. Drożdże zadane 23.01 wieczorem. Fermentacja w dwóch kubłach.

    Przelane na cichą 29.01 bez pomiaru, sok i zest z pięciu pomarańczy dodany 30.01, nachmielone na zimno 06.02.

    Rozlew 08.02 - dwa litry syropu z cukrem 1.5g / 500ml. Końcowy ekstrakt 2.6º (5.18% alko). Wyszło 36.1 litra - 4*1l, 1*0.75l, 63*0.47l, 4*0.33l.

    Zjazd do garażu 18.02, premiera 25.02 - fantastyczne, lekko owocowe i orzeźwiające.

    Ocena Żony: to twoje najlepsze piwo, koniec kropka.

    Ocena profesjonalnych piwowarów i sędziów:
    Wysoki aromat cytrusowy (pomarańcza, limonka, cytryna, trawa cytrynowa), niskie estry brzoskwiniowe, morelowe. Niskie nuty kolendrowe lub innej przyprawy o charakterze cytrusowym. W tle pojawiają się ciekawe akcenty marcepanowe/waniliowe kojarzące się z tonką.

    W smaku początkowa słodycz, po której następuje dość wysoka kwasowość. Smak zdominowany przez cytrusy z naciskiem na pomarańcze i limonkę. Balans jest poprawny i zdecydowanie przesuwa się w stronę orzeźwiającej kwasowości. W tle delikatne posmaki fenolowe (przyprawowe).

    Jedyną wadą jest delikatnie zalegająca, garbnikowa goryczka (prawdopodobnie od skórek cytrusów lub innych dodatków). Lekka wodnistość występuje na finiszu, ale można ją łatwo skorygować wyższym nagazowaniem co2.

    Podsumowując: bardzo dobre, sesyjne, orzeźwiające piwo pełne charakteru cytrusów. Przypuszczalnie jest to witbier lub pokrewny styl z wariacją w zakresie kwasowości i dodatku cytrusów, soku cytrusów itp.
    Dosłownie przed kilkoma chwilami potwierdziło się to, na co zanosiło się od dłuższego czasu, - więc z tym większą przyjemnością pragnę poinformować piwowarską brać, iż oparte na tej recepturze piwo (z pewnymi wymuszo
    nymi zmianami) będzie warzone - z moim udziałem, a jakże! - 21 i 22 lipca w pewnym minibrowarze restauracyjnym w południowej Polsce . Gdy będzie dostępne do wychylenia i będzie dobre (a będzie!) dam znać . Hip hip hurra!

    PS. Mam go jeszcze dobre kilka litrów - miało być na lato i jest na lato!

    * - nie wiem, o co chodzi - podobno młodzież teraz tak mówi...
    Last edited by yavo; 23-07-2022, 18:49.

    Leave a comment:

Working...
X