Weryfikacja przepisu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Heisenberg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2025.06
    • 3

    #1

    Weryfikacja przepisu

    Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
    Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
    -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
    -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
    -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
    -Skórka pomarańczy Curaçao – 25 g
    -Skórka świeżej pomarańczy BIO – z 2 dużych owoców tylko pomarańczowa część, bez białego albedo
    -Sok z 1 pomarańczy (opcjonalnie, na cichą) - czy pomarańcza nie wpłynie negatywnie na smak? Tzn., nie zepsuje piwa?
    -Kolendra – 5 g (lekko rozgnieciona)
    -Goździki – 1 sztuka (TAK, tylko jedna)
    -Chmiel na aromat Saaz lub Lubelski – 10 g


    Krok 1: Mini-gotowanie (20 minut)

    1. Zagotuj 8–10 L wody
    2. Zdejmij z ognia
    3. Dodaj:

    -0,65kg DME
    -ok. 1/3 brewkitu
    4. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia

    ### Gotowanie – 20 minut:

    * **20 min** – 10 g chmielu (jeśli używasz)
    * **10 min** – kolendra
    * **5 min** –

    * skórka Curaçao
    * skórka świeżej pomarańczy
    * 1 goździk

    ---
    Krok 2: Fermentor

    1. Przelej gorącą brzeczkę do fermentora
    2. Dodaj resztę brewkitu
    3. Uzupełnij zimną wodą do 20L
    4. Dokładnie napowietrz
    5. Zadaj drożdże (rehydratyzacja zalecana)

    ---

    Krok 3: Fermentacja

    18–20°C → więcej cytrusów, czystszy profil
    Czas: 7–9 dni

    ### Opcjonalnie – turbo pomarańcza 🍊

    Na 3 dni przed butelkowaniem:

    -dodaj sok z 1 świeżej pomarańczy (przegotowany)

    ---
    Krok 4: Butelkowanie

    * 140 g glukozy rozpuścić w ~300 ml wody
    * Refermentacja: **14 dni w 18–20°C**







Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...