Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19167

    Drożdże Zymo do amerykanów dość słabo startują, ale w razie czego w pogotowiu są suche US-05.

    Na zdjęciu testowany sprzęt: kadź zacierno-fitracyjna z mieszadłem (z chłodzeniem), z prawej zasilacz do mieszadła, a najdalej z prawej sterownik do kadzi.
    Attached Files
    Last edited by e-prezes; 13-06-2012, 11:11.

    Comment

    • pizmak666
      Senior
      • 12-2006
      • 1898

      Ale lenistwo na zdjęciu
      „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

      "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

      Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19167

        Do dziś wszystkie warki zacierane w garnku przy pomocy sporej warząchwi. Może się znudzić

        Comment

        • e-prezes
          Senior
          • 05-2002
          • 19167

          Zymy nie bardzo chciały ruszyć, mimo pożywki. Ostatecznie zadałem US-05.
          Gwoli ścisłości wyszło 21 litrów blg 12. Barwa jednak podchodzi pod brown ale, choć brewtarget pokazywał, że łapie się jeszcze w widełki amber ale.

          Comment

          • e-prezes
            Senior
            • 05-2002
            • 19167

            kolejny amerykański ale

            Zasyp na 10 litrów:
            2,6 kg Pale Ale
            0,4 kg Monachijski II
            0,2 kg karmelowy jasny

            Zacieranie jedno temperaturowe 65-67 stopni przez 60 minut
            Podgrzanie do 75 stopni i wysładzanie 5 litrami wody

            Chmielenie:
            10 g Premiant na 70'
            15 g Challenger 30'
            10 g Simcoe 10'
            10 g Cascade i 10 g Palisade przed końcem
            (wszystko granulaty)

            Drożdże (najpewniej) gęstwa z poprzedniego ambera

            chłodzenie trwa...

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19167

              i ****

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19167

                Chyba czas zakończyć sezon...

                Bilans tego roku:
                Styczeń - Amber ale - dobry, ale lepszy wyszedłby bez enzymów;
                Marzec - AIPA - b.dobry, ale nie dość, by stawać w szranki z najlepszymi;
                Maj - Bitter - infekcja, jeszcze 1o litrów stoi do wylania do kibla;
                Maj - Ciemna 10 - przegazowana, zbyt wytrawna (ostatnie butelki chłodzą się do wypicia);
                Maj - Double-Wit - ujdzie w tłumie, ale z wadami;
                Maj/czerwiec - Witbier - przechmielony, z infekcją (?), ale do wypicia mimo wad;
                Czerwiec - Amber ale II - infekcja, na bank conajmniej 15 litrów pójdzie w kanał;

                Wczorajsze - miała być AIPA, ale ze względu na skażoną gęstwę zadałem S-33 i zobaczymy czy w ogóle będzie wypijalne.

                Wnioski po bilansie:
                - Zero enzymów
                - Zero płynnych drożdży i gęstw z odzysku
                - Przerwa w działaniu browarku

                Comment

                • bnp
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 129

                  Nie poddawaj się
                  jak tylko odpalę nowy sprzęcik to powarzymy razem u Dominika i podzielimy się piwkiem na pół

                  Comment

                  • Mason
                    Senior
                    • 02-2010
                    • 3280

                    Jeśli masz szklany balon to wlej tam zainfekowane piwa, które chcesz wylać. Pod korek, dodaj rurkę, wstaw do piwnicy i zapomnij o nich na rok. Jeśli nie masz mocnej infekcji octowej, to może z tego wyjść całkiem przyjemny kwasek
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • e-prezes
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 19167

                      Przerabiałęm infekcje już wiele razy i kwasy można zużyć w kuchni, ale 5 litrów, nie 20 litrów. Poszło na cichą w balon, więc zobaczymy... za rok

                      Comment

                      • zgoda
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 3516

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wnioski po bilansie:
                        - Zero enzymów
                        - Zero płynnych drożdży i gęstw z odzysku
                        - Przerwa w działaniu browarku
                        Ajtam, z tymi płynnymi to przesadzasz. A gęstwy... Byle nie używać gęstw od ludzi, to można spać spokojnie.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • e-prezes
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 19167

                          Warzę sobie... to tak żeby nie było, że się obraziłem Na pierwszy rzut poszedł ciemny ekstrakt suchy (testy technologiczne) na płynnych WY california lager, a dziś cream ale na nottinghamach. Jak coś wyjdzie, zdam relację.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19167

                            Wątek do zamknięcia!

                            Jakiś inkrust przysiadł mi na fermentorach i ledwie 6 piw za cały rok nadawało się do picia. Może jakieś egzorcyzmy?

                            Comment

                            • zgoda
                              Senior
                              • 05-2005
                              • 3516

                              Finansowe. Wyrzuć stare wiadra i węże, kup nowe.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • Parzon
                                Member
                                • 05-2010
                                • 52

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wątek do zamknięcia!

                                Jakiś inkrust przysiadł mi na fermentorach i ledwie 6 piw za cały rok nadawało się do picia. Może jakieś egzorcyzmy?
                                Mam ten sam problem - dwie ostatnio zabutelkowane warki zainfekowane. Dezynfekowałem, wyparzałem. Będę zamawiał nowe wiadra - powinno pomóc.
                                Miło, że nie jestem sam. Nie poddawaj się. Twoje AIPA była bardzo dobra.
                                Lubię kiedy się zieleni,
                                lubię jak się piwo pieni...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎