Serwis ratebeer.com po wpisaniu "roggen" do wyszukiwarki wymienia 28 piw, a "rye" ponad 100
Muszę poprzeglądać poszczególne piwa.
Śliczny czerwony kolor.
Brzeczka zostałą zadana gęstwą Wyeast Irish Ale, ale bałem się o te drożdże, bo stały w lodówce od bodaj lutego. Coś tam bąbelkowało jak zrobiłem starter, ale bez przekonania. Jak po trzech dniach od zadania w fermentorze nie widziałem śladu piany, zaczałem rozważać krok dramatyczny, a więc dodanie równie starej gęstwy SafAle (tak, wiem że gęstwa z drożdży suchych nie bardzo się nadaje do długiego trzymania; wiem też, że wielkim błędem jest nie trzymanie na czarną godzinę jakichś suchych w saszetce). Jakie jednak było moje zdumienie gdy zmierzyłem próbkę i okazało się, że odfermentowała z 14 do 5 Blg... Bez jakiejkolwiek aktywności na powierzchni. Zielone piwo jest całkiem smaczne, więc neiskromnie spodziewam się otrzymać rarytas po zabutelkowaniu 
Fermentuję w temperaturze dość niskiej jak na mnie, bo 20 stopni. Zresztą te drożdże i tak prawie nie dają kwiatków w smaku.
(m.in przepysznego Rauchbiera z Borysowego Browaru). Niestety piwowar nie bardzo ma ochotę na opisywanie swych wrażeń na forum (choć jest zarejestrowany), mimo mojego namawiania.

Mam tylko jedną uwagę. Jeśli zamierzasz filtrować klasycznie, za pomocą wiadra z otworkami, to pamiętaj o sporym udziale surowców niesłodowanych, które mogą utrudnić filtrację. Przy moim filrze rurkowym nie mam takich problemów.

Comment