Szkocki słód do whisky i Polskie piwo.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • LETO
    replied
    A nie wydaje się wam że pierwszorzędne znaczenie ma jednak to z czego jest dym. Wiadomo że dym z torfu ma specyficzny ciężkawy aromat, a na przykład dym osikowy jest lżejszy. Stąd moje pytani: Jeżeli chciałbym podwędzić słód dom mojego piwka to w dymie z czego?

    Leave a comment:


  • pawcio1
    replied
    oryks napisał(a)
    O ile dobrze pamiętam , to Grodzisza robili z wędzonego ale pszenicznego. Ja katowałem dymem słod jęczmienny; ten o którym pisze Pawcio też z całą pewnością jest jęczmienny.
    Masz rację jest na 100% jęczmienny.

    Leave a comment:


  • oryks
    replied
    O ile dobrze pamiętam , to Grodzisza robili z wędzonego ale pszenicznego. Ja katowałem dymem słod jęczmienny; ten o którym pisze Pawcio też z całą pewnością jest jęczmienny.

    Leave a comment:


  • mapajak
    replied
    oryks napisał(a)
    Pawcio,

    Używałem co prawda samodzielnie wędzonego słodu ale dodatek 20% to było już za dużo, zmniejszyłem więc jego ilość do kilku %.
    Czyżbyś robił "Grodzisza"?

    Leave a comment:


  • oryks
    replied
    Pawcio,

    taki słód z Islay z którego robią Ardbeg to ja bym oprawił w ramki i powiesił na ścianie !
    Jeżeli już chcesz go ożenić z chmielem to dobrze rozważ proporcje zasypu. Używałem co prawda samodzielnie wędzonego słodu ale dodatek 20% to było już za dużo, zmniejszyłem więc jego ilość do kilku %.

    Leave a comment:


  • pawcio1
    utworzył/a temat Szkocki słód do whisky i Polskie piwo.

    Szkocki słód do whisky i Polskie piwo.

    Tak się składa że obok piwa drugą a może nawet pierwszą miłością jest słodowa szkocka whisky Single Malt.Zwłaszcza pochodząca z takiej malej wysepki Islay Wyspa maleńka ale jest na niej 7 destylarni w tym jedna niestety zamknięta.Specyfiką whisky z Islay jest jej wyjątkowa torfowość ,przesiąknięcie aromatem morza i dymu.
    Tak się składa że jestem na etapie załatwienia ok kilograma słodu z destylarni Ardbeg.Strasznie mnie od jakiegoś czasu korciło ,aby zastosować do warzenia ten przesiąknięty dymem z torfu słód.
    Wiem że jest kilka piw w europie i kilka w USA które mają dodatek takiego słodu.Ciekawy jestem co mi wyjdzie.
    Jak sprawa będzie się rozwijała dam znać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pawcio1; 2003-08-28, 19:00.

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...