Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arzy warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Senior
    • 06-2002
    • 2814

    #16
    VII warka

    1,8 ekstrakt słodowy "Browamator"
    60 g chmielu goryczkowego
    40 g chmielu aromatycznego
    drożdże Safale S-04 (odzysk z poprzedniej warki)
    Wyszło z tego około 10 litrów o ekstrakcie 12 blg.
    Last edited by arzy; 06-05-2004, 06:53.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • Borysko
      Senior
      • 02-2004
      • 1144

      #17
      Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

      To ewidentnie cecha drożdży Safale. U mnie po tygodniu fermentacji konsystencją przypominają bardzo gęsty kisiel. W większości piw to pożądana cecha. Wg nie to najlepsze suche drożdże dostępne u nas.

      Comment

      • arzy
        Senior
        • 06-2002
        • 2814

        #18
        arzy napisał(a)
        VI warka poszła do balonu na cichą fermentacje.
        Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

        Po degustacji zielonego jestem pod wrażeniem
        Ze względu na drożdże piwo po dwóch dniach spoczywania w balonie pszło do butelek.
        Teraz czekam na granaty ..... obym się mylił.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • arzy
          Senior
          • 06-2002
          • 2814

          #19
          VI warka

          Ze względu na wyjazd jednego z kolegów z którym warzyliśmy piwo, po 8 dniach spoczywania w butelce otworzyliśmy piwo.
          Nagazowanie już jest bardzo widoczne (cały czas mam obawy przed granatami), samk.... kwaśne , chyba coś się w nie wdało, obym się mylił.
          Last edited by arzy; 17-05-2004, 20:05.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • arzy
            Senior
            • 06-2002
            • 2814

            #20
            VII warka

            VII warka po 7 dniach cichej fermentacji powędrowała do butelek.
            Osad drożdżowy na dnie balona znikomy. Piwo ładnie sie wyklarowało. Dodałem około 100 g glukozy. Mam nadzije, że piwo sie nagazuje.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • arzy
              Senior
              • 06-2002
              • 2814

              #21
              VIII warka

              Po dłuższej przerwie kolejne warzenie.

              3,6 kg ekstraktu słodowego WES
              0,5 kg cukru kandyzowanego
              50 g chmielu goryczkowego
              30 g chmielu aromatycznego
              płynne drożdże 1762 Belgian Abbey II

              Po zagotowaniu wody z ekstraktem dodałem chmiel goryczkowy, po 30 min 25 g aromatycznego, na 5 min przed końcem 5 g aroamtycznego i cukier. Całość gotowałem 60 min.
              Z 5 ml drożdży robi się starter.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • arzy
                Senior
                • 06-2002
                • 2814

                #22
                VIII warka

                Zapomniałem dodać, że wyszło tego około 18 litrów o zawartości 14 blg.
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • arzy
                  Senior
                  • 06-2002
                  • 2814

                  #23
                  VII warka

                  Po 4 dniach starter gotowy, widać że drożdże ładnie jadły. Z garnuszka wydobywał się ostry alkoholowy zapach. Dolane do brzeczki ruszyły po paru godzinach chociaż temp. brzeczki wynosiła 22 stopnie.

                  Mam natomiast mały problem. Przed dodaniem drożdży, na brzeczce pojawiła się piana i chyba malutki zalążek pleśni. Brzeczka czekała 3 dni na drożdże. Myślałem o ponownym przegotowaniu, ale w końcu zebrałem pianę i dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej dołącze do elitarnego grona kwasiarzy
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • slado
                    Gość
                    • 07-2003
                    • 1072

                    #24
                    Odp: VI warka

                    arzy napisał(a)
                    Ze względu na wyjazd jednego z kolegów z którym warzyliśmy piwo, po 8 dniach spoczywania w butelce otworzyliśmy piwo.
                    Nagazowanie już jest bardzo widoczne (cały czas mam obawy przed granatami), samk.... kwaśne , chyba coś się w nie wdało, obym się mylił.
                    I jak dziś oceniasz te piwko?
                    Jeśli użyłeś drożdży z repasacji po tej warce nastawiając następne to może być czarna seria (tfu...). Obym się mylił.

                    Comment

                    • arzy
                      Senior
                      • 06-2002
                      • 2814

                      #25
                      Odp: Odp: VI warka

                      slado napisał(a)
                      I jak dziś oceniasz te piwko?
                      Jeśli użyłeś drożdży z repasacji po tej warce nastawiając następne to może być czarna seria (tfu...). Obym się mylił.
                      Smak się wyklarował, kwaskowatość zniknęła, no może nie do końca, ale jest OKI.
                      NA tych samych drożdżach powstała kolejna warka. Piwko jest super.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • arzy
                        Senior
                        • 06-2002
                        • 2814

                        #26
                        VIII warka

                        arzy napisał(a)
                        (...)

                        Mam natomiast mały problem. Przed dodaniem drożdży, na brzeczce pojawiła się piana i chyba malutki zalążek pleśni. Brzeczka czekała 3 dni na drożdże. Myślałem o ponownym przegotowaniu, ale w końcu zebrałem pianę i dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej dołącze do elitarnego grona kwasiarzy
                        W piwie nic na razie nie czuć
                        Dzieiejsze blg. 3. Smak tak jakby nijaki, wodniste Zastanawiam się gdzie jest smak tego piwa, a może to wina tej piany
                        Poczekamy zobaczymy.
                        Last edited by arzy; 28-09-2004, 18:02.
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • arzy
                          Senior
                          • 06-2002
                          • 2814

                          #27
                          VIII warka

                          Po tygodniu blg spadlo do 2. Przelalem na cichą. Nie czuć obcych smaków.
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • arzy
                            Senior
                            • 06-2002
                            • 2814

                            #28
                            VIII warka

                            Po dwóch tygodnia na cichej wczoraj przelałem do butelek.
                            Do 15 butelek dodałem po 5 ml soku malinowego, a resztę zmieszałem z 80 g. glukozy. Po przeliczeniu wyszło wszystkiego 16 litrów.

                            Próba organoleptyczne wyszła OKI, mam nadzieje że piwko się nie zepsuło. Chociaż zastanawiam się czy jak miałoby się zepsuć to już były by jakieś oznaki?
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • arzy
                              Senior
                              • 06-2002
                              • 2814

                              #29
                              VIII warka

                              Wczoraj spróbowalem piwka. Smak całkiem przyzoity. Nie wyczulem żadnych obcych smaków. Mam nadzieje, że piwko się nie zepsuło
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • peter_1000
                                Senior
                                • 05-2003
                                • 583

                                #30
                                Moim zdaniem, gdyby piwo bylo zainfekowane nie dałbys rady za bardzo je powąchać a co dopiero mówic o smakowaniu. Pleśń musiała pojawić się jedynie miejscowo i nie zdążyła zainfekować całej brzeczki. Dużo gorsze jest zarażenie bakteryjne. Wtedy piwo capi niechudo (wczoraj wylałem 40 butelek stouta śmierdzącego kwasem mlekowym).
                                Kiedyś znalazłem slady pleśni po fermentacji cichej. Odłowiłem, zabutelkowałem i nic złego się nie stało.A od butelkowania minęło już ze dwa miesiące.
                                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎