Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • e-prezes
    commented on 's reply
    Też mnie skusiła cena automatyka,ale jednak nie kupiłem z tych samych powodów.
    Last edited by e-prezes; 27-02-2023, 16:59.

  • yavo
    replied
    No więc znudziło mi się ręczne wypisywanie etykiet i kupiłem sobie metkownicę! Miałem sobie kupić też kociołek Coobra, ale jak mawia art - co gary to gary!

    Click image for larger version  Name:	20230227_140521_resized.jpg Views:	0 Size:	14,4 KB ID:	2331362
    Last edited by yavo; 27-02-2023, 14:23.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #147 - Dziesiąte zwykłe piwo
    (przepis... skądś tam, ale składniki - prawilnie, bo z CP)

    Skład - Bruntal pilzneński klepiskowy 5 kg, Weyermann Caramunich I 0.2 kg, Weyermann Caramunich II 0.2 kg.

    Warzenie - 24.09.2022 w 18.6 litra wody (3.44:1), 52ºC - 5', 63ºC - 10', 66ºC - 20', 72ºC - 30', wygrzew 78ºC - 5'. Wysładzanie przy użyciu 13.7 litra wody, odebrane 27.9 litra, gotowanie przez 70' na trzy gary (18+8+1.9), mech irlandzki w 60'.

    Chmiel:
    14g Iunga PL 2021 granulat 12.5% - 0'
    30g Żatecki CZ 2021 granulat 3.74% - 55'
    30g Żatecki CZ 2021 granulat 3.74% - 65'

    Po gotowaniu 23 litry brzeczki o ekstrakcie 14.4º, dolałem więc wody do 25.5 litra - 12.69º.

    Drożdże - tak, tak - Safale S-04 (gęstwa z #143), zadane dzień później.

    Rozlew 10.10 przy 2.56º (5.51%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 25 litrów - o dziwo, nie zanotowałem do jakich butelek.

    Przepis miał być hihopultraenterprise, ale piwo wyszło nie dość że nienagazowane, to jeszcze słodkie. Nie pamiętam (i nie chcę pamiętać), czy je sztucznie nagazowywałem, dość powiedzieć że ostatnią butelkę wypiliśmy bodaj w jeszcze_poprzedni_weekend. Jako że mam dość dużo Iungi (a i szczypta Lubelskiego się znajdzie), to może powtórzę ten przepis, ale bez monachijskich słodów.

    Ze spraw bieżących - Nectaron to świetny chmiel, a kubły od CP nie przeciekają gdy wleje się do nich wrzątku (czego nie można powiedzieć o przezroczystym szajsie, który kupiłem na allegro). Kocham CP, kocham CP, kocham CP...
    Last edited by yavo; 24-02-2023, 14:51.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Od teraz już nigdy nic nie będzie jak dawniej

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #146 - Witajcie, zabaweczki - znaleźliście mnie, kiedy ja was znaleźć nie mogłem*
    (Amora Preta Summer Ale, zestaw z... yyyy, nooo... homebrewing.pl**)

    Skład - Słód pale ale 4 kg, carabody 0.3 kg.

    Warzenie - 23.09.2022 w dwunastu litrach wody, 68ºC - 60', wygrzew 76ºC - 1'. Wysładzanie piętnastoma i pół litrami wody, odebrane 22.8 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.8).

    Chmiel:
    20g Amora Preta PL 2021 granulat 7.3% - 20'
    50g Amora Preta PL 2021 granulat 7.3% - 60'

    Po gotowaniu 19.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.65º, dolałem więc wody do 22.5 litra - 11.6º.

    Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa, zadana dzień później.

    Cicha 03.10 bez pomiaru, rozlew 08.10 przy 2.74º (4.85%) - cukier 1.6g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 1*1l, 3*0.75l, 40*0.47l, 1*0.33l.

    Premiera 29.10 - "poprawne, ale bez rewelacji". Bardzo dobre zrobiło się 20 listopada, a pyszne pod koniec grudnia, gdy już go prawie nie było. Nagazowane, bo nie na S-04; została tylko jedna butelka, którą dziś spiję do spaghetti bolognese.

    Chmiel jest świetny oraz rewelacyjny - na tyle, że idąc za ciosem pozwoliłem sobie zdradzić CP trzeci raz (o drugim wspomnę wkrótce) i kupiłem mnóstwo tego chmielu i jeszcze jeden taki zestaw. Ów zestaw od dwóch tygodni fermentuje jako #161.

    * - tak, to cytat.
    ** - tak, zdradziłem CP - i to ze dwa razy. No może trzy - ale przysięgam, że myślałem wtedy tylko o Was! A tak serio, zrobiłem zamówienie u Dori, bo miała inny kranik niż czerwony, a przy okazji kupiłem ten zestaw. Przynajmniej tak się wytłumaczę z pierwszej zdrady. A podobno tylko winni się tłumaczą .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #145 - Dziewiąte zwykłe piwo
    (polski lager, zestaw z CP - nie muszę dodawać, że na górniakach, prawda?)

    Skład - Słód pilzneński 3.6 kg, monachijski 0.6 kg.

    Warzenie - 14.09.2022 w czternastu litrach wody, 66ºC - 20', 72ºC - 40', wygrzew 78ºC - 1'. Wysładzanie trzynastoma litrami wody, odebrane 21.7 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+5.7).

    Chmiel:
    10g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
    30g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 30'
    25g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 59'

    Po gotowaniu 18.9 litra brzeczki o ekstrakcie 14.04º, dolałem więc wody do 21 litrów - 12.01º.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen - zadane dzień później.

    Cicha 23.09 przy 2.35º, rozlew 30.09 przy 2.35º (5.26%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 21 litrów - 42*0.5l. Z tego co kojarzę, to piwo też było nagazowane, no bo nie na SafAlach. Ostatnia butelka zeszła w sylwestrowy wieczór - z tego co kojarzę, wyszło za słodkie.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #144 - ctrl + G
    (wheat ipa, zestaw z CP)

    Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.

    Warzenie - 11.09.2022 w osiemnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie dziesięcioma litrami wody, filtracja. Odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6).

    Chmiel:
    50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
    8g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 45'

    Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US.

    Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E) oraz #129 (ctrl + F) - wiadomo; jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo poszła Iunga (dzięki CP za elastyczność!).

    Po gotowaniu 18.3 litrów brzeczki o ekstrakcie 15.4º, dolałem więc wody do 20 litrów - 13.27º.

    Drożdże - Lallemand Verdant IPA - zadane dzień później.

    Cicha 22.09 przy 4.8º, chmiel dzień później, rozlew 30.09 przy 3.14º (5.53%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 18 litrów - 4*1l, 4*0.75l, 2*0.66l, 20*0.5l. Wyszło świetne - świetne drożdże, świetny pomysł z zamianą Amarillo na Iungę. Piwo się nagazowało, no bo nie było robione na SafAle .

    Dla potomności - to pierwsza warka, którą zabutelkowałem bez użycia zaworka grawitacyjnego, tylko bezpośrednio z kranika. Póki co, system zdaje egzamin.
    Last edited by yavo; 30-01-2023, 14:43.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #143 - Na razie mnie nie męcz
    (o dziwo nie Session IPA, a Helles - monachijskie jasne - zestaw z CP)

    Skład - Pilzneński 2.95 kg, monachijski 0.7 kg, wiedeński 0.4 kg, Carapils 0.15 kg.

    Warzenie - 09.09.2022 - 13.5 litra wody, 52ºC - 10', 64ºC - 10', 69ºC - 50', wygrzew 78ºC - 1'. Wysładzanie - 13.5 litra, odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6).

    Chmiel:
    20g Hallertauer Mittelfruch DE 2021 granulat 6.1% - 0'

    Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.46º, więc dolewka wody do 21 litrów - 11.73º.

    Drożdże - no właśnie, i tu zaczynają się schody: rozpoczynamy opis serii nienagazowanych piw. Z braku FM42 Stare Nadreńskie, kupiłem SafAle S-04 i zadałem je 10 września. Cholerne drożdże, przeklinam was na wieki; obyście cierpiały przynajmniej w jednej dwieście pięćdziesiątej szóstej tak jak ja nadal cierpię, spijając nienagazowane efekty waszej nędznej pracy!!!

    Awaryjna cicha (jakby tego było mało, kranik zaczął przeciekać) - 18.09, druga cicha 21.09 bez mierzenia ekstraktu.
    Zabutelkowane 29.09 - 2.98º, 4.78%. Końcowo 20.2l, cukier 1.5g na pół litra piwa - 41*0.5l.

    8 października zwiezione do piwnicy, wstępna premiera dziesięć dni później - jest niedojrzałe, ale za to nienagazowane . 28 października zwożę całą warkę z powrotem do domu i trzącham ją co kilka dni. 10 listopada okazuje się, że jest trochę gazu, tydzień później jest nieco więcej gazu, nieustająco więc trzącham butelki i degustuję .

    Piwo da się pić z czystym sumieniem dopiero pod koniec listopada, więc najlepszą okazją na pozbycie się go była moja coroczna impreza urodzinowa. O dziwo, piwo postanowiło się nade mną zlitować i oprócz tego, że było nagazowane, to było naprawdę bardzo dobre - i zamierzam wkrótce je powtórzyć, ale NIGDY WIĘCEJ na tych drożdżach (wolałbym dać zwykłe piekarnicze) i z nieco większą ilością cukru do nagazowania.
    Last edited by yavo; 23-01-2023, 14:51.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #142 - O co ci chodzi
    (tak, tak, znowu Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa; nuda )

    Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

    Warzenie - 05.09.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie - 17 litrów, odebrane 23.2 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+8.2).

    Chmiel:
    20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

    30g Centennial i 40g Mosaic na zimno tydzień przed rozlewem.

    Po gotowaniu 19.7 litra brzeczki o ekstrakcie 9.71º, więc dolewka wody do 20.1l - 9.5º.

    Drożdże - Lallemand Kveik Voss zadane dzień później.

    Cicha i chmiel 14.09 bez mierzenia ekstraktu, zabutelkowane 21.09 - 1.7º, 4.24%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.6g na pół litra piwa. 19*1l, 2*0.5l.

    Widocznie dwie warki session ipy to też za mało .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Lecimy dalej z notatkami:
    31.08.2022 - piąty cydr z kartonika, tym razem wytrawny.

    Drożdże zadane dzień później, rozlew 11 września; cukier: 6 gramów na pół litra napoju. Końcowo 24 litry: 1*1.5l, 33*0.5l, 12*0.47l, 1*0.33l. Została już tylko jedna butelka.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #141 - Zychowe*
    (Brett APA 11º, przepis własny)

    Skład - Pilzneński 5 kg, owsiany 1 kg, cookie 0.2kg;

    Warzenie - 30.07.2022 - woda 18.6 litra (3:1), 67ºC - 60', 77ºC - 5'. Wysładzanie dwudziestoma dwoma litrami wody (!), filtracja, odebrane 35.5 litra, gotowanie przez 60' na cztery gary: jeden z nich to starter, reszta - wiadomo.

    Chmiel:
    10g Citra US 2020 granulat 12.6% - 30'
    10g Citra US 2020 granulat 12.6% - 50'

    Planowo dziewięć dni przed rozlewem 30g Citry.

    Po gotowaniu 28 litrów brzeczki o 11.06º plus 3.5 litra startera, podział na dwa kubły.

    Drożdże - wiadomo, WLP653 Brettanomyces lambicus.

    Przelane na cichą 10.08 przy 2.93º, chmiel 19.08, rozlew 28.08 przy 0.92º (5.46%), cukier 1.75g na pół litra piwa; syrop z 1l wody.
    Końcowo 30.5 litra - 50*0.5l, 12*0.47l, 1*0.33l. Do piwnicy zjechało 12 września, premiera 5 listopada. Koń . W piwnicy jest jeszcze z czterdzieści butelek, a jedną z nich otrzymali p. Maggyk i p. Art - jeśli ją zdegustowaliście, a przypadkiem to czytacie, dajcie proszę znać jak smakowało .

    * - piwo miało nazywać się inaczej, ale że akurat zwolnili kolegę z pracy, który bardzo dużo nauczył mnie w kwestii warzenia piwa, no to... wiadomo.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #140 - Najlepszy Zębomyj Osiedla vol. 3
    (American Pale Ale, zestaw z Centrum Piwowarstwa - to oczywiście powtórka piw #74 i #118)

    Skład - Pale Ale 3.3 kg, Caramunich typ II 0.15 kg, karmelowy 0.15 kg, płatki orkiszowe 0.2 kg;

    Warzenie - 28.07.2022 - woda 13 litrów, 3.42:1; płatki orkiszowe 20' w 67ºC, potem zasyp - kolejne 75' w 67ºC. Wygrzew do 77ºC - 5'. Wysładzanie trzynastoma litrami wody, filtracja, odebrane 21.9 litra, gotowanie przez 60' - przez ostatnie dziesięć w towarzystwie mchu irlandzkiego.

    Chmiel:
    15g Marynka PL 2020 granulat 9.1% - 0'
    20g Cascade US 2019 granulat 8.3% - 30'
    20g Cascade US 2019 granulat 8.3% - 59'

    Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o 12.3º, dolewka 2.2 litra wody do 11.06º. Do tego... starter z 700 gramów sproszkowanego jasnego ekstraktu - tutaj wyszło 5.8 litra o ekstrakcie 11º. Razem więc fermentuje nam 27 litrów.

    Planowo na zimno dziewięć dni przed rozlewem 80g Cascade US i 50g Simcoe US 2020 granulat 12.6%.

    Drożdże - FM53 Voss Kveik - gęstwa z #135.

    Przelane na cichą 08.08 przy 3.23º, chmiel 19.08, rozlew 28.08 przy 1.39º (5.23%), cukier 1.75g na pół litra. Końcowo 26 litrów - 13*1l, 16*0.66l, 27*0.47l. Do piwnicy zjechało 12 września, premiera 4 października - w notatkach mam zapisane że kompletnie mnie nie zachwyca. Jest jednak jeszcze jeden dopisek: "05.11 MNIAM!!!!".

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka #137 - Posłuchaj Ultravox 2022

    (...)Jestem zdziwiony, że nie chciało mi się warzyć metodą dekokcyjną, ale nic to - obiecuję, że zrobię to następnym razem
    A jednak nie, dzisiaj warzę to piwo tradycyjnie. Ma numer #159 i nazywa się Posłuchaj Ultravox 2023. Widocznie Ultravox można słuchać tylko raz w roku .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #139 - Nie rozumiem
    (nie uwierzycie, ale... Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

    Warzenie - 17.07.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 75.6ºC - 10'. Wysładzanie - 16 litrów, odebrane 22.95 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+7.95).

    Chmiel:
    20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

    30g Centennial i 40g Mosaic na zimno.

    Po gotowaniu 19.8 litra brzeczki o ekstrakcie 9.04º.

    Drożdże - FM53 Voss Kveik zadane dzień później. Nachmielone 25 lipca, zabutelkowane 3 sierpnia - 1.37º, 4.15%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.5g na pół litra. 7*1l, 2*0.75l, 1*0.66l, 20*0.5l, 2*0.33l.

    Nie kojarzę, czy gdzieś to już pisałem, ale... to jedno z ulubionych piw mojej Żony, więc uwarzyłem je dla Niej. Widocznie jedna warka to za mało ;D.
    Last edited by yavo; 05-01-2023, 08:37.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #138 - Nie wiem
    (Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

    Warzenie - 09.07.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 75.6ºC - 10'. Wysładzanie - 16 litrów, odebrane 22.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.5).

    Chmiel:
    20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
    10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

    30g Centennial i 40g Mosaic pięć dni przed rozlewem.

    Po gotowaniu 19.6 litra brzeczki o ekstrakcie 8.94º.

    Drożdże - FM53 Voss Kveik zadane dzień później. Nachmielone 25 lipca, zabutelkowane 30 lipca - 1.73º, 3.91%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.5g na pół litra. 19*1l, 1*0.66l.

    Jak już zapewne wspominałem, jest to jedno z ulubionych piw mojej Małżonki, więc zrobiłem je dla Niej. Na zdrowie .

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎