Szkocki słód do whisky i Polskie piwo.
Collapse
X
-
A nie wydaje się wam że pierwszorzędne znaczenie ma jednak to z czego jest dym. Wiadomo że dym z torfu ma specyficzny ciężkawy aromat, a na przykład dym osikowy jest lżejszy. Stąd moje pytani: Jeżeli chciałbym podwędzić słód dom mojego piwka to w dymie z czego? -
oryks napisał(a)
O ile dobrze pamiętam, to Grodzisza robili z wędzonego ale pszenicznego. Ja katowałem dymem słod jęczmienny; ten o którym pisze Pawcio też z całą pewnością jest jęczmienny.
Leave a comment:
-
O ile dobrze pamiętam, to Grodzisza robili z wędzonego ale pszenicznego. Ja katowałem dymem słod jęczmienny; ten o którym pisze Pawcio też z całą pewnością jest jęczmienny.
Leave a comment:
-
oryks napisał(a)
Pawcio,
Używałem co prawda samodzielnie wędzonego słodu ale dodatek 20% to było już za dużo, zmniejszyłem więc jego ilość do kilku %.Leave a comment:
-
Pawcio,
taki słód z Islay z którego robią Ardbeg to ja bym oprawił w ramki i powiesił na ścianie !
Jeżeli już chcesz go ożenić z chmielem to dobrze rozważ proporcje zasypu. Używałem co prawda samodzielnie wędzonego słodu ale dodatek 20% to było już za dużo, zmniejszyłem więc jego ilość do kilku %.Leave a comment:
-
Szkocki słód do whisky i Polskie piwo.
Tak się składa że obok piwa drugą a może nawet pierwszą miłością jest słodowa szkocka whisky Single Malt.Zwłaszcza pochodząca z takiej malej wysepki IslayWyspa maleńka ale jest na niej 7 destylarni w tym jedna niestety zamknięta.Specyfiką whisky z Islay jest jej wyjątkowa torfowość ,przesiąknięcie aromatem morza i dymu.
Tak się składa że jestem na etapie załatwienia ok kilograma słodu z destylarni Ardbeg.Strasznie mnie od jakiegoś czasu korciło ,aby zastosować do warzenia ten przesiąknięty dymem z torfu słód.
Wiem że jest kilka piw w europie i kilka w USA które mają dodatek takiego słodu.Ciekawy jestem co mi wyjdzie.
Jak sprawa będzie się rozwijała dam znać.Ostatnia zmiana dokonana przez pawcio1; 2003-08-28, 19:00.Tagi: brak