Co to za styl proszę o poradę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #1

    Co to za styl proszę o poradę

    Właśnie mam problem
    W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
    4 kg pilzn.
    1 kg monach.
    0.5 kg karmelowy
    1,8 kg extrakt słodowy jasny
    chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
    Górna fermentacja.

    Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.

    Jak to zaklasyfikować??
    Imperial Pale Ale?? chyba zbyt mało chmielony jak na ten styl.
    Golden Strong Ale , niestety chyba zbyt ciemny mi wyszedł i Balling też sporo ponad styl.Choć jak próbowałem zielone, w czasie zlewania na cichą ,to byłem w szoku, po raz pierwszy tak ładnie skomponowane chmielenie mi wyszło.Zwykle na tym etapie piwo nie jest zbyt smaczne.
    Nie spędza mi to snu z powiek, ale jak ktoś zapyta co ostatnio uwarzyłeś to mam problem, za dużo tłumaczenia.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja na takie własne wynalazki mam prosty podział: jasne, ciemne i porter (porter to takie nieco bardziej wydumane, z kukurydzą i kolendrą).

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      Ja na takie własne wynalazki mam prosty podział: jasne, ciemne i porter (porter to takie nieco bardziej wydumane, z kukurydzą i kolendrą).

      Nie da się ukryć że podział bardzo czytelny

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Odp: Co to za styl proszę o poradę

        pawcio1 napisał(a)
        Właśnie mam problem
        W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
        4 kg pilzn.
        1 kg monach.
        0.5 kg karmelowy
        1,8 kg extrakt słodowy jasny
        chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
        Górna fermentacja.

        Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.

        Jak to zaklasyfikować??
        .
        Anglicy dość swobodnie podchodzą do klasyfikacji piw.
        Warzyłem bardzo podobne piwo, 19 % e.w, tylko bez słodu monachijskiego i nazwałem go Old Strong Ale.

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #5
          Odp: Odp: Co to za styl proszę o poradę

          mapajak napisał(a)
          Anglicy dość swobodnie podchodzą do klasyfikacji piw.
          Warzyłem bardzo podobne piwo, 19 % e.w, tylko bez słodu monachijskiego i nazwałem go Old Strong Ale.
          Najzabawniejsze jest to, że mi nie zależy na tym ,żeby to piwo bylo strong.Narazie odfermentowało mi do 8 st Blg.
          I nie miałbym nic przeciwko żeby tak zostało

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Odp: Odp: Odp: Co to za styl proszę o poradę

            pawcio1 napisał(a)
            Najzabawniejsze jest to, że mi nie zależy na tym ,żeby to piwo bylo strong.Narazie odfermentowało mi do 8 st Blg.
            I nie miałbym nic przeciwko żeby tak zostało
            Moje odfermentowało do 7-u, czyli ma ok. 6,2 alkoholu. W porównaniu do polskich strongów to niewiele, ale w zetawieniu ze "zwykłym ale", które mają 3,5-4 % alkoholu to mocarz. Na szczeście w piwie zostało sporo nieprzefermentowanego ekstraktu, co rokuje, że smak alkoholu nie wybije się na pierwszy plan i z czasem, po odpowiednio długim okresie leżakowani (w Anglii podobne piwa dojrzewają minimum rok) może z tego wyjść dość ciekawe piwo.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Brandis
              Chmielenie na zimno.
              Brandis
              Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
              Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
              2020-02-05, 17:00
            • Prusak
              Perła, American IPA
              Prusak
              Parametry:
              E: 14, 9 % wag.
              A: 6,2& obj.
              Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
              Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
              2025-01-04, 23:00
            • robert7317
              Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie
              robert7317
              Witam wszystkich na początku.
              Popełniłem dwie warki z brewkitów (IPA i Black IPA-moja modyfikacja przez dodanie ciemnego ekstraktu 1.7kg ).

              Teraz na burzliwej stoi, i tu mam problem z określeniem tego co żem namieszał:

              SKŁADNIKI:
              -ekstrakt słodowy...
              2018-05-30, 22:51
            • darekd
              DouGall’s [Amalti], West Coast IPA
              darekd
              Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
              2025-07-27, 01:33
            • tfur
              Jabłonowo, Manufaktura piwna, świeże niefiltrowane niepasteryzowane prosto z tanka
              tfur
              chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
              piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
              litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
              zakupił ten...
              2025-03-29, 00:41
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...