Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Infam
    Senior
    • 05-2005
    • 715

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Dlaczego - zawsze tak chłodzę
    Nie chodzi o chłodzenie. Masz porzeczki w ogrodzie?
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      Nie. Coś nie czaję, do czego zmierzasz
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Infam
        Senior
        • 05-2005
        • 715

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        [...] zaraz dokonujemy tradycyjnego "barbarzyństwa", czyli przelania gorącej brzeczki do fermentora [...]
        Ok. Chodzi mi o napowietrzanie brzeczki. Ketony trudno uzyskać, trzeba się starać. Też przelewałem gorącą brzeczkę i śladu rzeczonych brak/?/
        Powinno pachnieć liściem porzeczki, moczem kotka.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          Oj, Infamie Zastosowałam skrót myślowy - "chłodzę" - miałam na myśli całą "barbarzyńską" procedurę, która stosuję ciągle i nie mam negatywnych efektów.

          Nazwałam ją "barbarzyńską", bo niezgodną z procedurami, a jednak dającą dobre efekty. Często teoria mija się z praktyką i tyle - napowietrzenie w browarnictwie przemysłowym widocznie oznacza dużo większą zawartość powierza dostającego się do brzeczki niż w browarnictwie domowym - nie przelewam z wysokości 5 metrów, tylko przechylając garnek nad fermentor (tzn. Slav to robi). Najwyraźniej takie napowietrzenie jest pomijalne.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Infam
            Senior
            • 05-2005
            • 715

            Napowietrzanie, osady zimne - jak to robisz, że Twoje piwa są o klasę wyżej?
            (120+ warek i nie będiesz chciała wstukać na forum...)
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              Osady zimne znaczy o co tym razem chodzi?

              Jak to robię - tak jak napisałam wyżej, widocznie są to wielkości pomijalne.

              Przypomnij sobie, że kiedyś browary chłodziły brzeczkę na tacy chłodniczej - czyż wylanie brzeczki na tacę to nie jest napowietrzanie?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Infam
                Senior
                • 05-2005
                • 715

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Osady zimne znaczy o co tym razem chodzi?
                Jak to robię - tak jak napisałam wyżej, widocznie są to wielkości pomijalne.
                Są osady gorące, są i zimne. Powstają po schłodzeniu brzeczki (po podgrzaniu znikłyby). Zaleca się oddzielenie od brzeczki nastawnej. Jednak ich nieduża część jest pomocna drożdżom.
                Co powodują? Chyba m.in. zwiększenie efektu mętnienia na zimno (co jeszcze - nie wiem...)
                Masz mętnienie na zimno?
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Przypomnij sobie, że kiedyś browary chłodziły brzeczkę na tacy chłodniczej - czyż wylanie brzeczki na tacę to nie jest napowietrzanie?
                Jest ale znacznie mniejsze niż przelewanie.
                Tak czy inaczej, nigdy nie miałem ketonów choć czasami (b. rzadko) chlusnę gorącą brzeczką. Ty chyba też nie masz?
                Last edited by Infam; 16-03-2009, 10:02.
                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                Dobrze znaczy dużo"

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  Nie mam.

                  Osady zimne jakoś w ogóle wybyły z mojej głowy, bo zawsze są w fermentorze W dodatku - o zgrozo - zbieram z nimi gęstwę, warzę na niej dalej, rozdaję ludziom i są zadowoleni. Skaranie Boskie

                  Jako, że 122 warki tak zrobiłam, to spokojnie chyba można uznać, że w browarnictwie domowym nie stanowi to problemu
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    Drożdże W 34/70 ruszyły po 10 godzinach w temp. pokojowej, Rehydratyzowałam je tylko.

                    Brzeczka została przeniesiona do lodówki i teraz sobie grzecznie fermentuje w wyrównanej temperaturze
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Drożdże W 34/70 ruszyły po 10 godzinach w temp. pokojowej, Rehydratyzowałam je tylko.

                      Brzeczka została przeniesiona do lodówki i teraz sobie grzecznie fermentuje w wyrównanej temperaturze
                      Masz jakiś regulator czy polegasz na lodówkowym termostacie?
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Masz jakiś regulator czy polegasz na lodówkowym termostacie?
                        Polegam na termostacie, w końcu to jego pierwszy raz, muszę mu dać szansę

                        Na fermentorze leży termometr
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                          Na fermentorze leży termometr
                          ... i wskazuje 10 stopni, tak jak chciałam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            ... i wskazuje 10 stopni, tak jak chciałam
                            No to ładnie. Mam lodówkę w piwnicy, czyżby sezon lagerowy miał się przedłużyć.....
                            Last edited by jkocurek; 18-03-2009, 08:42.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              Dzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa


                              Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:

                              2,5 kg pilzneński Strzegom
                              2,5 kg monachijski Strzegom
                              0,38 kg barwiący Strzegom

                              Będzie dry stout dolnej fermentacji

                              Drożdże zapodam z gęstwy pobranej z pilsa, który wczoraj poszedł na cichą: W 34/70. No i fermentacja nie-lodówkowa, bo w lodówce pils na cichej, zatem mam nadzieję, że temperatury jakoś strasznie nie wzrosną i będzie to jednak dolna fermentacja
                              Last edited by Marusia; 31-03-2009, 12:25.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                Zacieranie: niechcąco białkową zrobiłam, bo: miało być 45 minut 63->60 stopni, ale poszłam grabić trawkę i zapomniałam o garze i wyszło, że całą godzinę stało i pod koniec (mam nadzieję) temperatura spadła do 58 stopni.

                                Teraz 73->70 20 minut się kończy, właśnie dodaję barwiący słód. Podgrzanie do 78 i filtracja.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎