Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WarZone przez Makarona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Senior
    • 08-2003
    • 2107

    #31
    BOCTOK 19

    Skład:
    6 kg słodu pilznienskiego
    granulat chmielowy aromatyczny 180 gram
    Drożdze z odzysku z warki 17

    Zacieranie
    62-64 st C 40 min
    74-72 st C 20 min

    Chmielenie
    120 gram - 60 min
    20 gram - 30 min
    40 gram - 5 min

    Na końcu wyszło (z lekką moją pomocą) 14 Blg. Zalałem dużą ilością drożdzy. ( Temperatura femrnetacji będzie raczej osycowała w granicach max 15 st C. więc chce mieć pewność, że fermatacja ruszy szybko.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • Makaron
      Senior
      • 08-2003
      • 2107

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
      BOCTOK 19

      ( Temperatura femrnetacji będzie raczej osycowała w granicach max 15 st C. więc chce mieć pewność, że fermatacja ruszy szybko.
      Fermentacja szybko ruszyła ,ale temperatura fermentacji była jednak wyższa od 19 do 22 st C.


      Pozatym wszystko powędrowało do butelek czyli warki 17,18,19 narazie wszystko leży sobie w tempereaturze ok 20st C . Jutro albo pojutrze trafi do piwniczki ,gdzie temperatura nie przekracza 10 st C.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Makaron
        Senior
        • 08-2003
        • 2107

        #33
        BOCTOK 20

        Skład:
        4,5 kg słodu pilznienskiego
        300 gram słodu karmelowego ciemnego
        120 gram słodu karmelowego jasnego
        40 gram słodu barwiącego
        granulat chmielowy aromatyczny 80 gram
        Drożdze Danstar`y

        Zacieranie
        62-64 st C 60 min
        74-72 st C 15 min
        Specjalnie wydłużona pierwsza przerwa gdyż w ostatnich warkach piwa odfermentowały bardzo słabo. Chce zobaczyć czy to wina zacierania czy drożdze tak działają. Pozatym chce sprawdzić sposób zacierania i jego wpływ na smak piwa. Zatem w kolejnych warkach powtórze ilości surowców, ale zmienie czasy zacierania.

        Chmielenie
        60 gram - 60min
        20 gram - 5 min

        Na końcu wyszło 13 Blg.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • Makaron
          Senior
          • 08-2003
          • 2107

          #34
          Warka 20 została po półtora tygodniowej cichej fermentacji została przeniesiona do 4 beczułek 5L. Teraz czeka na lipcową impreze forumową
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • abernacka
            Senior
            • 12-2003
            • 10837

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
            (...) Teraz czeka na lipcową impreze forumową
            Już się nie mogę doczekać ! Teraz panie Makaron dobry termin trzeba było by wymyślić.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • qbt
              Junior
              • 03-2005
              • 5

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
              Warka 20 została po półtora tygodniowej cichej fermentacji została przeniesiona do 4 beczułek 5L.
              Powiedz jak wydłużona przerwa w temp 62-64 st wpłynęła na odfermentowanie. Jaki był Blg końcowy (przed rozlaniem). Jednym słowem jak ta warka (z dłuższą przerwą scukrzającą) ma się do poprzednich?

              Comment

              • Makaron
                Senior
                • 08-2003
                • 2107

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbt
                Powiedz jak wydłużona przerwa w temp 62-64 st wpłynęła na odfermentowanie. Jaki był Blg końcowy (przed rozlaniem). Jednym słowem jak ta warka (z dłuższą przerwą scukrzającą) ma się do poprzednich?
                Przedłużenie pierwszej przerwy scukrzającej do maksimum mocno wpłyneło na smak. Zielone piwo jest bardzo "wytrawne" i mocno uwydatniły się smaki ze słodów karmelowych. Na końcu wyszło mi 4 Blg (po fermentacji burzliwej niestety nie sprawdziłem po fermentacji cichej. ) Ten wynik jest zadziwiający, ponieważ przy drożdzach jakich używam (Danstar Windsor) nigdy mi brzeczka (12-13 Blg) nie odfermentowała poniżej 5Blg.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Makaron
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 2107

                  #38
                  Warki 21 i 22 uwarzone w ciagu jednego dnia neistety trafią do kibelka ponieważ zaszczepiłem je drożdzami z odzysku z warki 20. Niestety okazało się, że były trafione. Z tego powodu piwo wyszło starsznie śmierdzące ale nie kwaśne. Niestety zapach jest na tyle paskudny ,że nic z tym dalej zrobić się nie da.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • Makaron
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 2107

                    #39
                    Warka 23 dla pocieszenia po nieudanych dwóch poprzednich to powtórzenie warki 20 tylko bez dodatku słodu barwiącego ,ale z większą iloscią słodu ciemnego kamelowego. Blg 12 stopni.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Makaron
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 2107

                      #40
                      Warka 24

                      składniki:
                      4kg słodu pilzeńskiego
                      0,4 kg płatków pszennych
                      70 gram granulat aromatyczny 4%alfa

                      Zacieranie dekokcyjne jednowarowe.

                      Chmielenie:
                      60 minut gotowania 70 gram granulatu.

                      Po wystudzeniu i odfiltrowaniu zadane drożdzami Danstar Windsor.
                      Po pomiarze wyszło 11Blg.
                      Last edited by Makaron; 17-07-2005, 15:40.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Makaron
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 2107

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                        Warka 23 dla pocieszenia po nieudanych dwóch poprzednich to powtórzenie warki 20 tylko bez dodatku słodu barwiącego ,ale z większą iloscią słodu ciemnego kamelowego. Blg 12 stopni.
                        Niestety większy dodatek słodu ciemnego karmelowego było dużym błędem dodałem go po prostu za dużo. Piwo ma mocny smak "spalenizny". W mniejszych ilościach tego surowca piwo ma przyjemny kawowy smak i zapach. Jak widać w nadmiarze wszystko szkodzi.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          Chmielowisko.pl
                          • 06-2004
                          • 6310

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                          Niestety większy dodatek słodu ciemnego karmelowego było dużym błędem dodałem go po prostu za dużo. Piwo ma mocny smak "spalenizny". W mniejszych ilościach tego surowca piwo ma przyjemny kawowy smak i zapach. Jak widać w nadmiarze wszystko szkodzi.
                          Duża ilość karmelowego ciemnego "ułoży" się w smaku po jakichś trzech miesiącach. Nie spisuj tego piwa na straty.

                          Comment

                          • Makaron
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 2107

                            #43
                            Warka 25

                            Składniki:
                            4kg słodu pilzeńskliego
                            450 gram płatków żytnich

                            Zacieranie tak jak w przypadku warki 24.

                            Chmielenie:
                            Chmiel aromatyczny 4% - 70 gram na 60 minut.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Makaron
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 2107

                              #44
                              Warka 26
                              Tym razem Warka tego nazwac nie mozna. Jako ,ze przeprowadzilem sie oraz fakt ,ze na loty samolotem ma sie 20kg limity co spowodowalo ,ze niemoglem zabrac mojego sprzetu z Polski.
                              Dzisiaj odwiedzilem pobliski sklep z artykulami do warzenia. Sklep nazywa sie Home brew i miesci sie na ulicy 14 Elgin Terrace Edinburgh. Malutki sklepik z calkiem duzym wyborem najpotrzebniejszych rzeczy do warzenia. Oczywiscie przewazaja najrozniejszego typu gotowce do wyrobu piwa ,wina i cydru. Wybor calkiem pokazny. Slodow nie ma az tak duzo ,ale najwazniejsze gatunki sa (np.Pale Malt, Acid Malt).
                              Zakupilem gotowca Muntons Wheat beer oraz 1kg Muntons Wheat spraymalt.
                              Przed chwilka calosc wymieszalem uzupelnilem woda Bettabuy (przy okazji beda butelki do rozlewu piwa) z pobliskiego Morrisona. Zasypalem drozdzami ,ktore byly w zestawie i czekam. Zobaczymy co wyjdzie
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • Makaron
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 2107

                                #45
                                Warka 27

                                Rowniez z koncentratu. Typ Stout z brewkita. Dawno temu juz wypite. Raczej udane piwo, aczkolwiek ostatnie z brewkitow.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎