Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao – 25 g
-Skórka świeżej pomarańczy BIO – z 2 dużych owoców tylko pomarańczowa część, bez białego albedo
-Sok z 1 pomarańczy (opcjonalnie, na cichą) - czy pomarańcza nie wpłynie negatywnie na smak? Tzn., nie zepsuje piwa?
-Kolendra – 5 g (lekko rozgnieciona)
-Goździki – 1 sztuka (TAK, tylko jedna)
-Chmiel na aromat Saaz lub Lubelski – 10 g
Krok 1: Mini-gotowanie (20 minut)
1. Zagotuj 8–10 L wody
2. Zdejmij z ognia
3. Dodaj:
-0,65kg DME
-ok. 1/3 brewkitu
4. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia
### Gotowanie – 20 minut:
* **20 min** – 10 g chmielu (jeśli używasz)
* **10 min** – kolendra
* **5 min** –
* skórka Curaçao
* skórka świeżej pomarańczy
* 1 goździk
---
Krok 2: Fermentor
1. Przelej gorącą brzeczkę do fermentora
2. Dodaj resztę brewkitu
3. Uzupełnij zimną wodą do 20L
4. Dokładnie napowietrz
5. Zadaj drożdże (rehydratyzacja zalecana)
---
Krok 3: Fermentacja
18–20°C → więcej cytrusów, czystszy profil
Czas: 7–9 dni
### Opcjonalnie – turbo pomarańcza 🍊
Na 3 dni przed butelkowaniem:
-dodaj sok z 1 świeżej pomarańczy (przegotowany)
---
Krok 4: Butelkowanie
* 140 g glukozy rozpuścić w ~300 ml wody
* Refermentacja: **14 dni w 18–20°C**
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao – 25 g
-Skórka świeżej pomarańczy BIO – z 2 dużych owoców tylko pomarańczowa część, bez białego albedo
-Sok z 1 pomarańczy (opcjonalnie, na cichą) - czy pomarańcza nie wpłynie negatywnie na smak? Tzn., nie zepsuje piwa?
-Kolendra – 5 g (lekko rozgnieciona)
-Goździki – 1 sztuka (TAK, tylko jedna)
-Chmiel na aromat Saaz lub Lubelski – 10 g
Krok 1: Mini-gotowanie (20 minut)
1. Zagotuj 8–10 L wody
2. Zdejmij z ognia
3. Dodaj:
-0,65kg DME
-ok. 1/3 brewkitu
4. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia
### Gotowanie – 20 minut:
* **20 min** – 10 g chmielu (jeśli używasz)
* **10 min** – kolendra
* **5 min** –
* skórka Curaçao
* skórka świeżej pomarańczy
* 1 goździk
---
Krok 2: Fermentor
1. Przelej gorącą brzeczkę do fermentora
2. Dodaj resztę brewkitu
3. Uzupełnij zimną wodą do 20L
4. Dokładnie napowietrz
5. Zadaj drożdże (rehydratyzacja zalecana)
---
Krok 3: Fermentacja
18–20°C → więcej cytrusów, czystszy profil
Czas: 7–9 dni
### Opcjonalnie – turbo pomarańcza 🍊
Na 3 dni przed butelkowaniem:
-dodaj sok z 1 świeżej pomarańczy (przegotowany)
---
Krok 4: Butelkowanie
* 140 g glukozy rozpuścić w ~300 ml wody
* Refermentacja: **14 dni w 18–20°C**
