Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Warka #03

    Zestaw - Jasne Pełne 12º BLG z CP;

    Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

    Woda - Primavera źródlana;

    Warzenie 04.03.2018 - gotowanie 60';

    Chmiel:
    30g Marynka (szyszki) - 0'
    25g Lubelski (granulat) - 50'.

    Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 24 stopni przy 12.7 BLG (wartość przeliczona).

    Fermentacja cicha - przy 21-22 stopniach, dziś zmierzyłem BLG: 5.0, czyli nadal trwa.

    ----------
    #01 - leżakuje w garażu, 7 marca próba organoleptyczna - piwo nadal lekko kwaśne, mocno słodowe, z delikatną nutą alkoholu. Nieco za słodkie, chmiel w zapachu niewyczuwalny, bardziej drożdże, lekka goryczka, dobrze nagazowane. Martwi mnie ten kwas i zapach drożdży. Jeśli znajdzie się jakaś zbłąkana dusza forumowa, która tu zajrzy i przekona mnie, żebym jeszcze poczekał i nie wylewał całej warki do Wisły, byłoby super.

    #02 - brak gazu, średnia nuta alkoholu, mocno słodowe. Tej warki na pewno nie wyleję, delikatnie przemieszałem butelki, żeby drożdże zajęły się dalszą refermentacją (warka stoi w butelkach w temperaturze 22 stopni). Do garażu pójdą... no nie wiem, w weekend?

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #02

    Brewkit - Mangrove Jack's Blonde Lager 23L, do tego Ekstrakt Słodowy Jasny;

    Drożdże - z zestawu.

    Woda - Primavera źródlana.

    Warzenie 14.02.2018
    Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 25 stopni przy 10.5 BLG (wartość przeliczona).

    Fermentacja burzliwa w 21 stopniach do 25.02.2018 - BLG 3.0, zlanie na cichą na kolejny tydzień.

    Fermentacja cicha - do 02.03 wieczorem.

    Rozlew - nieco ponad 23 litry piwa.

    Refermentacja - cukier - ok. 3.44 g/500 ml - w postaci 160 g cukru w 500 ml wody.

    Leżakowanie - w temperaturze pokojowej (20-21 stopni), za tydzień butelki wędrują do garażu.

    Testy organoleptyczne - 02.03.2018 - jako młode piwo smakuje dużo lepiej niż warka #01, bardziej wytrawne i słodowe. I jest trochę za ciemne jak na lagerową blondynkę, ale to nic nie szkodzi

    ----------
    #01 - 1 marca powędrowała do garażu na leżakowanie, 2 marca otworzyliśmy jedną butelkę - piwo nadal bardzo lekkie, tym razem już z porządnym gazem, lekko kwaśne, uznaję iż tak smakuje młode piwo, więc nie wylewam całej warki do Wisły i czekamy dalej.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #01

    Brewkit - Piwo Jasne PiWES dołączony do zestawu startowego, do tego dokupiony piwowarski zamiennik cukru do brewkitów CP;

    Drożdże - zaproponowane przez Arta nie pamiętam już, jakie.

    Woda - Primavera źródlana zakupiona w Carrefour.

    Warzenie 01.02.2018
    Aby ostudzić brzeczkę do temperatury umożliwiającej zadanie drożdży, zamiast 23 litrów, przygotowaliśmy litr więcej.

    Drożdże zadane o 23:45 przy temperaturze 26 stopni przy 10.3 BLG (wartość przeliczona).

    Fermentacja burzliwa - 08.02.2018 17:30 - BLG 2.5, dobę później 2.0, zlaliśmy na cichą kolejne dwie godziny później (09.02.2018 o 19:30).

    Fermentacja cicha - do 14.02 po południu.

    Rozlew - ok. 23 litry piwa, zabutelkowane do butelek z zamknięciami pałąkowymi (z kapslownicy zrezygnowaliśmy, ponieważ... no, powiedzmy że po prostu zrezygnowaliśmy).

    Refermentacja - cukier - ok. 3.26 g/500 ml - w postaci 150 g cukru w 300 ml wody.

    Leżakowanie - nadal w temperaturze pokojowej, plan jest taki że za tydzień butelki wędrują do garażu.

    Testy organoleptyczne - 24.02.2018 - piwo bardzo lekkie, kompletnie nienagazowane, czekamy więc aż dojrzeje.

    Leave a comment:


  • yavo
    started a topic Yavo warzy

    Yavo warzy

    W końcu nadeszła ta wiekopomna chwila i podjęta została decyzja o zakupie zestawu startowego PuchMistrz Pro wraz z brewkitem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg. Na początek warzymy z brewkitów, choć zakupione już zostały zestawy redakcyjne z ekstraktów. Warzenia z zacieraniem na razie nie przewidujemy, choć nie wiadomo co przyniesie przyszłość
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎