Jak masz na zbyciu 0.33 lub inne małe to chętnie wymienię 70 dużych na tleż małych lub w innych znośnych proporcjach, ale to nie temat na ten wątek.
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Nie wiem. Eksperymentuję, więc wyniki są, ale czy można na ich podstawie wyciągać jakieś wnioski?! Na pewno nie polecałbym tego typu eksperymentów innym, zwłaszcza jak ktoś ma dostęp do gęstw ciekawych szczepów. Ja nie miałem, a zależało mi na rozbudowaniu bukietu drożdży T-58 (na których zrobiłem sporo piw). Moim zdaniem nie warto i na potwierdzenie sam zamierzam szerzej penetrować sklepy w poszukiwaniu drożdży płynnych (piwnych). Aktualnie dostępna baza suchych wyczerpała moje możliwości piwowara-eksperymentatora. Jest jeszcze jeden szczep suchych niedostępny w Polsce, ale nie chce mi się już w to bawić.
Jak mam robić ciemne ale to T-58 są OK, jak neutralne jasne piwa na pograniczu dolnej i górnej ferm. to nottinghamy, jak dolne to tylko S-23. Do innych to wolałbym użyć płynne.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-08-07, 23:59.Comment
-
Może coś dokładniej,więcej..Myślę,że ten temat jest odpowiedni.Aktualnie dostępna baza suchych wyczerpała moje możliwości piwowara-eksperymentatora. Jest jeszcze jeden szczep suchych niedostępny w Polsce, ale nie chce mi się już w to bawić.
Jak mam robić ciemne ale to T-58 są OK, jak neutralne jasne piwa na pograniczu dolnej i górnej ferm. to nottinghamy, jak dolne to tylko S-23. Do innych to wolałbym użyć płynne.
Wiem,że już tam pisałeś ale na jakieś podsumowanko to dopiero teraz nadeszła pora.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2007-08-10, 13:37."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
właśnie otworzyłem sobie jedną buteleczkę tego jeszcze świeżutkiego piwka i zapowiada się już dobrze. mimo, jeszcze słabego nasycenia, piana drobniutka, śmietanowa, utrzymująca się długo no i ten aromacik. wyszedł z tego taki trochę tripel bez pożądnych drożdży.Comment
-
-
Czwarte piwo w Białej to i może warto spisać co się działo.
Belgian Pale Ale z myślą o konkursie jako czwarta bialskopodlaska warka.
Zasyp:
2000 g pilzneński Litovel 3,4 EBC
2000 g pale ale Castle malting 7-9 EBC
175 g carapils Litovel 19 EBC
225 g cara Castle malting 43-57 EBC
garstka karmelowego jasnego nieśrutowanego dosypana przy drugiej przerwie.
na 20 litrów wody
72*C zasyp, wyrównanie do 65*C i 15' potem podniesienie do 73*C 60'. 10' podnoszenie do 78*C a potem wysładzanie. Wysładzanie 7 litrami.
Teraz chmielenie...
Plan jest taki:
28 g Marynki w szyszkach na 60'
+22 g Saaz w szyszkach na 10'
Już się szykują drożdże WLP Belgian Golden AleComment
-
Kuźwa znów trafiłem na zjeb..e drożdże płynne. Ostatni raz kuźwa robię na płynnych. Żadne z wyj. jednych, które i tak wspomagałem innymi drożdżakami (bo THG nie ruszyły) nie były dobre. Nie wiem, ja mam takiego pecha czy co?
Comment
-
Dlaczego niedobre?
Jakos nie mam problemu z płynnymi, nawet takimi co miały przeszło 1,5roku.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Starter robiłeś?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Co to znaczy waniają, może Ci się tylko wydaje, że nie tak jak trzeba waniają, bo niektóre wcale ładnie nie pachną
A po co dodałeś nieśrutowanego słodu i jaki to był karmelowy jasny napisz, bo karapils Litovel i cara Castlemalting to też karmelowe jasne, więc sama informacja "karmelowy jasny" w tym zestawieniu niewiele mówi.Comment
-
Tzn. masz na myśli gęstwę? Gęstwy nigdy nie pachną jak drożdże prosto z saszetki. Zasada jest taka - jak nie śmierdzą, że aż odrzuca, to lej śmiało. Mi się to sprawdza i nie tylko mi, zatem nie bój nic
Comment
-
Data ważności była OK. Zidentyfikować konkretne związki,. które są odpowiedzialne za taki a nie inny zapach nie jestem w stanie (szkolenie dopiero przede mną), ale przy otwieraniu, jak i teraz przy zlaniu na cichą waniały dość osobliwie. W obu przypadkach inaczej, teraz bardziej aptecznie.
Jak można wnioskować drożdże dodałem mimo to.Comment