Zaczynamy nasze pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #46
    Dnia 14.07.2003r. po 4 godzinach ciężkich zmagań rozlaliśmy pierwszą warke do butelek, ufff

    Na 34 butelki jedna pękła przy kapslowaniu
    Teraz piwko grzcznie leżakuje w piwnicy i czeka na degustacje, która będzie po naszym powrocie z urlopu.

    Wczoraj otworzyliśmy dwie buteleczki wcześniej rozlanego piwka, tzn.tego co się nie zmieściło do balonu.
    Jesteśmy zadowoleni z naszego pierwszego wyrobu
    Kolor ciemny (bardzo ciemny), piana gęsta ale szybko opadająca, gazu chyba troszke za mało (może to efekt krótkiego lezakowania - 2 tygodnie), smak prawdziwego piwka - spodziewaliśmy się czegoś troszke gorszego.

    Jeszcze raz dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
    Wasze
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #47
      Jeszcze jedno.

      Młode piwko przelalismy z balonu do fermentora dodając 15 dkg glukozy rozrobionej w szklance wody.

      To chyba już wszystkie szczegóły
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #48
        A tak wyglądało nasze piwko po dwóch tygodniach leżakowania (opis powyżej)
        PS. Prosze nie komentować w czym jest piwko
        Attached Files
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • Lukis
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.02
          • 49

          #49
          Wygląda apetycznie. A jak smakuje?

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #50
            Lukis napisał(a)
            Wygląda apetycznie. A jak smakuje?

            Kolor ciemny (bardzo ciemny), piana gęsta ale szybko opadająca, gazu chyba troszke za mało (może to efekt krótkiego lezakowania - 2 tygodnie), smak prawdziwego piwka - spodziewaliśmy się czegoś troszke gorszego.
            Możan jeszcze tylko dodać - charakterystyczny smak goryczki pozostający na długo w ustach.
            Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2003-07-20, 21:03.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • mirkap
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.07
              • 75

              #51
              a rurke fermentacyjna w balonie czym lepiej wypelnic, woda czy gliceryna, bo podobno winiarze wypelniaja gliceryna.
              Ostatnia zmiana dokonana przez mirkap; 2003-07-23, 08:34.

              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #52
                mirkap napisał(a)
                a rurke fermentacyjna w balonie czym lepiej wypelnic, woda czy gliceryna, bo podobno winiarze wypelniaja gliceryna.
                nasza była wypełniona wodą i sprawowała się rewelacyjnie
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • witkowskiartur
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.03
                  • 561

                  #53
                  W przypadku wina ja stosuję wodę. Można zastosować glicerynę, bo jest bardziej lepka. W przypadku wina ciecz w rurce ma dwa zadania: po pierwsze nie dopuścić do kontaktu z powietrzem z zewnątrz, a po drugie nie dopuścić by do balonu dostały się muszki owocóki, które doprowadzają do skwaszenia wina. Gliceryna jako bardziej lepka po prostu lepiej chroni zawartość balonu. a no i nie trzeba jej tak często dolewać bo wolniej paruje niż woda. Nie miałem okazji sprawdzić tego w przypadku piwa, ale spróbuje.

                  KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Prusak
                    Browar Bez Kultury, Pils
                    Prusak
                    Zawartość alk. 5,0%
                    Barwa jasnożółta, lekko przymglona.
                    PIana średniowysoka, trzyma się krótko, opada do obrączki, zostawia nieliczne ślady na szkle.
                    Wysycenie średnie.
                    Zapach początkowo wzorcowy, sporo obiecujący, kwiatowo-chmielowy, po krótkim czasie te przyjemne...
                    2025-09-06, 18:15
                  • ART
                    2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                    ART
                    trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                    Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                    Start
                    2024-12-20
                    Koniec
                    2024-12-20
                    Adres
                    Opole malina
                    2024-12-15, 23:21
                  • heckler
                    Brno, Poštovská 68/3. Pivovar Harry
                    heckler
                    Od 2021 roku Pub Axiom ma konkurencje. W tej samej kamienicy otworzono browar Harry. Nawet kolorystycznie oba lokale są takie same
                    Przed lokalem mały letni ogródek, a ogromny ogródek znajduje się na podwórzu, w bramie, tuż obok.
                    Po wejściu do środka jest efekt ,wow,. Ogromna...
                    2022-08-09, 07:01
                  • darekd
                    Boundary, Means To An End
                    darekd
                    Browar z Belfastu.

                    https://boundarybrewing.coop/

                    Belgijski stout. 5,8% alk.

                    Belgijski, bo uwarzony na drożdżach trapistów.

                    Aromat - wyraźnie palony, suszone owoce, kwaskowa nuta owocowa, kakao, czekolada
                    Piana - bardzo wysoka, średnie...
                    2020-06-18, 23:44
                  • Pancernik
                    Lubrow, Rysy
                    Pancernik
                    Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
                    Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
                    Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
                    2024-12-17, 21:23
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...