(wheat ipa, zestaw z CP)
Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, owsiany 1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.
Warzenie - 28.10.2022 w dziewiętnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie przy użyciu 14.7 litra wody, filtracja. Odebrane 25.9 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (19+6.9).
Chmiel:
50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
10g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
10g Mosaic US 2021 granulat 11.8% - 45'
Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2020 granulat 12.6% i 40g Mosaic US.
Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E), #129 (ctrl + F) i #144 (ctrl + G) - jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo znów poszła Iunga i dodatkowo kilo słodu owsianego. Jak szaleć to szaleć.
Po gotowaniu 22.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.94º, dolałem więc wody do 23 litrów - 13.55º.
Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #146 - zadane dzień później.
Cicha 06.11 przy 4.49º, chmiel trzy dni później, rozlew 16.11 przy 2.51º (6.01% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 10*1l, 2*0.75l, 1*0.65l, 19*0.5l, 1*0.33l.
Nieustająco świetne - no i nagazowane

Leave a comment: