Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    Dementuję, pszenicznego 2,2

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Jaka nazwa takie piwo

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #130 - Idi na chuj
    (pszeniczne, zestaw z CP)

    Skład - Słód pilzneński 2 kg, pszeniczny 2.2 kg.

    Warzenie - 18.03.2022 w 13.2 litra wody: 45ºC - 15', 63ºC - dekokt (1/3 do drugiego gara, 72ºC - 10', potem wrzenie przez 15' i powrót do gara głównego), 72ºC - 45'. Wygrzew 75.6ºC - 5', wysładzanie trzynastoma litrami wody, filtracja. Odebrane 22.15 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+5.15).

    Chmiel:
    15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
    10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 40'

    Po gotowaniu 19.5 litra brzeczki o ekstrakcie 12.5º, dolałem więc pół litra wody (ekstrakt 11.8º), jak również odlałem trzy litry brzeczki z przeznaczeniem na dodatek smakowy w postaci grapefruita: 22.03 dolewka 0.2l tegoż soku, cicha 28.03, rozlew 02.04 - końcowo trzy litry. Nagazowanie 2.0g / 500 ml (130 ml soku) - 6*0.47l, 1*0.33l.

    Wracamy do brzeczki głównej.

    Drożdże - Lallemand Munich Classic Wheat Beer zadane 19.03.

    Rozlew 03.04 przy 3.08º (4.78%) - cukier 1.75g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 17.7 litra - 4*1l, 1*0.65l, 1,*0.5l, 25*0.47l, 2*0.33l. Nie powaliło mnie smakiem, widocznie nie umiem w pszeniczne.
    Last edited by yavo; 14-10-2022, 07:41.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    A wheat IPA wygląda tak. Click image for larger version  Name:	20221008_182807_resized.jpg Views:	0 Size:	17,9 KB ID:	2328455
    Last edited by yavo; 08-10-2022, 17:32.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Zasadnie, zasadnie - ledwo po tygodniu od rozlewu Żona stwierdziła, że to najlepsze piwo, jakie zrobiłem. Co prawda ma trzy zmiany w stosunku do Waszego przepisu (Iunga zamiast Amarillo, obniżenie ekstraktu do 13.3° i Lallemand Verdant IPA) - no ale co baza, to baza!

    Idę rozlewać #146 o nazwie długiej jak pandemia .

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Słodzisz panie, dzięki ale może i zasadnie, bo ta receptura dała też nam wdzięczne efekty.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ja tylko bym chciał napisać, że maggykowo-artowy przepis na wheat ipę jest cudowny. I nic to, że nigdy nie wyszedłem na ekstrakt. Żona kazała napisać, że osiągnąłem perfekcję - Małgosiu i Arturze, dzięki za przepis i elastyczność: podmieniłem chmiel i to był strzał w dziesiątkę. A Lallemand Verdant IPA - cud, miód i orzeszki! Ukłony!

    (Co, opis warzenia? Musicie poczekać do warki #144.)
    Last edited by yavo; 07-10-2022, 18:49.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #129 - ctrl + F
    (wheat ipa, zestaw z CP)

    Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg. Do tego jeszcze do zacieru poszedł kilogram owsianego, no i zrobiłem starter z pół kilograma ekstraktu jasnego w proszku i 3.5 litra wody - niech żona ma więcej swojego ulubionego piwa.

    Warzenie - 11.03.2022 w dziewiętnastu litrach wody, najpierw zamoczyłem płatki, a potem: 69ºC - 90', wygrzew 75.5ºC - 10'. Wysładzanie dziesięcioma litrami wody, filtracja. Odebrane 22.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+5.5).

    Chmiel:
    50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
    10g Amarillo US 2021 granulat 9.9% - 40'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 45'

    Trzy dni przed rozlewem 40g Amarillo US, 50g Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US. Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D) oraz #121 (ctrl +E), wiadomo. Po gotowaniu wszystkiego razem 22.25 litrów brzeczki o ekstrakcie 14.6º.

    Drożdże - WLP066 London Fog (gęstwa) - zadane tego samego dnia najpierw do startera, potem do brzeczki.

    Cicha 21.03 przy 4.95º, chmiel 25.03, rozlew 28.03 przy 4.35º (5.62%) - cukier 1.6g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 21.2 litra - 3*1l, 1*0.75l, 28*0.5l, 6*0.47l, 2*0.33l. Dawno wypite.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    No cóż, jutro zamierzam pobić rekord liczby jednocześnie fermentujących warek - w tym momencie mam jedną chłodzącą się po dzisiejszym warzeniu i trzy na cichej, a jutro warzę kolejną. Pięć kubłów i szklany balon to jest to!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Click image for larger version

Name:	20220922_114856.jpg
Views:	150
Size:	10,7 KB
ID:	2328097



    Zastanawiałem się, czy umieścić to w wątku "zmarli...", no ale niech będzie tutaj. Żegnaj, kraniku .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    No dobra, skoro gołym okiem widać, że mam zaległości w notatkach, a i 40 000 wyświetleń stuknęło - jedziemy dalej.

    Warka #128 - ...do utraty tchu
    (pomegranate pastry sour)

    Skład - Pale Ale Clear Choice Extra 2.5 kg, Viking Malt pszeniczny 1kg, Viking Malt owsiany 1 kg, Viking Malt dekstrynowy 0.5 kg, laktoza 0.5 kg, sok z granatów 1l.

    Warzenie - 19.02.2022 - woda 13.5 litra (3:1), 63ºC - 20', 72ºC - 40', 75.5ºC - 2'. Wysładzanie z użyciem 9.2 litra wody. Odebrane 18 litrów, gotowanie na trzy gary (12+6) przez godzinę.

    Chmiel i dodatki:
    20g Bramling Cross UK 2020 6.5% - 0'
    500g laktozy - 45'
    30g Bramling Cross UK 2020 6.5% - 50'
    50g Bramling Cross UK 2020 6.5% - 2 dni przed rozlewem

    Do reszty wysłodzin dodałem cztery litry wody, odebrałem pięć (to cud!) i zagotowałem. Na początku dałem szczyptę Pilgrim UK 2017 11.1%, 50 minutach pół szczypty, a resztę z opakowania 50g - 3 dni przed rozlewem. Po gotowaniu cztery litry, ekstraktu nie mierzyłem, zadałem gęstwę WLP066 London Fog. Przelałem na cichą 3 marca, na drugą cichą 9 marca, dodałem chmiel i zabutelkowałem trzy dni później. Wyszło mniej więcej 3.4 litra - 1*1.5l, 1*1l, 2*0.47l.

    Ale dość o wysłodzinach. Nietrudno zauważyć, że skład warki jest dokładnie taki sam jak poprzedniej, różnica tkwi w dodatku smakowym i w chmielu.
    Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu razem z sokiem 15.2 litra o ekstrakcie 16.5º.

    Drożdże - Lallemand Philly Sour - zadane 25.02 - również się nie popisały, piwo w ogóle nie było kwaśne. Nadal stoi w butelkach w piwnicy.

    Cicha 06.03, trzy dni później dolewka 0.6l soku z granatów. Chmiel 11.03, zabutelkowane 13.03 (4.85º, 6.43% alko) - końcowo 16 litrów. Zamiast cukru do refermentacji dolałem 0.4l soku z granatów. 1*1l, 2*0.75l, 26*0.5l. Wysłodziny też były dobre (a kiedy były niedobre...) . Premiera 04.05 - jak już wspomniałem - bardzo dobre, ale w ogóle nie kwaśne.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    To akurat będę butelkował w półlitrówki . Jutro zaś zabutelkuję #142 w litrowe.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    i może jeszcze butelki 0,2l ?
    Last edited by ART; 20-09-2022, 19:04.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Click image for larger version

Name:	20220920_140321_resized.jpg
Views:	141
Size:	34,7 KB
ID:	2328057


    Mieni mi się już w oczach , no ale cóż - chciało się tak nazywać piwa, to się tak ma!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Dzięki wielkie!

    Teraz musicie poczekać aż brett dojrzeje .

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎