Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

    No i wyszło szydło z worka - za mój brak przełomu ponosił winę zeszłoroczny słód strzegomski. Dziś warzę na tegorocznym i przełom jak ta lala.
    Wyszło drugie szydło z worka: zeszłoroczny słód miał beznadziejną wydajność - teraz wyszło mi 29 litrów brzeczki 15,5 blg, a rok temu z takiej samej ilości wyszło mi... 22 litry

    Wyszło by pewnie i więcej, ale za mało wysłodziłam i musiałam zrobić przedfermentacyjne HG wodą 0 blg, bo drożdże nie rozruszane, to nie chciałam im zbyt ciężkich zadań na początek dawać.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Wyszło 16-17 litrów 18,5 blg oraz ok. 14 litrów podpiwku 6 blg.
      W sumie się okazoło się, że stouta było 19 litrów, a podpiwku 16 blg

      Oba zabutelkowane, do stouta dałam tylko 120 g glukozy, zatem pewnie długo się będzie nagazowywał, ale wolę to, niż ostatnie przegazowane swoje stouty
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        Jako, że poprzedni stout był imperialny (18,5 blg), to dziś nastawiam stoucika do codziennego popijania czyli jakieś 14 blg.

        To będzie mój pierwszy stout nie-owsiany

        Zasyp:
        3,8 kg pilzneński
        2 kg monachijski
        0,8 karmelowy jasny
        0,15 kg karmelowy ciemny
        0,25 czekoladowy
        0,25 jęczmień palony
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          Zacieranie po angielsku się zaczęło. W międzyczasie zaprosiłam sąsiada, który się zainteresował tematem i z początkiem 2009 zamierza się zabrać za warzenie - już ja go dopilnuję, żeby się zabrał
          Last edited by Marusia; 26-10-2008, 13:11.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            Znowu nie było przełomu. Słody już są ok, zatem jedyne, co pozostaje, to zacieranie po angielsku szwankuje. Następnym razem przy angielskim zacieraniu zrobię przerwę białkową najpierw... ale to w sumie równie dobrze mogę robić dwie tradycyjne przerwy i wyjdzie na to samo - tzn. w zakresie przełomu.

            Najwyraźniej jednak będę musiała z bólem serca przyznać rację fachowcom, że słody angielskie są inaczej robione - pozwalają enzymom na takie hocki klocki, a nasze słody nie.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              W sumie się okazoło się, że stouta było 19 litrów, a podpiwku 16 blg
              Jak na podpiwek, to wyszła prawdziwa siekiera.

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak na podpiwek, to wyszła prawdziwa siekiera.


                No nie, oczywiście chodziło o 16 litrów
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  Piję piwo
                  • 10-2002
                  • 6964

                  W ogóle to prosiłby parę słów nt tego podpifkó. Wysładzacie jak normalne (znaczy 78*C, porcjami)? I jakie drożdże zadajecie? Dodajesz jakieś skórki pomarańczowe? Chmielisz?
                  Muszę kiedyś cóś takiego sobie ufundować (przy okazji belga jakiegoś), dla ciężarnej będzie...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    Normalnie, po prostu brzeczkę nastawną odstawiam, podstawiam inne naczynie i wysładzam dalej, potem oczywiście chmielę, a drożdże to już jakie chcesz. To jest takie słabiutkie piwko, ale bardzo smaczne w porównaniu ze sklepowymi nealko


                    A mój stoucik pięknie pachnie świeżym, tegorocznym chmielem, czekolada w smaku, 29 litrów 13 blg

                    Zadano - znowu Irish Ale bo chwilowo nic innego nie mam.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dominiox
                      Junior
                      • 09-2008
                      • 14

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                      A mój stoucik pięknie pachnie świeżym, tegorocznym chmielem, czekolada w smaku, 29 litrów 13 blg

                      Zadano - znowu Irish Ale bo chwilowo nic innego nie mam.
                      witaj Marusia
                      mam pytanko - czym i w jakich ilościach chmieliłaś tego stouta?
                      pozdrawiam

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        Marynka, szyszki, 35 g 60 minut i 35 gram 10 minut
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          Ostatnio mieliśmy ze Slavoyem maraton butelkowacza - 3 warki po 26 litrów za jednym zamachem

                          A dziś coś a'la dubbelek, warka nr 113

                          Słody:
                          pilzneński 3 kg
                          monachijski 2,5 kg
                          karmelowy jasny 0,5 kg
                          karmelowy ciemny 0,5 kg
                          czekoladowy 0,2

                          Idę ważyć słody, nie mylić z warzeniem piwa
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            Jako, że mam ostatnio pierepały z przełomem, to postanowiłam dziś zaszaleć i zrobić przerwę białkową

                            Zatem zacieranie będzie wyglądało tak:
                            52 st. 15 min.
                            62 st. 45 min.
                            72. st. 30 min.

                            podgrzanie do 76 st.-> filtracja.

                            Nie za długa ta białkowa? Może zrobić 10 minut?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie za długa ta białkowa? Może zrobić 10 minut?
                              Przeszło sto warek na końcie i się nas szaraczków pytasz?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Przeszło sto warek na końcie i się nas szaraczków pytasz?
                                No bo nie używałam tej przerwy, jedynie przy pszenicach, to się nie znam
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎