Zaczynamy nasze pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lukis
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.02
    • 49

    #16
    arzy napisał(a)
    Piana była tak obfita że sama wywaliła wieczko.
    A miałeś zamknięte na maxa? Bo ja zawsze dociskam do samego końca.

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #17
      Lukis napisał(a)
      A miałeś zamknięte na maxa? Bo ja zawsze dociskam do samego końca.
      nie miałem zamkniętego na maxa
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #18
        Dzień trzeci.
        Piany brak, ale cały czas widać jak pracuje

        Pomiary:
        temp. otoczenia 23 stopnie
        temp. brzeczki 23 stopnie
        zawartość ekstraktu 2 stopnie Ballinga

        Nie wiem czy jeszcze czekać czy juz zlac do balunu?

        Z góry wielkie dzieki za pomoc.

        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #19
          Zlewaj nie ma co czekać, w balonie z rurką dofermentuje.
          W tej temperaturze lepiej nie przetrzymywać piwa razem z osadem drożdzowym zbyt długo.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            #20
            cytat:
            --------------------------------------------------------------------------------
            arzy napisał(a)
            Piana była tak obfita że sama wywaliła wieczko.
            --------------------------------------------------------------------------------

            Z tą pianą to chyba norma bo u mnie nawet przy zdziebko niższej temperaturze było jej bardzo dużo (koło 15cm).
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #21
              Jutro chcemy zacząć zlewać młode piwko do balonu.
              Mamy pytanie:
              1.Czy mamy przelać całe młode piwko do balu czy zostawić na dnie fermentora osad?
              2.Jak długo ma stać piwko w balonie?

              Dzięki za rady

              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #22
                arzy napisał(a)
                Mamy pytanie:
                1.Czy mamy przelać całe młode piwko do balu czy zostawić na dnie fermentora osad?
                2.Jak długo ma stać piwko w balonie?

                1. Piwo zlej delikatnie, zostawiając cały osad w fermentatorze.
                2. Do ustania fermentacji cichej i wstępnego sklarowania piwa czyli około 2 tygodni.

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #23
                  Wielkie dzięki
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • Lukis
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.02
                    • 49

                    #24
                    Ja zlewałemdo balonu prawie całe. Zostawał tylko sam osad drożdżowy i może jakieś dwie szklanki piwa.
                    Jak butelkowałem bez leżakowania w balonie to mi zostawało jakies 1,5 - 2 litry piwa. Bałem się przelewać wszystko, żeby mi nie rozsadziło butelki (w końcu najwięcej drożdży jest na dnie).

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #25
                      Nasz plan
                      Przelejmy do balonu 15 litrowego. Pod samą szyjke będzie jakieś 17-18 litrów, ale musimy zostawic miejsce na litr glukozy 20%-owej. To co zostanie przelejmy od razu do butelek. Może ich nie rozwali
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • Lukis
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.02
                        • 49

                        #26
                        A ja bym proponował wypełnić balon aż po sam brzeg (no prawie) a po leżakowaniu przelać zawartość znad osadów do czystego (sterylnego) fermentora i dodać glukozy. Można wtedy łatwiej butelkować (butelkowanie z fermentora jest o wiele wygodniejsze niż butelkowanie z balonu bez kranika) i glukaza lepiej się wymiesza podczas przelewania.
                        A tym butelkowaniem tego co się nie zmieści to jaknajbardziej sluszny pomysł. Bo przecież wylać to grzech (dosłownie!!).

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #27
                          Przelanie z balonu do fermentora to dobry pomysł tylko jest mały szczegół fermentor też nie ma kranika. Ale będzie czas żeby go dorobić.
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #28
                            Dzisiaj, to jest po 5 dniach burzliwej fermentacji przelaliśmy młode piwko do balonu. Zmierzona wartość blg wynosiła 1,5 stopnia. Prawie wszystko zmieściło sie do 15 litrowego balonu, zostało tylko na 2 butelki które wypełnilismy ciemnym młodym piwkiem z dodatkiem 0,5 łyżeczki cukru.
                            Teraz musimy tylko zanieść balon do piwnicy i niech sobie tam pracuje
                            PS
                            Pierwsze odczucia smakowe były pozytywne, smkowało prawdziwym piwkiem. Do tej pory w ustach czujemy goryczke


                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • Lukis
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.02
                              • 49

                              #29
                              To duże te 2 butelki macie skoro reszta z 15 litrów wam się do nich zmieściła ;P Może to 1,5 litrowe?

                              Ja zrobiłem sobie imbirowe. Od 2 dni zabutelkowane a ja nie mam odwagi spróbować jak smakuje. Może za pare dni.

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #30
                                Lukis napisał(a)
                                To duże te 2 butelki macie skoro reszta z 15 litrów wam się do nich zmieściła ;P Może to 1,5 litrowe?

                                Ja zrobiłem sobie imbirowe. Od 2 dni zabutelkowane a ja nie mam odwagi spróbować jak smakuje. Może za pare dni.
                                Jeżeli naleje się po sam brzeg (tak jak proponowałeś Lukis) to do 15 litrowego balonu zmieści się troszke więcej , a i w fermentorze może było nie całe 20 litrów
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Browar Bez Kultury, Pils
                                  Prusak
                                  Zawartość alk. 5,0%
                                  Barwa jasnożółta, lekko przymglona.
                                  PIana średniowysoka, trzyma się krótko, opada do obrączki, zostawia nieliczne ślady na szkle.
                                  Wysycenie średnie.
                                  Zapach początkowo wzorcowy, sporo obiecujący, kwiatowo-chmielowy, po krótkim czasie te przyjemne...
                                  2025-09-06, 18:15
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • heckler
                                  Brno, Poštovská 68/3. Pivovar Harry
                                  heckler
                                  Od 2021 roku Pub Axiom ma konkurencje. W tej samej kamienicy otworzono browar Harry. Nawet kolorystycznie oba lokale są takie same
                                  Przed lokalem mały letni ogródek, a ogromny ogródek znajduje się na podwórzu, w bramie, tuż obok.
                                  Po wejściu do środka jest efekt ,wow,. Ogromna...
                                  2022-08-09, 07:01
                                • darekd
                                  Boundary, Means To An End
                                  darekd
                                  Browar z Belfastu.

                                  https://boundarybrewing.coop/

                                  Belgijski stout. 5,8% alk.

                                  Belgijski, bo uwarzony na drożdżach trapistów.

                                  Aromat - wyraźnie palony, suszone owoce, kwaskowa nuta owocowa, kakao, czekolada
                                  Piana - bardzo wysoka, średnie...
                                  2020-06-18, 23:44
                                • Pancernik
                                  Lubrow, Rysy
                                  Pancernik
                                  Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
                                  Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
                                  Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
                                  2024-12-17, 21:23
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...