Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady 
 
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała już żadnych oznaków życia, dziś tj środa zmierzyłem blg i wynosi 6, na dodatek zauważylem że górze pływają chyba resztki drożdży.
Czy fermentacja nie poszla za szybko i czy wszystko wydaje się naturalne i w porządku? Czytałem, że fermentacja powinna trwac dużo dłużej, boje się że coś spaprałem, tym bardziej, że nie zmierzylem temperatury brzeczki gdy wlewałem uwodnione drożdże.
Licze na wasze sugestie, w załączniku przesyłam zdjęcia z dziś
					
 W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała już żadnych oznaków życia, dziś tj środa zmierzyłem blg i wynosi 6, na dodatek zauważylem że górze pływają chyba resztki drożdży.
Czy fermentacja nie poszla za szybko i czy wszystko wydaje się naturalne i w porządku? Czytałem, że fermentacja powinna trwac dużo dłużej, boje się że coś spaprałem, tym bardziej, że nie zmierzylem temperatury brzeczki gdy wlewałem uwodnione drożdże.
Licze na wasze sugestie, w załączniku przesyłam zdjęcia z dziś
 Zapytam jeszcze z ciekawości, co jeśli za ten tydzień blg nadal będzie tak wysokie? Dosypać jakichś innych drożdży, czy raczej już nic z tego nie wyjdzie? 
							
						
							
						
Comment