Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Borysowy Browar warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Senior
    • 02-2004
    • 1144

    #61
    Warka 13

    Piwo pszeniczne z 13 warki zostało poddane komisyjnej degustacji. Komisja w składzie:
    1) Ja,
    2) Moja małżonka
    ustaliła co następuje:
    Część warki przefermentowana drożdżami 3068 jest doskonała: dużo, dużo bananów i trochę goździków w aromacie, piękny kolorek i pełny smak (mimo, że ekstrakt ro raptem 10,5blg). Piwo po 10 dniach od zabutelkowania nie wymaga dalszego dojrzewania (najwyraźniej pomogło 5 tygodni w balonie).
    Natomiast druga część warki idzie w kanał, bo piwo pleśniowe nie ma tylu zalet smakowych co ser pleśniowy.

    Comment

    • Borysko
      Senior
      • 02-2004
      • 1144

      #62
      Ponieważ pogoda w tym roku bardzo przychylna dla domowych piwowarów, zaczynam się szykować do inauguracji (co to za dziwne słowo, jak się to pisze???) sezonu jesiennego. Paczuszka ze słodami w drodze. A zacznę chyba od powtórki eksperymentu nr 13, czyli pszeniczne fermentowane szczepami drożdży do weizena i belgijskimi klasztornymi. Tym razem nie przesadzę z cichą dermentacją. Jestem dobrej myśli, bo w końcu to już 14 warka i pech powinien mnie opuścić

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        Chmielowisko.pl
        • 06-2004
        • 6310

        #63
        Hehe, wiedziałem że nie będziesz zbytnio zwlekał z rozpoczęciem sezonu

        Comment

        • Borysko
          Senior
          • 02-2004
          • 1144

          #64
          Sezon jesienny 2004 rozpoczęty 17.09.
          Na początek angielski bitterek: 4,5 kg słodu pilzeńskiego, 0,5 kg pszenicznego, 0,1 kg czekoladowego i 1,7 kg ektraktu. Nachmielone Izabellą (7,7% alfakw.) - 70 g. Do tego aromat: 10 min - 25 g Kent Goldings, 1 min - 25 g Kent Goldings. Dodałem też mchu irlandzkiego. Wyszło 27 l, 11 blg. Rozlałem na 2 fermentory i zadałem drożdżami Wyeast: 1098 oraz 1968. Zobaczymy jakie wyjdą różnice. Mimo, że drożdże miały już 6 miesięcy, ruszyły dziarsko po 36 godzinach.
          W moim browarzeniu towarzyszył mi Twilight Alehouse. Podziękowania za pomoc w śrutowaniu (nowym Porkertem) Mam nadzieję, że przykład był dobry i niedługo pojawi się nowy Warzący z Zacieraniem
          Do tego umilaliśmy sobie czas degustacjami piw:
          domowego Muntons Scottish Export (bardzo smaczne, lekkie ciemne posmaki, łagodne, bez jakichkolwiek niepożądanych nalecialości smakowo-zapachowych);
          Sarmackiego Mocnego (skusiło mnie, że niepasteryzowane - nie warto było);
          Lecha Pilsa (zaskakująco smaczne i ciekawe).

          Comment

          • Borysko
            Senior
            • 02-2004
            • 1144

            #65
            Muszę dodać, że mam nauczkę, by śrutować pszenicę i jęczmień osobno. Jęczmień się pięknie ześrutował, ale pszenica wyszła raczej jak pęczak. Niestety nie uległa rozdrobnieniu . Stąd m.in. niska skuteczność zacierania Przestrzegam innych - uważajcie na pszeniczkę.

            Comment

            • lukuj
              Senior
              • 07-2003
              • 320

              #66
              Borysko napisał(a)
              Muszę dodać, że mam nauczkę, by śrutować pszenicę i jęczmień osobno. Jęczmień się pięknie ześrutował, ale pszenica wyszła raczej jak pęczak. Niestety nie uległa rozdrobnieniu . Stąd m.in. niska skuteczność zacierania Przestrzegam innych - uważajcie na pszeniczkę.
              U mnie było to samo, dlatego wlałem do gara wodę i wsypałem słód pszenny (grysik) a potem puściłem w ruch malakser i rozdrobniłem grysik przed dodaniem słodu jęczmiannego. No tak, ale śrutowane było oddzielnie.
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • Borysko
                Senior
                • 02-2004
                • 1144

                #67
                warka 14

                A tak wyglądało przygotowanie do śrutowania...
                Attached Files

                Comment

                • Borysko
                  Senior
                  • 02-2004
                  • 1144

                  #68
                  Zdjęcia śruty przy następnym warzeniu, bo mi bateria siadła

                  Comment

                  • Borysko
                    Senior
                    • 02-2004
                    • 1144

                    #69
                    Warka 14

                    Pora na warzenie...
                    Dziś na tapecie Brown Ale w stylu północnym (Newcastle).
                    Najpierw zasyp:
                    pilzeński 5 kg
                    Carared 0,5 kg
                    Czekoladowy 0,2 kg
                    A tak to wyglądało przed śrutowaniem:
                    Attached Files

                    Comment

                    • Borysko
                      Senior
                      • 02-2004
                      • 1144

                      #70
                      a tak wyglądał po ześrutowaniu:
                      Attached Files

                      Comment

                      • Borysko
                        Senior
                        • 02-2004
                        • 1144

                        #71
                        Warka 15

                        Trwa zacieranie, pierwsza przerwa 68-66 st C (1 godzina), druga 75 st C (10 min):
                        Attached Files

                        Comment

                        • Borysko
                          Senior
                          • 02-2004
                          • 1144

                          #72
                          Warka 15

                          Nachmieliłem lekko:
                          60 g Marynki (3,4%) - 70 minut
                          5 g Izabelli (7,7%) - 60 minut
                          15 g Kent Goldings (4,5%) - 15 minut
                          do tego łyżeczka Irish moss

                          Comment

                          • Borysko
                            Senior
                            • 02-2004
                            • 1144

                            #73
                            Teraz się chłodzi w łazience:
                            Attached Files

                            Comment

                            • Borysko
                              Senior
                              • 02-2004
                              • 1144

                              #74
                              Ostatecznie, po wszystkich stratach związanych ze zlewaniem znad osadów uzyskałem 21 litrow, 12,5 blg.
                              Drożdże to Wyeast 1098 British Ale. Może trochę za wytrawne ne ten typ piwa, ale zrekompensuje to (jak sądzę) wysoka temperatura zacierania. Zadane wczoraj ok godziny 19, dziś o 7 rano pracowały jak szalone, tworząc popękaną skorupę na wierzchu piany. Niech żyją płynne drożdże

                              Comment

                              • Borysko
                                Senior
                                • 02-2004
                                • 1144

                                #75
                                Tak to wyglądało dzisiaj rano:
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎