Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Zew Natury ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siostraaa
    Member
    • 02-2005
    • 90

    #16
    Odnalazłam Cię , jestem rozczarowana że za nic mi nie podziękowałeś
    Teraz brakuje jedynie etykiet i będziem oceniać Twoje dzieła, wtedy to będzie chwila prawdy

    Comment

    • Ark
      .
      • 04-2003
      • 414

      #17
      Hmm, wydaje mi się iż troche Ci w tym pomogłem
      No to ja trochę Cię poczaruję - dzięki serdeczne za pomoc i wsparcie

      Wracając do warki nr 9 i 9a to drożdże ładnie zaczęły pracować, tylko zapach z wiadra nie nastraja optymistycznie (ale z porzeczkowym było podobnie więc jeszcze sie martwię)
      Last edited by Ark; 24-03-2005, 23:31.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Ark
        .
        • 04-2003
        • 414

        #18
        Warkę 10 szlag trafił. Nawet na scenę kwasową wpisać się nie mogę. Dwie skrzynki piwa w kanał
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #19
          Ale co sie stało? Na jakim etapie ją trafił szlag?

          No i witam w klubie kwasizurowców
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Ark
            .
            • 04-2003
            • 414

            #20
            JUż po butelkowaniu. Przy rozlewie w ogólnym zamieszaniu zapomniałem glukozy dodać. Zrobiłem to następnego dnia, lecz fermentacja w butelkach nie ruszyła. Mam teraz dwie skrzynki piwa bez gazu
            Wiedziałem, że kiedyś członkowstwo mnie dopadnie
            Last edited by Ark; 20-05-2005, 08:18.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Senior
              • 01-2004
              • 4628

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ark
              [...] Nawet na scenę kwasową wpisać się nie mogę. Dwie skrzynki piwa w kanał
              Jak to? Tak przecież nie można!
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ark
                JUż po butelkowaniu. Przy rozlewie w ogólnym zamieszaniu zapomniałem glukozy dodać. Zrobiłem to następnego dnia, lecz fermentacja w butelkach nie ruszyła. Mam teraz dwie skrzynki piwa bez gazu
                Wiedziałem, że kiedyś członkowstwo mnie dopadnie
                No to co, że bez gazu? To nie powód, żeby je wylewać!! Zrób drugie, przegazowane i będzie się je mieszałao pół na pół
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jerzy
                  piwoholik
                  • 10-2001
                  • 4705

                  #23
                  Słodzone i bez gazu - idealne na grzańce.

                  A jak tam sprawuje się nowy śrutownik?
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • cyborg_marcel
                    Senior
                    • 03-2003
                    • 3467

                    #24
                    Browar Zew Natury z domieszką Cyborga

                    Porter "Czarny Orfeusz"

                    W ramach wakacyjnego zamętu Cyborg przystępuje do ingerencji w browary domowe ...

                    Zaczęło się wczoraj od śrutowania słodu, a właściciel browaru tylko odważał słód i się przypatrywał Cyborgowi pocącemu się nad śrutownikiem (Dzięki, Jerzy )...

                    Na Orfeusza składają się słody w następujących proporcjach:
                    - słód pilzneński 4450g,
                    - słód monachijski 500g,
                    - słód karmelowy jasny 500g,
                    - słód karmelowy ciemny 500g,
                    - słód barwiący 200g,
                    - słód czekoladowy 200g.

                    Standardowe przerwy temperaturowe:
                    1. ok. 63st. C - ok. 45 min.
                    2. ok. 73st. C - ok. 45 min. (tak w ogóle to precyzja jest zbędną rzeczą przy Czarnym O. )

                    Na razie jesteśmy na etapie filtracji - zapach rozlega się po okolicy, sąsiedzi zazdroszczą, a w domu łaźnia parowa

                    Cdn.
                    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                    Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                    Comment

                    • cyborg_marcel
                      Senior
                      • 03-2003
                      • 3467

                      #25
                      Browar Zew Natury z domieszką Cyborga

                      A z wysładzania Czarnego Orfeusza powstaje Femme Fatale (z dodatkiem magicznego sekretnego składnika)

                      Na razie o 17:40 Orfeusz dostał 30g chmielu goryczkowego i za jakieś 20 minut zostanie przyprawiony chmielem aromatycznym.

                      Ps. Prawdopodobnie tym razem wyjątkowo browar stworzy własne etykiety (nareszcie!)
                      Last edited by cyborg_marcel; 26-07-2005, 17:09.
                      Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                      Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                      Comment

                      • cyborg_marcel
                        Senior
                        • 03-2003
                        • 3467

                        #26
                        Podsumowując chmielenie:
                        Czarny Orfeusz - 30 g goryczkowego i 30g aromatycznego,
                        Femme Fatale - niecałe 15g goryczkowego i 15g aromatycznego + tajemniczy składnik

                        Blg Orfeusza, jak na porządnego portera przystało = 20
                        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                        Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                        Comment

                        • cyborg_marcel
                          Senior
                          • 03-2003
                          • 3467

                          #27
                          Browar Zew Natury z domieszką Cyborga

                          Femme Fatale blg 11,5

                          Po pierwszej degustacji Czarnego Orfeusza i Femme nawet pozytywne wrażenia, delikatny smak, nachmielone "akurat", tylko FF za mało naniespodziankowana... Ale naprawiłam w międzyczasie i ostateczny rezultat powinien być w porządku.
                          Jutro rano zabawa z drożdżami, a potem to już tylko upragniona fermentacja i oczekiwanie na efekty
                          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                          Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                          Comment

                          • Hannibal
                            Senior
                            • 03-2004
                            • 1426

                            #28
                            A jakie drożdże zapodajesz?
                            "All the good things for those who wait"

                            Comment

                            • cyborg_marcel
                              Senior
                              • 03-2003
                              • 3467

                              #29
                              Zapodaję ( ) :
                              do Czarnego Orfeusza - Safale,
                              do Femme Fatale - Danstar.
                              Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                              Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                #30
                                Ja rozumiem, że Femme Fatale to będzie jakiś kwasiżur, postarajcie się, żeby jakaś mucha wpadła, to żadne inne dodatki nie będą potrzebne
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎