Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arzy warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • arzy warzy

    Będzie to moja czwarta warka. Pierwsza z chmieleniem.

    Planuje otrzymać nastawę 12 blg.

    Składniki:
    - słód jęczmienny 1,8 kg
    - chmiel goryczkowy 50 g.
    - chmiel aromatyczny 30g.
    - miód wielokwiatowy 0,9 kg.
    - goździki 4 szt.
    - drożdże górnej fermetacji

    Chmiel goryczkowy planuje dodać po zagotowaniu brzeczki. Natomiast aromatyczny po około 30 min. gotowania - 20 g. i na 10 min przed końcem resztę. Miód na około 15 min. przed końcem gotowania. Czas gotowania około 1 godziny.

    Chciałbym, aby piwko było goryczkowe.

    A teraz pytania
    - czy chmielu jest wystarczająca ilość?
    - czy aby nie za dużo miodu?
    - czy aby nie za dużo goździków?
    - Mniej więcej ile wyjdzie brzeczki?

    Z góry wielkie dzięki za pomoc.
    Last edited by arzy; 26-02-2004, 19:12.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

  • #2
    No cóż.....

    Koło południa zabieram się za warzenie. Zostaje przy tym co ustaliłem.
    Troszke mam treme co wyjdzie.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment


    • #3
      Arzy - z tych składników ( 1,8 ekstraktu + miód ) wyjdzie Ci ok. 15-16 litrów brzeczki 12 Blg. Chmielu możesz dać więcej - pod warunkiem że lubisz dużą goryczkę ( daję czasami nawet i 200 gram chmielów na 25 litrów ). W takiej goryczce nie poczujesz tych 4 goździków, ja bym ich wcale nie dawał - piwo wychodzi niezbyt dobre ( lepiej już dać starty korzeń imbiru ). Miód - w porządku, piwo będzie miało ciekawy, charakterystyczny posmak.

      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment


      • #4
        Dzięki wielkie za rady.

        Chmielu goryczkowego dam 60g., goździki zostawie tak z ciekawości, a jeżeli chodzi o imibir to jak mi się uda teraz kupć korzeń, to też dodam.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment


        • #5
          Ze względu na późną dostwę imbiru warzenie przełożone na niedzielny ranek.

          Zmiany:
          - chmiel goryczkowy 80g.
          - z goździków rezygnuje
          - imbir (około 70g.)
          i tak chyba zostanie
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment


          • #6
            Po kosultacjach z CarlBerg'iem sparawy mają się tak:
            - chmiel goryczkowy 40g.
            - chmiel aromatyczny 35g.
            - miód 0,9 kg.
            - imbir 70 g.

            Chmiel goryczkowy wrzuciłem po zagotowaniu ekstraktu słodowego, na 30 min. przed końcem wrzuciłem 25g. aromatycznego, na 15 min. przed końcem wrzuciłem 15g. aromatycznego, wlałem miód i starłem imbir.
            Cudowny zapach umosił sie w całym domu

            Teraz brzeczka stygnie i czeka na drożdże.

            Miałem troszke problemów z filtrowaniem chmielu, ale mam nadzieje że jakoś będzie

            Za domowe piwowarstwo
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment


            • #7
              Przed chwilą zapodałem drożdże.

              Wyszło tego około 15 litrów o zawartości 12 blg.

              W domu cały czas unosi się piękny słodowy zapach... ahhh

              Wilkie podziękowania dla CarlBerg'a za pomoc.

              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment


              • #8
                Zmierzyłem blg., 2,5.
                Jeszcze sporo gazuje, wstrzymam się do soboty z przelewaniem na cichą fermentacje.

                Mam obawę, coś mi się wydaje że to młode piwko jest troszke mętnę. Wydaje mi się że z gotowców było bardziej klarowne.

                Mam pytanie
                - czy stopień odferentowania brzeczki ma wpływ na smak/jakość piwa?
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment


                • #9
                  Wczoraj wieczorem przy 2 blg przelałem na cichą fermentacje.
                  Last edited by arzy; 07-03-2004, 10:00.
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment


                  • #10
                    W sobotni wieczór, czyli wczoraj, zlałem piwko do butelek. W smaku czuć imbir. Goryczka gdzieś znikła, ale wyczuwalna w smaku. Klarownośc taka sobie to chyba przez miód.
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment


                    • #11
                      V warka - 20.03.2004

                      V warka to piwko bez żadnych dodatków.
                      1,7 kg ekstraktu słodowego
                      30 g chmielu goryczkowego
                      30 g chmielu aromatycznego
                      Wyszło z tego okokło 10 litrów o ekstrakcie 11 blg.
                      Drożdże zapodałem z poprzedniej warki po cichej fermetacji, dolane bezpośrednio z balonu.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment


                      • #12
                        w sobote tj. 10.04.2004 przelałem piwko do butelek
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment


                        • #13
                          arzy napisał
                          ... Mam pytanie - czy stopień odferentowania brzeczki ma wpływ na smak/jakość piwa?
                          Oczywiście, że ma. Pozostawienie nie odfermentowanych cukrów w piwie powoduje słodszy smak. Na jakość nie ma - piwo może być dobre albo złe. Zresztą trudno mówić o jakości w warunkach domowych.

                          arzy napisał
                          ...Mam obawę, coś mi się wydaje że to młode piwko jest troszke mętnę. Wydaje mi się że z gotowców było bardziej klarowne...
                          Trochę postoi, to się sklaruje. U mnie po trzech miesiąca stania nawet pszeniczne są klarowne jak łza.
                          Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                          Comment


                          • #14
                            VI warka

                            28.04.2003

                            1,8 ekstrakt słodowy "Browamator"
                            60 g chmielu goryczkowego
                            40 g chmielu aromatycznego
                            1 kg cukru
                            drożdże Safale S-04
                            Wyszło z tego okokło 16 litrów o ekstrakcie 13 blg.

                            Ta warka była warzona dla moich kolegów, których próbuje zarazić domowym piwowarstwem, stąd ten cukier.

                            Dzisiaj rano pojawiła się prawie biała piana, która chciała wyjść z fermentora. Te drożdże są dobre, przynajmniej tak mi się wydaje.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment


                            • #15
                              VI warka poszła do balonu na cichą fermentacje.
                              Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

                              Po degustacji zielonego jestem pod wrażeniem
                              Last edited by arzy; 06-05-2004, 06:52.
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              Working...
                              X