Zaczynamy nasze pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #31
    Cicha fermentacja

    Mamy pytanko:
    Kiedy przelewać młode piwko do butelek z balnu?

    Nasze stoi w balonie 5 dni.

    Kangurpl napisał:
    "Na zachodniej stronie dla browarników amatorów wyczytałem aby butelkować gdy "babelki w rurce fermentacyjnej są nie częstsze niz 1 na minutę" czy powinno być OK."

    W naszej rurce bąbelki nie są częstsze niż jedna minuta. Patrząc na rurke przez około 5 min nic nie bąbelkowało.

    Co robić?
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • Lukis
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.02
      • 49

      #32
      Jak już jest klarowne to butelkujcie. Ja czekałem równe 2 tygodnie. W końcu po to piwo leżakuje, żeby było klarowne.

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #33
        Lukis napisał(a)
        Jak już jest klarowne to butelkujcie. Ja czekałem równe 2 tygodnie. W końcu po to piwo leżakuje, żeby było klarowne.
        Nasze piwko to ciemniak. Ciężko zobaczyć czy jest już klarowne.

        Cicha fermentacja jest tylko po to aby piwko było klarowne?
        Myślałem że również po to aby fermentacje przebiegła do końca.

        Sprawidzłem bąbelki w rurce, są co 10 minut.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • Lukis
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.02
          • 49

          #34
          arzy napisał(a)

          Cicha fermentacja jest tylko po to aby piwko było klarowne?
          Myślałem że również po to aby fermentacje przebiegła do końca.
          Wydaje mi się, że tylko po to. Bo przecież fermentację i tak pobudzasz przed butelkowaniem w celu uzyskania w piwie CO2.

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #35
            Lukis napisał(a)
            Wydaje mi się, że tylko po to. Bo przecież fermentację i tak pobudzasz przed butelkowaniem w celu uzyskania w piwie CO2.
            No OKI.

            Ale jak się odnosisz do tego co napisał Kangurpl:
            "Na zachodniej stronie dla browarników amatorów wyczytałem aby butelkować gdy "babelki w rurce fermentacyjnej są nie częstsze niz 1 na minutę"
            Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2003-07-06, 20:46.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • Lukis
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.02
              • 49

              #36
              arzy napisał(a)
              No OKI.

              Ale jak się odnosisz do tego co napisał Kangurpl:
              "Na zachodniej stronie dla browarników amatorów wyczytałem aby butelkować gdy "babelki w rurce fermentacyjnej są nie częstsze niz 1 na minutę"
              Pewnie chodzi o butelkowanie bez leżakowania. Możliwe, że instrukcja ta tyczy się sposobu bez dodatku cukru do wtórnej fermentacji. Bo skoro lecą jeszcze bąbelki, to fermentacja trwa i CO2 się wytwarza.

              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #37
                Lukis napisał(a)
                Pewnie chodzi o butelkowanie bez leżakowania. Możliwe, że instrukcja ta tyczy się sposobu bez dodatku cukru do wtórnej fermentacji. Bo skoro lecą jeszcze bąbelki, to fermentacja trwa i CO2 się wytwarza.
                Teraz to już się pogubiłem
                Nadal nie wiem czy już przelewać do butelek czy jeszcze poczekać?
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • Lukis
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.02
                  • 49

                  #38
                  Ja bym radził czekać, ale nawet jak nie zaczekasz to chyba nic się nie stanie.

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #39
                    Sądzę, że sposób na "bąbelki" podał ktoś kto nie miał jak zmierzyć Blg. Nie należy próbować dostosowywać się do wszystkich zaleceń bez analizy kontekstu w jakim były użyte. Jedni rozlewają bezpośrednio do butelek inni z kolei stosują cichą fermentację.
                    Generalnie można stwierdzić, że piwu po przelaniu do balonu już nic nie powinno zaszkodzić. Nic mu się nie stanie jak trochę sobie "poleżakuje".
                    Przy butelkowaniu dodany cukier (lub ekstrakt) pobudzą pozostałe drożdze i piwo się nagazuje.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #40
                      Dzięki wszystkim za pomoc.

                      Po konsultacji z resztą załogi podejmiemy decyzje co dalej.

                      Jeżeli ktoś ma coś do dodania z miłą chęcią wysłuchamy

                      Wasze
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #41
                        Decyzja podjęta, młode piwko przelewamy w poniedziałek po około dwóch tygodniach cichej fermentacji.

                        Chcemy do balonu wlać roztwór glukozy.
                        Pytanie
                        1.Na 20 litrów piwka ma być 10 dkg glukozy?
                        2.Na ile godzin przed butelkowaniem można ten roztwór wlać do balonu?
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #42
                          arzy napisał(a)

                          Chcemy do balonu wlać roztwór glukozy.
                          Pytanie
                          1.Na 20 litrów piwka ma być 10 dkg glukozy?
                          2.Na ile godzin przed butelkowaniem można ten roztwór wlać do balonu?
                          1. 10-15 dkg glukozy
                          2. Bezpośrednio przed butelkowaniem. Przed dodaniem glukozy trzeba piwo zlać znad osadu do drugiego balona lub fermentatora. Po dodaniu glukozy dobrze wymieszać lub dodać glukozę w trakcie przelewania. Wtedy strumień piwa sam wymisza roztwór.

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #43
                            mapajak napisał(a)
                            1. 10-15 dkg glukozy
                            2. Bezpośrednio przed butelkowaniem. Przed dodaniem glukozy trzeba piwo zlać znad osadu do drugiego balona lub fermentatora. Po dodaniu glukozy dobrze wymieszać lub dodać glukozę w trakcie przelewania. Wtedy strumień piwa sam wymisza roztwór.
                            Mam obawy co do przelwania piwka do fermentora, czy aby nie będzie za długo na powietrzu przed butelkowaniem?
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              #44
                              arzy napisał(a)
                              2.Na ile godzin przed butelkowaniem można ten roztwór wlać do balonu?
                              Możesz też 3-4 godz wcześniej dodac ostrożnie roztwór glukozy do balona (aby nie wzburzyć osadu) i rozlewać bez przelewania.
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #45
                                Dzięki wielkie za pomoc

                                Po namyśle wybraliśmy opcje nr 2. Troszke mniej roboty a efekt pewnie ten sam.

                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Browar Bez Kultury, Pils
                                  Prusak
                                  Zawartość alk. 5,0%
                                  Barwa jasnożółta, lekko przymglona.
                                  PIana średniowysoka, trzyma się krótko, opada do obrączki, zostawia nieliczne ślady na szkle.
                                  Wysycenie średnie.
                                  Zapach początkowo wzorcowy, sporo obiecujący, kwiatowo-chmielowy, po krótkim czasie te przyjemne...
                                  2025-09-06, 18:15
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • heckler
                                  Brno, Poštovská 68/3. Pivovar Harry
                                  heckler
                                  Od 2021 roku Pub Axiom ma konkurencje. W tej samej kamienicy otworzono browar Harry. Nawet kolorystycznie oba lokale są takie same
                                  Przed lokalem mały letni ogródek, a ogromny ogródek znajduje się na podwórzu, w bramie, tuż obok.
                                  Po wejściu do środka jest efekt ,wow,. Ogromna...
                                  2022-08-09, 07:01
                                • darekd
                                  Boundary, Means To An End
                                  darekd
                                  Browar z Belfastu.

                                  https://boundarybrewing.coop/

                                  Belgijski stout. 5,8% alk.

                                  Belgijski, bo uwarzony na drożdżach trapistów.

                                  Aromat - wyraźnie palony, suszone owoce, kwaskowa nuta owocowa, kakao, czekolada
                                  Piana - bardzo wysoka, średnie...
                                  2020-06-18, 23:44
                                • Pancernik
                                  Lubrow, Rysy
                                  Pancernik
                                  Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
                                  Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
                                  Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
                                  2024-12-17, 21:23
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...